Bude penzijní spoření od kolébky do hrobu?

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 31. 8. 2015 | 2 komentáře
Možná i vy patříte mezi ty tisíce lidí, kteří váhají se založením nového penzijka. Stát poslední rok řeší, jak ho zatraktivnit. Proč byste neměli čekat a začít se na penzi připravovat sami? Jak se legislativní změny dotknou praxe, přibližuje Aleš Tůma.
Bude penzijní spoření od kolébky do hrobu?

Zatím největší „trhák“, se kterým u „nového penzijka“, tedy doplňkového penzijního spoření, přišla odborná důchodová komise, je možnost sjednat smlouvu pro dítě. Zakládat novorozenci spoření na důchod je ovšem poněkud zvláštní představa. Chybí snad jen výhodná kombinace se státním příspěvkem na parcelu na Olšanech. Pak bude budoucí generace zabezpečená skutečně od kolébky do hrobu.

Asociace penzijních společností se snaží prosadit možnost částečného předčasného výběru. Jenže to zase poněkud popírá účel celého produktu. Kdo chce krátkodobě spořit, používá už stavební spoření, při dodržení šestiletého horizontu nepřijde o státní podporu. Kdo má investiční horizont delší a je ochotný tolerovat nějaké riziko, může využít investiční fondy, které zároveň mají mnohem větší likviditu.

Kolik to sype

Výsledky fondů starého i nového penzijka

Ve třetím pilíři je přes čtyři a půl milionu lidí. Většina má penzijní připojištění, které je – vzhledem k výsledkům fondů – dobré leda tak k těžbě státních příspěvků a příspěvků zaměstnavatele. Novější doplňkové penzijní spoření může přinést i zajímavější výnosy (za cenu rizik, která staré penzijko nemá).

Co dokázaly penzijní společnosti ve svých fondech loni:

Jistota něco stojí

Zajímavější je druhá možná úprava, o které se mluví, navýšení státního příspěvku. Sice zatím není jasné, jak se změní, ale na potřebě střadatele nějak motivovat je celkem široká shoda.

Otázka je, jak velká částka překoná odpor k produktu, který nenabízí „garanci“. Právě ta je přinejmenším stejně mocným lákadlem jako státní příspěvek. Stačí si vzpomenout na vlnu penzijních připojištění uzavíraných na poslední chvíli před koncem roku 2012. Proč bych si někam měl dlouhodobě spořit, když mi stejně nikdo nezaručí, kolik tam budu mít, zní častý argument.

Jenže každá garance něco stojí. Ve „starém penzijku“ správci ručí za nezáporné zhodnocení. Jak známo, vede to k tomu, že peníze parkují ve státních dluhopisech s nízkým zhodnocením.

Někteří penzijní společnosti nabízejí garanci jako doplňkovou službu i u doplňkového penzijního připojištění. Vysoké zisky bez rizika ale stejně nedostanete. U České spořitelny se například garance vztahuje na konzervativní nebo vyvážený fond, přičemž pět let před koncem smlouvy už peníze musí být v tom konzervativním.

Conseq penzijní společnost nabízí možnost sjednání garance i u svého dynamického fondu, ovšem za poplatek pět procent z každého vkladu. Garance se samozřejmě vztahuje jen na vložené příspěvky. V určitých případech může chráněná částka stoupnout, z principu ale nejde garantovat konkrétní výši zhodnocení.

Nešetřete!

Rádi byste si něco uspořili? Nespořte, investujte!

Síla pravidelného investování

Na dostatečně dlouhém horizontu je garance spíš psychologickou berličkou. Daleko víc vám pomůže pravidelnost investování. Může to znít jako ohraný argument, ale nic lepšího nikdo stejně nevymyslel.

Malý extrémní příklad: Kolik by vydělal někdo, kdo začal spořit do amerických akcií těsně před splasknutím internetové bubliny a pokračoval celou následující „ztracenou dekádu“ bublin a krizí až do roku 2010, kdy akcie (se započtením reinvestovaných dividend) znovu dohnaly úroveň roku 2000?

Po odečtení poplatků odpovídajících účastnickým fondům by průměrné roční zhodnocení každého vloženého dolaru bylo lehce pod třemi procenty. To vypadá chabě, ale na to, že jde o období dvou největších krizí za posledních několik dekád, to není špatné! (Malé upřesnění – zhodnocení je počítáno v dolaru. Ale není to nefér – prudké posílení koruny jako po roce 2000 už se asi sotva bude opakovat, navíc penzijní fondy mohou měnové riziko odstranit zajištěním.)

Debata v kruhu

Nikdo, ani zástupci penzijních společností netvrdí, že byste měli všechny volné peníze spořit výhradně do penzijních fondů. Ale je zkrátka dobré diverzifikovat.

Vlastní bydlení je základ, ale sotva doplatíte hypotéku, budete s ohledem na pokročilý věk potřebovat peníze na bezbariérovou rekonstrukci. Podnikání vás sice může zajistit lépe než spoření, ale ne každému se zadaří. Děti jsou velice dobrá investice – ale ani ta není bezriziková. A co třeba takové zlato? Když už se strašíme krachem všeho, zlato vám stát může zkonfiskovat stejně snadno, jako peníze z dluhopisů.

Zkrátka, až bude tisícovka měsíčně v účastnickém fondu samozřejmou součástí portfolia každého budoucího penzisty, bude moci odborná důchodová komise s klidem zavřít krám. Bude to totiž největší úspěch za posledních deset let stále stejných debat.

Psáno pro iDnes.cz, autor je analytik Partners

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

6. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

Ve třetím pilíři důchodového systému si spoří zhruba 4,8 milionu Čechů. Jejich počet ale v posledních letech klesá. Jak trend zastavit? A jak lidi motivovat, aby si na stáří odkládali... celý článek

Výsledky fondů: S novým penzijkem jste loni mohli vydělat i přes dvanáct procent!

17. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Výsledky fondů: S novým penzijkem jste loni mohli vydělat i přes dvanáct procent!

Doplňkové penzijní spoření zatím netáhne. Nastartují ho výborné výsledky, kterých v posledních dvou letech dosahují účastnické fondy? Nezapomeňte ale, že se letos nemusí opakovat.

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Vít Samek: Třetí pilíř čeká nová výsluhová penze a spoření na důchod už od narození

25. 10. 2014 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Vít Samek: Třetí pilíř čeká nová výsluhová penze a spoření na důchod už od narození

Český důchodový systém dozná dalších změn. Měly by se týkat především možnosti „vypůjčení“ peněz z třetího pilíře, způsobu výpočtu státního příspěvku či zakládání penzijních smluv dětem.... celý článek

Martin Potůček: Žijeme v kapitalismu, ale důchody máme pořád socialistické

26. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Martin Potůček: Žijeme v kapitalismu, ale důchody máme pořád socialistické

Proč našemu penzijnímu systému začal ujíždět vlak už v devadesátých letech? A proč je dnešní výpočet věku odchodu do důchodu nesmyslný? To se dozvíte v pokračování rozhovoru s šéfem... celý článek

Partners Financial Services