Vymáhání alimentů: Pomoc od státu, soud či exekutor

Koalice poprvé kývla na návrh ministryně práce a sociálních věcí zavést zálohové výživné. Pomoct má rodičům, kterým bývalý partner dlouhodobě dluží na alimentech. Jaká konkrétní opatření ministryně chystá a jaké možnosti, pokud jde o vymáhání výživného, rozvedení rodiče mají dnes? Poradíme.
Vymáhání alimentů: Pomoc od státu, soud či exekutor

Podle posledního sčítání lidu z roku 2011 je v Česku kolem pěti set tisíc neúplných domácností (v 463 tisících případech jde přitom o matky samoživitelky). Těm z nich, kterým bývalý partner/partnerka neplatí soudem stanovené výživné, chce ministryně práce a sociálních věcí pomoct prostřednictvím zálohového (nebo zálohovaného, používají se obě varianty) výživného. Rodič, který se nemůže dočkat alimentů, by je dostal (částečně nebo úplně) proplacené od státu, který by stejnou částku sám od neplatiče vymáhal. Zavedení zálohovaného výživného se ministryně snažila prosadit již několikrát, až nyní ji ale dali zelenou všichni koaliční partneři. Ministryně tak brzy vládě předloží návrh zákona o zálohovaném výživném.

Vymáhání se rodiče nevyhnou

Nárok na zálohované výživné by měli mít rodiče nezaopatřených dětí, kterým druhý rodič dluží soudem stanovené alimenty déle než tři měsíce a dlužnou částku se jim nedaří vymoct ani soudní cestou nebo s pomocí exekuce rovněž po dobu tří měsíců. Právě pomoc soudu, případně exekutora, jsou aktuálně jediné dvě možnosti, jak se dostat k výživnému, pokud domluva s expartnerem nefunguje. V prvním případě jde o takzvaný soudní výkon rozhodnutí. Rodič musí na soud, který vydal rozhodnutí o výši výživného, podat návrh na výkon soudního rozhodnutí. Příslušný soud by pak měl placení alimentů vynutit. Do návrhu by měl žadatel zároveň uvést, jakým způsobem má soud dlužnou částku od neplatiče dostat. Vybírat přitom může ze dvou možností – srážek z bankovního účtu, nebo ze mzdy.

Druhým způsobem je exekuční řízení. V tomto případě se rodič může obrátit na libovolného exekutora. Připravit si musí exekuční titul, tedy dokument, který prokazuje závazek expartnera, nejčastěji jde o soudní rozhodnutí o výši výživného. S exekutorem bezplatně sepíše návrh na nařízení exekuce, který exekutor následně předá exekučnímu soudu. Do vymáhání dlužného výživného se pak exekutor pustí, jakmile soud exekuci nařídí. Obstaví dlužníkovi účet, zajistí srážky ze mzdy nebo zabaví majetek a následně ho prodá v dražbě. Zároveň platí, že výživné je přednostní pohledávkou, která se uspokojuje před případnými dalšími věřiteli. Vedle toho může exekutor dlužníkovi, který neplatí alimenty na dítě mladší 18 let, zabavit v rámci donucování také řidičský průkaz. Výjimku tvoří pouze osoby, které auto potřebují k výdělečné činnosti, třeba řidiči z povolání. Dlužník může dostat řidičák zpět, jakmile dlužné výživné dorovná.

Zálohy na alimenty. Jen pro nejchudší?

Rozběhnutý soud nebo exekuce ale nebudou jedinou podmínkou. Pro přiznání zálohového výživného bude rozhodující také příjem rodiny. Aktuálně jsou ve hře dvě varianty, respektive hranice čistého příjmu, která nesmí překročit:

  • 2,7násobek životního minima žadatele a společně posuzovaných osob
  • čtyř- nebo pětinásobek životního minima žadatele a společně posuzovaných osob

Životní minimum závisí na počtu členů domácnosti – například pro rodinu o jednom dospělém a dítěti do 15 let je životním minimem částka 5280 korun. Její 2,7násobek dělá 14 256 korun, čtyřnásobek 21 120 korun a pětinásobek 26 400 korun. Zálohové výživné by pak měly úřady práce poskytovat ve výši stanovené soudem, maximálně ale do výše 1,2násobku životního minima dítěte – v praxi by tedy mohlo jít o částky 2088 korun, 2892 korun a 2940 korun v závislosti na věku dítěte. Částka podle ministerstva přibližně odpovídá průměrné výši výživného s ohledem na věk dítěte stanovované soudy.

Kalkulačka životního minima

Životní minimum je společensky uznaná hranice měsíčního příjmu, která má pokrýt základní potřeby jako jídlo, oblečení, hygienu. V roce 2017 dělá:

  • 3410 Kč pro jedince
  • 3140 Kč pro prvního dospělého v domácnosti
  • 2830 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého
  • 1740 Kč pro dítě do 6 let
  • 2140 Kč pro dítě 6–15 let
  • 2450 Kč pro dítě 15–26 let.
Komu se nechce počítat, ať si nechá životní minimum vypočítat naším kalkulátorem

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Další možnost: Trestní oznámení

Rodiče, kterým bývalý partner dluží na alimentech, mají kromě soudního výkonu rozhodnutí a exekuce ještě jednu , jak se peněz domáhat. Trestní oznámení. Konkrétně je možné obrátit se na policii v momentě, kdy bývalý partner neplní vyživovací povinnost déle než čtyři měsíce. Následně se rozjede trestní stíhání. Pokud rodič dluh vyrovná nebo projeví takzvanou účinnou lítost, například zaplatí alespoň část dluhu, trestní stíhání se zastaví. Podání trestního stíhání samozřejmě není zárukou, že rodič na nezaplacené alimenty skutečně dosáhne – řada dlužníků nicméně může ze strachu z vězení začít platit.

Zákonné mantinely

Pokud jde o výživné, české zákony aktuálně řeší pouze jediné – každý rodič má vůči svým dětem vyživovací povinnost, bez ohledu na to, zda spolu žijí ve společné domácnosti nebo se třeba prakticky nevídají. Konkrétní částky výživného už ale zákon nestanovuje, v praxi proto závisí především na rozhodnutí soudu, potažmo dohodě obou rodičů.

Kolik alimenty dělají

Pokud dojde na soud, rozhodne o výši alimentů v závislosti na majetkových poměrech, schopnostech a možnostech rodiče. Vedle toho existuje také orientační tabulka Ministerstva spravedlnosti, která navrhuje kolik peněz by děti mohly či měly dostávat v závislosti na svém věku a příjmech rodiče, tabulka má ovšem pouze doporučují charakter.

Kategorie

Věk dítěte

Procentuální rozmezí

Čistý příjem 15 000 Kč

Čistý příjem 25 000 Kč

1

0–5 let

11–15 %

až 2250 Kč

až 3750 Kč

2

6–9 let

13–17 %

až 2550 Kč

až 4250 Kč

3

10–14 let

15–19 %

až 2850 Kč

až 4750 Kč

4

15–17 let

16–22%

až 3300 Kč

až 5500 Kč

5

18 a více let

19–25 %

až 3750 Kč

až 6250 Kč

Částky se počítají z čistého příjmu – po odpočtu daně z příjmů a plateb na sociální a zdravotní pojištění. Zdroj: Ministerstvo vnitra.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2017 14:00, samoživitelka

bla bla bla
vymáhala jsem 7 let alimenty a výsledek ? nulový!!!
k soudu se nikdy nedostavil,na obsílky nereagoval,celostátně hledaný ale klidně se pohyboval ve městě tv.bydliště,když jsem nahlásila policii,že jsem ho zrovna viděla a udala místo odpověd zněla- prý abych ho zadržela a čekala jejich příjezdu
takže mi něco vykládejte o pomoci státu-promarněných 7 let,zbytečně každého půl roku sepisování protokolů na policii,problémy v práci kvůli absenci k jednání u soudu,sociálce,o finančním a zdravotním dopadu ani nemluvě

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services