Praha zdraží jízdenky i parkoviště P+R. Chudým dá slevu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 7. 2021 | 47 komentářů
Návštěvníci a další občasní cestující v pražské MHD si od srpna připlatí za jednotlivé jízdenky. Výrazně zdraží i lanovka na Petřín nebo záchytná parkoviště. Tady je přehled změn.
Praha zdraží jízdenky i parkoviště P+R. Chudým dá slevu

Zdroj: DPP

Krátkodobé jízdné v Pražské integrované dopravě od 1. srpna zdraží. Cena třicetiminutové jízdenky na území hlavního města (pásma P, 0 a B) stoupne z dosavadních 24 na 30 korun, cena devadesátiminutové jízdenky z 32 na 40 korun. Radní o tom rozhodli letos v dubnu.

Celodenní (24hodinová) jízdenka od srpna zdražuje ze 110 na 120 korun, třídenní z 310 na 330 korun. 

Stoupne i cena SMS jízdenek, současně se mění i text zprávy při jejich objednání. Třicetiminutová nově přijde na 31 Kč (kód DPT31), devadesátiminutová na 42 Kč (kód DPT42). U celodenní a třídenní SMS jízdenky je cena stejná jako u jejich papírové varianty, tedy 120 Kč (kód DPT120) a 330 Kč (DPT330).

Krátkodobé jízdenky už nebudou platit pro lanovku na Petřín. Jednorázové jízdné nově přijde na 60 korun, u předplacených kuponů a jízdenek s aspoň 24hodinovou platností bude dál zahrnuto v ceně.

Výrazně zdraží i speciální autobusová linka Airport Express mezi hlavním vlakovým nádražím a ruzyňským letištěm – z 60 na 100 korun.

Cena měsíčního a ročního předplatného v Praze se nezmění. Kvůli malému zájmu končí pětiměsíční varianta. Roční kupon na MHD v roce 2015 zlevnil z původních 4750 na současných 3650 korun. Loni bylo ve hře postupné zdražení až na 5500 korun, nakonec ho politici neschválili.

Zdroj: PID

Novinkou má být zastropování jízdného. „Jakmile cestující za den utratí v aplikaci PID Lítačka za jednotlivé jízdenky 120 korun, tedy cenu celodenní jízdenky, tak má do konce dne jízdné zdarma. Do budoucna by mohlo být doplněno do mobilní aplikace i zastropování měsíčního a ročního jízdného,“ řekl v dubnu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zatímco zmíněné tarifní změny začnou platit od letošního srpna, zastropování se plánuje až od roku 2022.

Radní schválili 70% slevu pro lidi ve hmotné nouzi, kteří pobírají příspěvek na živobytí. Za měsíční předplatné tak zaplatí 165 korun místo standardních 550 korun. Cílem je, aby lidé, kteří si nemohou dovolit roční předplatné (jeho cena je v přepočtu na měsíc výrazně nižší), nejezdili načerno. Čtvrtletní předplatné pro lidi v hmotné nouzi přijde na 444 korun. Úleva má fungovat jenom do konce roku 2022.

Zdroj: PID

O hodně víc než doteď zaplatí řidiči na většině záchytných parkovišť P+R. Hlídané parkování na okrajích Prahy od srpna zdražuje z 20 na 50 korun, parkoviště blíže centru (Holešovice, Ládví, Kongresové centrum a Skalka 1) dokonce na 100 korun. U nehlídaných zůstane parkování zadarmo, když nepřekročí 12 hodin.

Zdroj: PID

Důvodem zdražení jsou rostoucí náklady. Tržby z jízdného je dlouhodobě pokrývají zhruba jenom z jedné pětiny, zbytek dotuje město (v případě PID i Středočeský kraj). Kvůli koronaviru navíc výrazně klesly příjmy od turistů.

Dopravní podnik začne 2. srpna vykupovat nevyužité starší jízdenky. Do konce srpna je můžete vrátit na prodejních místech dopravního podniku, ale maximálně pět kusů od jedné nominální hodnoty. Důvodem omezení je kontrola pravosti jízdenek, vysvětluje podnik. Víc než pět kusů lze prodat jenom v budově Centrálního dispečinku (Na Bojišti 5 poblíž náměstí I. P. Pavlova). Ten zajistí výkup jízdenek až do konce ledna. 

Základní pokuta za jízdu bez platné jízdenky zůstává 1500 korun. Sleva, kterou dostanete při rychlém zaplacení, už ale bude menší než dřív: Při platbě na místě nebo do 15 dnů v doplatkové pokladně se přirážka k jízdnému sníží na 1000 korun, zatímco doteď klesla na 800 korun. Při pořízení ročního kuponu do pěti dnů od uložení pokuty bude pokuta jenom 800 korun. Mimochodem, pokuta se dá nově zaplatit i online přes e-shop dopravního podniku.

Zvýší se i sankce za další porušení přepravního řádu, například za znečištění nebo jiné poškození vozidla, a to až na 1000 korun.

Ceny jednorázových jízdenek pro cestování ve Středočeském kraji stoupnou zhruba o 25 procent, jednotlivá pásma budou odstupňována po 10 korunách (kromě nejnižších cen). Narozdíl od Prahy zdraží i předplatné – přibližně také o 25 procent.

Na konec jedna příjemnější novinka. Věk pro nárok na levnější nebo bezplatné jízdné v Praze prokážete snadněji než dřív. Lidé od 60 do 65 let potřebují doklad totožnosti. Děti od 10 do 15 let a senioři od 65 let už nemusí mít speciální průkazky či aplikaci, stačí jim jenom relevantně doložit věk, například dokladem totožnosti. Děti do 10 let už nebudou muset prokazovat věk vůbec. Ale pozor: ve vlacích tohle zjednodušení neplatí, pořád jsou tam potřeba speciální průkazy nebo elektronické aplikace.

Zdroj: PID
Zdroj: PID

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 7. 2021 9:25, Anonym

To mi jako chcete říct, že cigáni co nemakaj budou mít 70% slevu?! To je snad vtip že?

+118
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 7. 2021 11:40, Samir

Docela se mi podražení jízdného líbí. :) Aspoň DPP bude mýt peníze na nové autobusy a trolejbusy

-72
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde natankovat na dovolenou? Ceny benzinu a nafty v Evropě

2. 7. 2021 | Jiří Hovorka | 9 komentářů

Kde natankovat na dovolenou? Ceny benzinu a nafty v Evropě

Na dovolenou vlastním autem vyjeďte z Česka s plnou nádrží. V Itálii si připlatíte zhruba devět korun za litr benzinu, v Chorvatsku čtyři.

Jednotná jízdenka se rozšiřuje na další vlaky

1. 7. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Jednotná jízdenka se rozšiřuje na další vlaky

Jednotná jízdenka na železnici nově platí i pro takzvané komerční spoje. Jde především o vlaky na trasách Praha – Ostrava a Praha – Brno. Přepravu s jízdními doklady OneTicket zde prozatím... celý článek

Konkurence pro poštu. Zásilkovna vylepšuje doručení domů

29. 6. 2021 | Petr Kučera | 9 komentářů

Konkurence pro poštu. Zásilkovna vylepšuje doručení domů

Doručení balíků na konkrétní adresy zajistí Zásilkovna nově vlastními silami. Službu dosud zajišťovala ve spolupráci s partnery – jinými přepravními firmami, do konce letošního ledna... celý článek

Pošta ztratila balík. Úřad řekl, jakou cenu má platit

23. 6. 2021 | Petr Kučera | 34 komentářů

Pošta ztratila balík. Úřad řekl, jakou cenu má platit

Česká pošta odpovídá za prokázanou cenu ztracené zásilky bez ohledu na hodnotu uvedenou v celním prohlášení. Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad. Vyjádřil se také k situaci, kdy... celý článek

Kdo jezdí často, přijde o odškodné za zpoždění. Odměna za věrnost podle ČD

14. 9. 2020 | Petr Kučera | 19 komentářů

Kdo jezdí často, přijde o odškodné za zpoždění. Odměna za věrnost podle ČD

S netradiční marketingovou inovací přišly České dráhy. Zatímco firmy si obvykle nejvíc cení stálých zákazníků, dopravce jim podmínky zhoršil.

Partners Financial Services