Příběh nejmladší bankrotářky: Vysoké dluhy zdědila po otci

Příběh čtrnáctileté dlužnice míří k dobrému konci. Insolvenční správce popírá pohledávky společnosti, která za půjčených 200 tisíc požaduje šestinásobek. Ta ho za to ale žaluje.
Příběh nejmladší bankrotářky: Vysoké dluhy zdědila po otci

Smutný příběh, ke kterému vůbec nemuselo dojít. To je ve zkratce případ nejmladší dlužnice, která v Česku prošla osobním bankrotem. On-line deník Aktuálně.cz ho zrekonstruoval na základě veřejně dostupné databáze z insolvenčního rejstříku.

V říjnu roku 2013 bylo Petře Vlkové, jejíž pravé jméno deník Aktuálně.cz zná, ale pozměnil ho, aby jí nepřidělával další problémy, čtrnáct let. Tehdy na ni vymahačská firma BP Integralis Limited se sídlem na Kypru podala insolvenční návrh.

Po čtrnáctileté slečně požadovala 173 tisíc korun, jako část nesplaceného dluhu, který Petra zdědila po otci. Ten zemřel v roce 2009. V dědickém řízení Petru zastupoval její tehdejší opatrovník – odbor sociálních věcí na městském úřadě v Kutné Hoře. Kdyby jeho úředníci předlužené dědictví odmítli, jak v jedné ze svých zpráv upozorňuje insolvenční správce, nemusela by Petra řešit v pubertě stotisícové dluhy.

Městský úřad v Kutné Hoře svou roli v případu komentovat nechce, odvolává se na povinnost mlčenlivosti. „Máme za to, že pokud bychom jakoukoli informaci předali, postupovali bychom v rozporu se zákonem,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí Šárka Zittová.

„V obecné rovině bychom chtěli upozornit, že veškerá činnost, která je opatrovníkem prováděna, podléhá následnému schválení příslušného soudu, který vždy pečlivě zvažuje, zda to které právní jednání je či není v souladu se zájmy nezletilého dítěte,“ pokračuje Zittová.

Navrhoval tedy její úřad odmítnutí dědictví slečny Vlkové a soud to zamítl? I na to se podle Zittové vztahuje povinná mlčenlivost.

Matka v konkurzu+

Po otci Petra zdědila i další dluhy, věřitelé jich v insolvenčním řízení přihlásili takřka za 700 tisíc korun. Nejvíc – přes 240 tisíc korun – eviduje společenství vlastníků bytů v domě, kde má rodina byt. Dalších zhruba 150 tisíc požaduje Citibank a 130 tisíc korun stavební firma.

Jediným majetkem, který Petra po otci zdědila, je čtvrtinový podíl na bytě, jehož cenu znalec odhadl na 870 tisíc korun. Zbylé tři čtvrtiny bytu patří matce Petry, která je v konkurzu, protože na rozdíl od Petry nesplní podmínky pro milosrdnější osobní bankrot. U matky věřitelé nahlásili dluhy v celkové částce přesahující dva miliony korun.

Polovinu ze dvou milionů chce stejná firma, která poslala do insolvence Petru. Insolvenční správce Martin Šíp, pod něhož spadají dluhy Petry i její matky, ale většinu tohoto dluhu popírá a definitivní řešení pro obě dlužnice se tím odkládá. Firma totiž na svých pohledávkách nadále trvá a správce žaluje.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2015 8:42, MoB

Dluhy se platit musí, to jo. Ale jak může mít dluhy čtrnáctileté dítě? Pochybil zákonný zástupce i soud, to především. Systém jako takový, zdá se, na takové situace pamatuje... škoda, konkrétní lidi způsobili té holce těžký hlavobol v už tak mizerném začátku vlastního života. Snad to dopadne dobře!

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2015 12:39, jezevec

z článku trochu vyplývá, že dluhy vznikly zejména za užívání bytu, který zřejmě užívali všichni společně. jakkoliv se tedy zdá surové, vymáhat dluhy po 14-ti leté dívence: zřejmě všichni dost značnou v klidu bydleli v bytě, v klidu konzumovali služby za desítky tisíc a neplatili nic, smáli se žalobám a výzvám a upomínkám, .... až prostě spadla klec.
a pokud matka je plajte a otec mrtev, otázka "kdo to má teda za ně zaplatit" není vůbec irelevantní, a prst namířený na též-konzumující slečnu není vyhraněně nespravedlivý.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services