Výsledky fondů: S novým penzijkem jste loni mohli vydělat i přes dvanáct procent!

Doplňkové penzijní spoření zatím netáhne. Nastartují ho výborné výsledky, kterých v posledních dvou letech dosahují účastnické fondy? Nezapomeňte ale, že se letos nemusí opakovat.
Výsledky fondů: S novým penzijkem jste loni mohli vydělat i přes dvanáct procent!

Už v prvním roce existence si účastnické fondy doplňkového penzijního spoření připisovaly svým zákazníkům hezké zhodnocení. Loni, v roce s pořadovým číslem dva, se úspěch opakoval. Některé dynamické fondy byly schopné ročně zhodnotit úspory účastníků i o víc než deset procent. V průměru pak kolem pěti procent ročně. Slušné zhodnocení měly i rizikově vyvážené účastnické fondy. Přesto si nové penzijko sjednalo dohromady jen 228 tisíc klientů, ať už nových nebo přestupujících od penzijního připojištění. Ve starém penzijním připojištění zůstává přes čtyři a půl milionu lidí, noví už si ho sjednat nemohou.

Účastnickým fondům zatím nevěnují příliš pozornosti politici ani média, a tím pádem ani potenciální klienti. Nečasova vláda svého času kladla důraz na jiný penzijní produkt, důchodové spoření, takzvaný druhý pilíř penzijního systému. Nová vláda pak zatím mluví v souvislosti s reformováním důchodového systému především o likvidaci tohoto důchodového spoření. Doplňkové penzijní spoření, de facto jediný plně funkční státem podporovaný produkt pro investování na penzi, zůstává mimo zorné pole médií i veřejnosti. Penzijní společnosti navíc ve druhé polovině roku 2012 lákaly (a přilákaly) spoustu klientů na „penzijko se starými podmínkami“; ta, na kterou lidé slyšeli nejvíc (a kterou doplňkové penzijní připojištění nezná), je garance nezáporného zhodnocení. Penzijko právě kvůli ní sice nepřináší zhodnocení prakticky žádné, zdá se ale, že vrabci v kapse jsou to, po čem v Česku bažíme. Každopádně toho, koho jste před chvílí lákali na jistotu starého penzijka, budete těžko napřesrok přesvědčovat, že by měli přejít na něco jiného.

Penzijní produkty v číslech

Ke konci roku 2014 si u penzijních společností spořilo na penzi 4 869 837 lidí. Z toho 4 557 812 v transformovaných fondech penzijního připojištění, 228 812 v účastnických fondech doplňkového penzijního spoření a 83 213 lidí se účastnilo důchodového spoření ve druhém pilíři.

Penzijní společnosti na konci loňského roku spravovaly ve svých fondech prostředky účastníků v celkové výši 318,6 miliard korun (z toho v transformovaných fondech 312,1 miliard, v účastnických fondech 4,8 miliardy a v důchodových fondech důchodového spoření 1,7 miliardy korun).

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo k 31. prosinci 2014 ke svému penzijnímu připojištění nebo doplňkovému penzijnímu spoření celkem 952 983 lidí, tedy pětina z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění byl 735 a na doplňkové penzijní spoření 859 korun měsíčně.

Na konci loňského roku se z doplňkového penzijního spoření vyplácely předdůchody 687 osobám. Průměrná výše vypláceného předdůchodu byla 9370 Kč.

Od přestupů odrazuje i další rozdíl: z penzijka můžete jednorázově vybrat peníze v šedesáti letech, u doplňkového penzijního spoření musíte počkat až do důchodového věku. Pro letošní třicátníky je to rozdíl devíti let.

Podobně se za nevýhodu nového produktu považuje nemožnost vybrat alespoň část peněz bez sankcí předčasně, u penzijního připojištění taková varianta je, takzvaná výsluhová penze umožňuje vybrat po patnácti letech investování polovinu nashromážděných prostředků.

Co se chystá, aby se nové penzijko víc líbilo

Důchodová komise, sestavená současnou vládou, představila v polovině ledna návrhy na úpravu doplňkového penzijního spoření, vesměs s cílem přilákat mu víc klientů. Prvním opatřením, které by výrazně rozšířilo počet potenciálních klientů, je možnost účastnit se doplňkového penzijního spoření už od narození. Rodiče a prarodiče by tak mohli svým potomkům zakládat smlouvy a posílat do penzijních fondů peníze podobně, jak je dnes běžné například u stavebního spoření.

Další novinkou, kterou důchodová komise navrhuje vládě, je změna danění výnosů při výplatě peněz. Nyní se totiž všech výplat týká patnáctiprocentní sazba z daně příjmů. V případě jednorázové výplaty se navíc daní nejen výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele. Důchodová komise navrhuje, aby byli od daně osvobozeni všichni klienti, kteří se rozhodnou, že si peníze z doplňkového penzijního spoření nechají vyplácet v podobě desetileté renty.

Co by si přáli v Asociaci penzijních společností

Vladimír Bezděk

Prezident Asociace penzijních společností ČR a generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny Vladimír Bezděk nám řekl: „Odborná komise už svá doporučení uzavřela a předložila vládě. I nadále však budeme prosazovat návrhy, které považujeme za přínosné a důležité, zejména mám na mysli: zmírnění regulace distribuce a znovuzavedení výsluhové penze – pokud bude možné na penzi spořit od narození, dává smysl stanovit možnost výběru alespoň části prostředků v průběhu spoření. Spoření na dobu 60–70 let bez takové možnosti bude jinak neprodejné. Dále chceme řešit problematiku exekucí ve fázi spoření. Budeme podporovat i stimuly pro větší zapojení zaměstnavatelů.“

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Slučování fondů

Dosavadní nezájem o účastnické fondy měl pro penzijní společnosti jeden nepříjemný důsledek. Každý fond totiž musel podle zákona do dvou let získat do správy majetek ve výši aspoň padesáti milionů korun. Jenže celá řada z nich si na limit nesáhla. Penzijní společnosti měly dvojí řešení: jednak sloučení existujících fondů, jednak založení nových fondů, do kterých by se majetek převedl a znovu by jim běžela dvouletá lhůta. Jen tři penzijní společnosti limit splnily u všech svých fondů: Česká spořitelna – penzijní společnost, Penzijní společnost České pojišťovny a ČSOB penzijní společnost. Allianz penzijní společnost převedla klienty z Allianz účastnického fondu Selection pod Allianz dynamický účastnický fond. Axa penzijní společnost zase přesměrovala klienty ze Smíšeného účastnického fondu do nově vzniklého Vyváženého účastnického fondu. Conseq penzijní společnost sloučila své předchozí tři dluhopisové fondy do jednoho Dluhopisového účastnického fondu. ING Penzijní společnost spojila fondy Penze 2030 a Penze 2040 do nového Spořicího fondu. Dále s Českou národní bankou jedná o podobě Účastnického fondu světových akcií. A nakonec KB penzijní společnost sloučila Zajištěný účastnický fondVyváženým účastnickým fondem, který bude dál pokračovat.

Penzijní společnosti tvrdí, že při slučování a zakládání nových účastnických fondů postupují tak, aby se klientům nijak zásadně neměnila původní investiční strategie. Pokud ovšem nebudou spokojeni, dostávají od penzijní společnosti bezplatný přesun do jiného fondu s vyhovující strategií. Je možné dokonce přestoupit ke konkurenci – a opět zdarma. „Účastník, jehož fond byl zrušený a sloučený do nového fondu, může bezplatně po dobu šest měsíců od sloučení přestoupit k jiné penzijní společnosti,“ vysvětluje Jan Sedláček z Asociace penzijních společností. Jinak bývá přestup k jiné penzijní společnosti zpoplatněn osmi sty korunami.

Anketa

Jak se vám výsledky účastnických fondů líbí?

Kdo vydělal nejvíc

Nejvíc klientům připsal Globální akciový účastnický fondConseq penzijní společnosti, a to 12,7 procenta. Na druhé příčce skončil Dynamický účastnický fond penzijní společnosti České spořitelny se zhodnocením 7,02 procenta. Bronz bere Dynamický účastnický fond KB penzijní společnosti, který za rok 2014 připsal svým klientům 5,8 procenta. V této souvislosti je ale dobrým zvykem u investic vždy připomínat, že dosavadní úspěchy nejsou zárukou budoucích výnosů.

Loňské zhodnocení transformovaných fondů, které budou penzijní společnosti oznamovat až v průběhu prvního pololetí roku 2015, se bude podle odhadů pohybovat mezi jedním a dvěma procenty. Uvidíme, jestli to bude impulz k tomu, že se větší počet klientů odhodlá a začne do účastnických fondů investovat.

Výsledky účastnických fondů

Allianz penzijní společnost
AXA penzijní společnost
Conseq penzijní společnost
Česká spořitelna – penzijní společnost

Počet klientů v doplňkovém penzijním spoření: 10 700

 

zhodnocení za rok 2014 (%)

Účastnický povinný konzervativní fond

2,71

Vyvážený účastnický fond

3,83

Dynamický účastnický fond

4,59

ČSOB Penzijní společnost
ING Penzijní společnost
KB penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny

Počet klientů v doplňkovém penzijním spoření: 32 000

 zhodnocení za rok 2014 (%)
Účastnický konzervativní fond2,71
Garantovaný účastnický fond1,66
Vyvážený účastnický fond3,8
Dynamický účastnický fond3,3

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2015 13:09, Peacemaker

V současnosti jsou úrokové sazby na nule a pravděpodobně, jak se bude zvyšovat inflace, v budoucnu porostou. Když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů klesají. Kdo tedy nechce těžce prodělat, nesmí investovat do dluhopisů, zejména ne do státních.
Jaké jsou tedy možnosti spoření na důchod.

Jako dluhopisovou část portfolia použít v maximální míře "zajištěné" produkty se státní podporou, tzn.:
1) transformované penzijní fondy (nesmí do mínusu, výhoda státní podpory, příspěvek zaměstnavatele, možnost vybrat peníze v 60 (50) letech, solidní efektivní úrok).
2) stavební spoření (dodržovat 6-letý cyklus)
3) jako poslední možnost, pokud ještě máme volné peníze, bych využil dluhopisový fond s vyšším výnosem, především podnikové dluhopisy (do HY nebo EM bych asi nešel). Osobně investuji malou část do nemovitostního fondu (REICO), u kterého se výnos zvyšuje s rostoucí inflací.

Jako akciovou část portfolia doporučuji použít fond, který kopíruje celosvětový index MSCI Word. Osobně to mám rozdělené ve fondu rozvinutých trhů a menší části ve fondech na střední Evropu a BRIC. Hlavně ne proboha žádnou divočinu, jako zlato a drahé kamení, nebo všechno v Číně.

Teď ještě zbývá určit poměr dluhopisů a akcií v portfoliu. Osobně mám 60% akcií a 40% dluhopisů. Z investičního dotazníku (ČSOB) mi vychází Růstový profil. U kratšího horizontu např. 10 let bych doporučil 30% až 50% akcií, u delšího (nad 20.let) třeba 70% akcií. Záleží na tom, co kdo snese. Vodítko dá investiční dotazník, chytré knihy (např. Osobní finance-Syrový, Tyl), případně poradce, ale na ty věřím asi jako na Ježíška. Při určení investičního horizontu si musíme uvědomit, že portfolio nemusíme prodat při odchodu do penze, ale že je možné postupně čerpat rentu. Horizont se může protáhnout o dalších např. 20 let. Akcií se nemusíme bát.

Na závěr zamyšlení, co s účastnickými fondy.
Pokud je někdo konzervativní střádal a takových je jak se zdá většina, nebo má krátký investiční horizont, jsou pro něj tyto fondy naprosto nevhodné! Konzervativní fondy investují převážnou část do státních dluhopisů a ty jak víme půjdou kam, půjdou do p*dele.

Pokud máte dlouhý horizont a nebojíte se kolísání hodnoty portfolia, je možné o účastnických fondech uvažovat s tím, že bych volil agresivnější fond s malým podílem dluhopisů alespoň na prvních 10-15 let(????), než bublina na dluhopisech splaskne.

Osobně zůstávám v transformovaném fondu až do 60-let, pak to převedu do účastnického fondu s tím že využiji možnost předdůchodu. Pokud ovšem šílenci z plánovací komise tuto možnost nezruší. Také doufám a modlím se, že nedojde k privatizaci penzijních fondů jako v Polsku nebo Maďarsku.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2015 20:02

to je pravda, kdo se bojí, sere v síni.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik vám loni vydělalo penzijko: Známe výnosy penzijních společností

14. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Kolik vám loni vydělalo penzijko: Známe výnosy penzijních společností

Zázraky se nedějí. Penzijní připojištění sice loni porazilo inflaci, z připsaných výnosů ale skákat radostí do stropu nebudete.

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Doplňkové penzijní spoření: Přichází doba slučování

17. 12. 2014 | Daniel Tácha | 9 komentářů

Doplňkové penzijní spoření: Přichází doba slučování

Klienti doplňkového penzijního spoření nechť se připraví. Většina penzijních společností bude měnit podmínky účasti v jimi nabízených účastnických fondech. Měnit se bude název fondu... celý článek

Velký investiční seriál: Penzijko a doplňkové spoření. Srovnání v číslech

11. 11. 2014 | Daniel Tácha | 28 komentářů

Velký investiční seriál: Penzijko a doplňkové spoření. Srovnání v číslech

Máte-li penzijní připojištění, jistě víte, jak „vysoké“ výnosy v posledních letech přinášelo. Nové doplňkové penzijní spoření nabízí stejné státní příspěvky a daňové úlevy, ale v dlouhodobé... celý článek

Chystá se velká přestavba ve „spoření na penzi“

3. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Chystá se velká přestavba ve „spoření na penzi“

Nová výsluhová penze, doplňkové spoření pro děti, vyšší provize zprostředkovatelům, změna výpočtu státního příspěvku či povinné zapojení zaměstnavatelů. To všechno jsou změny, které... celý článek

Partners Financial Services