Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

Doplňkové penzijní spoření, které mělo nahradit populární penzijní připojištění, si zatím příliš příznivců nenašlo. Čím to je?
Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

Následující data jsou převzata z výkazů Ministerstva financí ČR o penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření.

  • Od začátku roku 2013 klesá počet lidí, kteří mají nasmlouvaný některý ze státem podporovaných penzijních produktů, tedy penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření. Meziroční pokles je zhruba tři procenta. Na konci roku 2015 bylo takových smluv 4 281 621.
  • Počet smluv v novém doplňkovém spoření sice každoročně roste, ale jen o malá čísla. V roce 2015 přibylo 143 410 smluv, celkem jich je 361 395. Ve srovnání s celkovým počtem smluv, to není radostné číslo – když si uvědomíme, jaké výhody může v dlouhodobé perspektivě nové doplňkové penzijní spoření mít proti starému penzijku. Přestupů od starého k novému penzijku ovšem bylo jen 12 959.
  • Když půjdeme v analýze čísel ještě hlouběji a podíváme se na věk účastníků doplňkového penzijního spoření, zjistíme, že víc než 34 000 nových smluv (to je skoro čtvrtina!) bylo v roce 2015 uzavřeno lidmi nad 60 roků. V drtivé většině jde jen o převod peněz z ukončeného penzijního připojištění kvůli dalšímu čerpání státního příspěvku.

Nevíte, kde začít?

Nechcete spoléhat jen na státní důchod? Využijte penzijní spoření pro zajištění důstojné penze:

  • Státní podpora až 4 560 Kč ročně – nejvíce na trhu;
  • Vkládané peníze se navíc zhodnocují jako investice.

Uzavřete si penzijní spoření už dnes, vyplatí se to. Zvolte doplňkové penzijní spoření Conseq penzijní společnosti.

Peníze můžet evkládat do spořicí penzijní strategie ZENIT, která za Vás řeší výběr účastnických fondů do portfolia a uzpůsobuje ho vašemu životnímu cyklu.

Logo Conseq

Co za tím vězí?

Jak napovídá praxe, hlavním důvodem, proč účastníci nepřecházejí z transformovaných do účastnických fondů, je neznalost problematiky. Mnoho lidí vůbec netuší, že nějaké „nové“ penzijní spoření existuje a to i navzdory tomu, že od změny ve třetím pilíři už uplynuly víc než tři roky.

Dalším významným faktorem je to, že se hodně účastníků penzijního spoření obává rizika kolísání hodnoty svého účtu v nových fondech a raději volí jistotu černé nuly ve starém penzijku. A to i přes to, že zhodnocení prostředků uložených v transformovaných fondech sotva pokrývá inflaci. O nějakém zhodnocování peněz v dlouhodobém horizontu se v tomto případě nedá vůbec mluvit.

Nové účastnické fondy tuto slabinu eliminují. Jsou schopné poskytnout svým klientům potenciál výraznějšího zhodnocení vložených peněz. Ovšem v oblasti investování nejsou jen slunné dny, někdy přijde i pokles hodnoty a dokonce i záporné zhodnocení.

Propojeno!

Jak se loni vedlo fondům nového penzijka? Která penzijní společnost dosáhla nejvyššího zhodnocení a která naopak úspory klientů znehodnotila? Kdo má dlouhodobě nejlepší výsledky?

Velké srovnání výsledků fondů penzijního spoření za rok 2015

Vždycky se zvedly

Loňský rok poprvé v historii penzijních fondů ukázal, že hodnota účastnických fondů může kolísat, respektive v některých případech jsme zaznamenali záporné zhodnocení. Nicméně nakonec situace nebyla tak špatná. Z 27 účastnických fondů jich jen sedm připsalo záporné zhodnocení. Velká většina účastníků třetího pilíře však stejně volí konzervativnější fondy, takže i přes významné poklesy na akciových trzích na svém účtu neztráceli. Ti ostatní pak vědí, že kolísání k dlouhodobým investicím patří, a předpokládají, že dlouhý horizont investování v řádu desítek let se s těmito poklesy vypořádá. Takové jsou totiž empirické zkušenosti, které lidstvo za celou dobu existence investování nasbíralo.

Všichni dobře víme, že světové trhy byly ve svojí historii několikrát postiženy velmi hlubokými krizemi. Ale vždycky se s tím vyrovnaly a dřív nebo později se vrátily na své hodnoty a dál vydělávaly. Uvedeme jeden příklad za všechny – pojďme se podívat na situaci očima amerického investora. Zatímco 1. ledna 1928 měl Dow Jonesův index hodnotu 202,4 bodu, 73 let poté, 3. ledna 2000 překročil hranici 11 000 bodů. To je nárůst o víc než 5000 procent! Kdyby se tedy americký investor před mnoha lety zalekl a své peníze neinvestoval, určitě by litoval promeškané příležitosti. Akciové trhy se totiž s otřesy vždycky vypořádají, alespoň historie zatím jinou možnost nepřipouští. 


Autorka je marketingová manažerka Conseq Investment Management

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2016 18:49, kodiak medvěd

Stejně je to roztomilé, jak se tu všichni hádají o marginálie a nikomu už není divné, že jsme si po těch necelých třech dekádách "svobody" a "tržní ekonomiky" nechali vnutit a už jsme zřejmě zcela přijali za svou myšlenku, že je v pořádku, že nás stát celý život obírá o většinu toho, co vyděláme a nakonec se o nás ve stáří nedovede postarat.

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

1. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

Jak se loni vedlo fondům nového penzijka? Která penzijní společnost dosáhla nejvyššího zhodnocení a která naopak úspory klientů znehodnotila? Kdo má dlouhodobě nejlepší výsledky? A... celý článek

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

12. 1. 2016 | Aleš Tůma | 41 komentářů

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

Od začátku roku můžete nové penzijko, tedy doplňkové penzijní spoření, založit i dětem, hned po narození, pokud na to máte myšlenky a čas. Má to být jeden z trháků, kterým chce stát... celý článek

Výsledky nového penzijka: Klienti poprvé okusí ztráty

24. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Výsledky nového penzijka: Klienti poprvé okusí ztráty

Přečtěte si, jak se daří účastnickým fondům doplňkového penzijního spoření. Kolik peněz klientům zatím vydělaly? A jak se perou s letošními poklesy na finančních trzích?

Novinky ve třetím pilíři. Spoření na penzi bude víc sexy

12. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Novinky ve třetím pilíři. Spoření na penzi bude víc sexy

Poslanecká sněmovna schválila změny nového penzijka. Do doplňkového penzijního spoření budete moci přispívat dětem od narození, k penězům z účastnických fondů se dostanete dřív, zvýší... celý článek

Velký investiční seriál: Jak si na stáří spoří marketingový specialista Miloš Vedral

19. 11. 2014 | Daniel Tácha | 17 komentářů

Velký investiční seriál: Jak si na stáří spoří marketingový specialista Miloš Vedral

Miloš Vedral je marketingovým poradcem v několika oborech. Jsou jimi třeba cestovní ruch, ale také finanční služby. Dá se tedy považovat za člověka o financích poučeného. „Finanční... celý článek

Partners Financial Services