Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2017

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 12. 3. 2018 | 18 komentářů
Novému penzijku se loni příliš nedařilo. Inflaci nepřekonala ani polovina fondů. Klientům slušně vydělaly pouze dynamické investiční strategie.
Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2017

Podle Českého statistického úřadu byla v minulém roce průměrná inflace 2,5 procenta. Finanční produkty, které nepřipsaly aspoň stejné zhodnocení, vám tím pádem znehodnotily peníze. Bohužel se to týkalo i většiny fondů doplňkového penzijního spoření. Z osmadvaceti účastnických fondů inflaci porazilo pouze jedenáct. Patnáct fondů naopak skončilo v minusu – nutno dodat, že ne zvlášť bolestivém.

Kdo si polepšil

„Ten, kdo investoval v dynamických fondech, velmi slušně vydělal, zhodnocení se pohybovalo nejčastěji mezi 5 až 9 procenty, jeden fond dokonce překonal dvoucifernou hranici. V těchto výsledcích se odrazil růst akciových trhů,“ hodnotil výsledky nejlepších fondů prezident Asociace penzijních společností ČR a šéf penzijní společnosti České spořitelny Aleš Poklop.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Finanční analytik Partners Aleš Tůma potvrzuje, že s připsaným zhodnocením za loňský rok budou spokojeni jen klienti, kteří se nebojí odkládat peníze na stáří do fondů s dynamickou investiční strategií.

„Loni výrazně rostly americké akcie a proti tomu šel oslabující dolar, výsledky tedy mohlo ovlivnit i to, zda fond měnové riziko zajišťoval či ne. Výrazně se také dařilo akciím emerging markets včetně střední Evropy, což pomohlo dynamickým fondům Conseq a NN. Výsledky za jeden kalendářní rok ale klamou, při srovnání za delší období jsou rozdíly mezi fondy menší,“ říká Aleš Tůma. Většinu vyvážených a konzervativních fondů podle něj poškodil růst výnosů českých státních dluhopisů od konce září.

Radost rozhodně nebudou mít ani klienti, kteří si na důchod spoří ve „starém“ penzijním připojištění, novým klientům už uzavřeném. Ze zákona sice transformované fondy nemůžou jít nikdy do minusu, kvůli ultrakonzervativní strategii je pro ně ale takřka nemožné, aby dosáhly atraktivního zisku. „O připsaném zhodnocení budou teprve rozhodovat valné hromady jednotlivých společností, ale předpokládám, že u většiny transformovaných fondů se zhodnocení bude pohybovat někde okolo půl procenta,“ myslí si Aleš Poklop.

Z výsledků fondů doplňkového penzijního spoření

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Konzervativní klienti

Na konci loňského roku bylo ve třetím pilíři důchodového systému 4 452 007 lidí. Z toho 3 688 675 v penzijním připojištění a 763 332 v doplňkovém penzijním spoření, které tak zaznamenalo meziroční nárůst 41 procent. Penzijní společnosti dohromady spravují už 413,9 miliardy korun.

Paradoxní je, že lidé, kteří se rozhodnou investovat na stáří v doplňkovém penzijním spoření, nejčastěji posílají peníze do konzervativních fondů, které dlouhodobě nabízejí jen nízké výnosy. Do dynamických strategií míří jen malá část investovaných peněz.

Od roku 2016 je možné zakládat doplňkové penzijní spoření i klientům mladším osmnácti let. Na konci loňského roku evidovaly penzijní společnosti 26 787 „dětských smluv“, meziročně jejich počet narost o 113 procent.

Kompletní výsledky fondů doplňkového penzijního spoření

Allianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost

Allianz penzijní společnost

Počet klientů: 38 705

Účastnický fond

Zhodnocení v roce 2017 

Zhodnocení od založení fondu

Allianz účastnický povinný konzervativní fond

-1,63 %

2,28 %

Allianz vyvážený účastnický fond

-0,72 %

8,71 %

Allianz dynamický účastnický fond

4,07 %

16,00 %

ČSOB penzijní společnost
KB Penzijní společnost
NN Penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny

ČSOB penzijní společnost 

Počet klientů: 117 009

Účastnický fond

Zhodnocení v roce 2017

Zhodnocení od založení fondu

ČSOB účastnický povinný konzervativní fond

-0,94 %

4,06 %

ČSOB garantovaný účastnický fond

-1,41%

1,72 %

ČSOB vyvážený účastnický fond

2,63 %

14,51 %

ČSOB dynamický účastnický fond

5,53 %

24,44 %

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2018 12:36, Ivan

Porovnani "vykonu" dynamickych fondu s vyvojem svetovych trhu (benchmark overperformance managera fondu):

http://money.cnn.com/2017/12/29/investing/stocks-2017-wall-street/index.html

Dow = 25%
SP 500 = 19%
Nasdaq = 28%
MSCI World = 20% (nejdiverzifikovanejsi)

I kdyz je performance manageru podilovych fondu negativni, uctujou si 15% z vyvoje za neschopnost generovat nadhodnotu. Vyvoj nominalni hodnoty fondu neni zhodnocen diky schopnostem manageru, ale diky vyvoji trhu, presto si tento vyvoj uctujou jak vlastni zasluhu. Poplatek za zhodnoceni ma vyznam jenom kdyz je nad urovni jmenovanyho akcioveho indexu a dosahnuty diky schopnostem managera a ne diky vyvoji trhu, ktery dosahne i opice hazejici sipky.

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services