Vyvolení: Na dřívější penzi si našetřilo jen sto Čechů

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 25. 8. 2013 | 8 komentářů
Jen hrstka vyvolených zatím využila možnost odejít dřív do důchodu, a přitom si nijak nesnížit státní penzi. Stát tuto možnost dává v podobě takzvaného předdůchodu nově od letošního roku. Jenže k opatření, na kterém se vzácně shodla ještě Nečasova vláda i odbory, musíte mít statisícové úspory v penzijním fondu.
Vyvolení: Na dřívější penzi si našetřilo jen sto Čechů

Jen hrstka vyvolených zatím využila možnost odejít dřív do důchodu a přitom si nijak nesnížit státní penzi. Stát tuto možnost dává v podobě takzvaného předdůchodu nově od letošního roku. Jenže k opatření, na kterém se vzácně shodla ještě Nečasova vláda i odbory, musíte mít v penzijním fondu statisícové úspory.

Předdůchody v tuto chvíli čerpá zhruba jen stovka lidí v celém Česku. Podle statistik penzijních společností jde nejčastěji o muže ve věku 59 až 60 let.

„Největším problémem je relativně nízká suma naspořených prostředků u klientů, kteří by o předdůchod měli zájem,“ říká Petr Brousil, mluvčí největší tuzemské penzijní společnosti ze stáje České pojišťovny.

Pokud si lidé například spořili posledních deset let 500 korun měsíčně (průměrná úspora se ještě loni pohybovala kolem 420 korun), mají na kontě něco málo přes 90 tisíc korun. Aby bylo možné čerpat předdůchod včetně jeho všech výhod, je třeba mít na účtu minimálně 180 tisíc korun. Tato částka přitom postačí jen na nejkratší možné čerpání předdůchodu po dobu dvou let.

Kdo by chtěl nové penze z třetího pilíře důchodového systému využít naplno, tedy po dobu pěti let, musel by mít naspořeno 450 tisíc korun.

Pro předdůchod v celé jeho šíři – tedy aby neklesal samotný starobní důchod a aby stát za „předdůchodce“ platil zdravotní pojištění – je podle zákona potřeba mít na penzijním účtu takovou částku, která umožní vyplácet měsíční dávku alespoň ve výši 30 procent průměrné mzdy. „Při zahájení čerpání předdůchodu v roce 2013 se jedná o měsíční částku 7322 Kč (čistá platba po zdanění výnosů srážkovou patnáctiprocentní daní),“ dodává Brousil.

Jak rychle se dá naspořit alespoň minimum ve výši 180 tisíc korun? Při měsíční úložce ve výši 1000 korun by to trvalo zhruba deset let. „Pokud tedy někdo vážně uvažuje o předdůchodu, měl by se včas podívat na to, kolik si dnes spoří, a svůj vklad v předstihu upravit odpovídajícím způsobem,“ říká Brousil.

Evidujeme velké zklamání

Zástupci penzijních společností se dále shodují, že minimální zájem o novou penzi je způsoben i malou informovaností. „Často si lidé pletou předdůchod s předčasným důchodem, který vyplácí stát a na rozdíl od předdůchodu snižuje následný starobní důchod. Také se třeba obávají toho, že během pobírání předdůchodu nemohou pracovat, což není pravda,“ říká Daniela Velová, mluvčí ING Penzijní společnosti.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Třetí pilíř a předdůchody na Peníze.cz

Předdůchod není předčasný důchod. Také ho nevyplácí stát, člověk si ho de facto vyplácí sám v peněz nakumulovaných ve fondech třetího pilíře důchodového systému. Třetí pilíř dnes tvoří klasické penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření. Penzijní připojištění bylo ke konci loňského roku de facto zakonzervováno – staré smlouvy platí, ale nové není možné uzavírat. Doplňkové penzijní spoření je jakousi jeho náhradou. Předdůchody se dají vyplácet jen z doplňkového penzijního spoření, ke kterému se ale dá z klasického penzijního připojištění bez problémů a ztrát „přestoupit“, administrativa převodu ovšem zabere až čtyři měsíce.

Předdůchody mapujeme:

  • Třetí pilíř: K čemu jsou a jak fungují předdůchody
    Předdůchody mají pomáhat těm, kdo „v předdůchodovém věku“ přijdou o práci. Pokud budou místo podpory čerpat své peníze naškudlené v penzijku nebo doplňkovém penzijním spoření, stát za ně bude platit zdravotní pojištění a doba v předdůchodu se jim bude počítat, jako kdyby platili pojištění sociální. Na rozdíl od předčasného důchodu jim tedy nebude rapidně klesat státní penze. Má to ovšem celé řadu podmínek a nějaké háčky.
  • Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!
    Pět let před důchodovým věkem bude možné zažádat o předdůchod. Fakticky jde o předčasné čerpání z nástupce penzijního připojištění, doplňkového penzijního spoření. Stát zároveň bude předdůchodci platit zdravotní pojištění a doba v předdůchodu nesníží budoucí penzi. Jenže ne každý bude mít nárok.
  • Klady a zápory třetího pilíře nového penzijního systému
    Prvním lednem roku 2013 vejdou v platnost změny třetího pilíře penzijního systému, dosud tvořeného penzijním připojištěním. To se nyní zakonzervovalo a má dožít vedle nového doplňkového penzijního spoření. Zprostředkovatelé brzy začnou vypočítávat klady nového uspořádání. Zkusíme pro vyváženost najít i zápory, klady přitom nezamlčujíce.
  • 2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování
    K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového penzijního spoření? Mapujeme blížící se změny v takzvaném třetím pilíři důchodového systému.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 8. 2013 8:32, Petr

Toto je výsměch lidem. Člověk, který se si na předdúchod našetří je systémem degradován na blbce, který si částku nedokáže sám postupně čerpat ze svého účtu. Slušného a poctivého člověka toto uráží, přitom by stačilo jen prokázat, že má našetřeno v zákonem stanoveném objemu a podepsat, že po dobu předdůchodu nedostane žádné případné dávky. Jenže to se nehodí penzijním společnostem on by si totiž mohl své prostředky v mezidobí zhodnocovat po svém že?

+34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodové a doplňkové penzijní spoření: reformní novinky zatím netáhnou

28. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Důchodové a doplňkové penzijní spoření: reformní novinky zatím netáhnou

Ve druhém pilíři zatím investuje přes 21 tisíc klientů, v účastnických fondech ještě o pár tisíc méně. Přečtěte si, o jaké investiční strategie je největší zájem a koho důchodová reforma... celý článek

Třetí pilíř: K čemu jsou a jak fungují předdůchody

14. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Třetí pilíř: K čemu jsou a jak fungují předdůchody

Předdůchody mají pomáhat těm, kdo „v předdůchodovém věku“ přijdou o práci. Pokud budou místo podpory čerpat své peníze naškudlené v penzijku nebo doplňkovém penzijním spoření, stát... celý článek

Klady a zápory třetího pilíře nového penzijního systému

18. 12. 2012 | Jan Valášek | 7 komentářů

Klady a zápory třetího pilíře nového penzijního systému

Prvním lednem roku 2013 vejdou v platnost změny třetího pilíře penzijního systému, dosud tvořeného penzijním připojištěním. To se nyní zakonzervovalo a má dožít vedle nového doplňkového... celý článek

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

28. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového... celý článek

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

22. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

Co si myslí Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda, Martin Prokop a další osobnosti ze světa financí o zavedení takzvaných předdůchodů?

Partners Financial Services