Kdo vyhlásí dluhovou amnestii: Bělobrádek? Babiš? Sobotka?

V Chorvatsku se dohodli na odpuštění dluhů nejchudším. Škrtnout závazky zhruba 75 tisíc lidí se zavázala vláda, obce, banky, telekomunikace… Ať už byl důvod pragmatický, nebo tu rozhodl nějaký morální imperativ, bude zajímavé sledovat, jestli chorvatský příklad nestrhne lavinu… Kdo by se podle vás takového nápadu ujal v Česku?
Kdo vyhlásí dluhovou amnestii: Bělobrádek? Babiš? Sobotka?

Seďme klidně na židli, čtěme Bibli, tam to všechno je, vyzývali nás v písničce Voskovec s Werichem. A fakt. O odpouštění se píše už v Páté knize Mojžíšově. A nejsou to žádné esoterické kecy, žádné odpouštění vin nebo hříchů, řeč je o hmotných statcích: „Každého léta sedmého odpouštěti budeš. Tento pak bude způsob odpuštění, aby odpustil každý věřitel, kterýž rukou svou půjčil to, čehož půjčil bližnímu svému; nebude upomínati bližního svého aneb bratra svého.“ Co jsi osobně, vlastnoručně půjčil a nedokázals dostat zpět, na to zapomeň, „nebo vyhlášeno jest odpuštění Hospodinovo“. A že židovský bůh uměl neposluchům pořádně zatopit. To bývala zatopení tak důkladná, že málem nezbyl, kdo by o nich vyprávěl.

V Chorvatsku se rozhodla dluhy odpouštět vláda Zorana Milanoviće. Projekt s názvem Nový začátek (Novi početak) není ambiciózní ekonomicky. Psalo se sice o tom, že oddlužení lidé by mohli pomoci zvýšit spotřebu a nastartovat růst, ve skutečnosti jde ale z pohledu státní ekonomiky o srandovní peníze a vcelku zanedbatelný počet lidí. Sám premiér Milanović zdůraznil, že startování nějakého růstu není cílem. Taky by to byla ekonomická pitomost.

Komu bude odpuštěno

Chorvati odhadují, že odpis dluhů se týká 75 tisíc dlužníků. Musí mít aspoň rok zablokovaný účet, jejich dluh nesmí být vyšší než 35 tisíc chorvatských kun, tedy kolem 125 tisíc korun, nesmějí mít majetek ani úspory, které by se daly na úhradu dluhu použít. A musí mít jen malilinkatý měsíční příjem.

(Podmínky ve skutečnosti mohou být u různých věřitelů nastaveny i jinak: daňová správa například odpouští dluhy jen do 25 tisíc kun, navíc odpustí jen jistinu, ne ale úrok z prodlení.)

75 tisíc dlužníků – i když k nim připočteme i jejich rodiny – není v Chorvatsku, které má 4 300 000 obyvatel, zanedbatelné číslo (jednotky procent), není to ale také zdaleka počet tamějších předlužených – dlužníků se zablokovanými účty loni napočetli 317 tisíc. Většina ale nesplní kritéria oddlužení. 

Potvrzení, že tato kritéria splňují, dostalo tento týden prvních 12 500 dlužníků.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Hana Marková: Daňové zákony 2015 

Nejprodávanější daňová publikace v ČR! Získejte úplná znění všech daňových zákonů ve znění k 1. 1. 2015. Díky doprovodným komentářům vám bude publikace také významnou pomůckou pro sledování změn. Novelizovaný text vyznačen odlišným typem písma! Včetně všech čísel zákonů!

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme v rubrice Co si o tom myslíte? rýpali do nejvyššího. Naštěstí jen do nejvyššího odboráře, takže se to obešlo bez demolice redakce bleskem. Od vzniku odborového hnutí uplynul nějaký pátek a bylo podle nás nutné jeho dnešní členy upozornit, že třídní nepřítel není drobný živnostník a už vůbec ne živnostník z nouze.

Knížku bychom rádi poslali paní Aleně do Karviné, bývalé „živnostnici z nouze“. 

Věc má ale ještě úplně jiný rozměr. Účast věřitelů na programu je dobrovolná. A dluhy – kromě státu samotného – odpouštějí banky, telefonní operátoři, přidávají se obce. Co jim za to premiér Milanović dává? 

Nic!

Tedy kromě možnosti nastavit na sebe na nějakou dobu příznivé světlo. Jenže – a zejména třeba u banky – nemůže být pěkně dvojsečné, takové nasvícení? Abyste rozuměli: Když odpustíte jednomu dlužníkovi, nepřestanou vám pak platit i ostatní? Když odpustíte tomu, kdo nezaplatil daň, nezůstane vám státní kasa prázdná, protože každý bude čekat, že přijde amnestie? Pro politika je pochopitelně riziko menší: díra ve státním rozpočtu se dá vždycky svést na něco nebo někoho jiného, případně se hašení průšvihu nechá na příští vládě...

Uzavřete sázky!

Kromě potenciálního rizika, že dlužníci přestanou mít pocit, že splácet se nemusí, nehrozí už žádné další ztráty. Dluhy těchto lidí jsou prakticky nedobytné, a i když je možné je dál zvyšovat o úroky z prodlení a nejrůznější sankce, výsledek je stejně nula. De facto se tak jenom oficiálně potvrzuje to, co se beztak v účetnictví věřitelů dávno píše: jsou to dluhy, s jejichž splacením se nepočítá.

Pro desítky tisíc Chorvatů tedy Nový začátek není jen marketingové heslo, ale pravá naděje. A dost možná nejen pro desítky tisíc Chorvatů. Troufám si odhadnout, že vzhledem k fakticky nulovým nákladům se brzy najdou další politici z dalších zemí, kteří si podobné odepisování dluhů vepíšou do programu.

Vlastnit sázkovou kancelář, už vymýšlím, jaké vypsat kurzy. Kdo bude první u nás? Zoran Milanović je sociální demokrat. Nabízí se tedy úvaha, že u nás se výzvy chopí Bohuslav Sobotka.  Z povahy věci, s ohledem na citaci, kterou jste mohli číst v úvodu, by odpouštění mohli vzít za své lidovci. Jistě. Boj se zadlužením domácností si před posledními volbami vetkl do štítu také Tomio Okamura, ten má ale teď dost jiných starostí a navíc ho stejně poslední dobou spíš než Bible zajímal Korán. Můj skromný tip ale je, že levičákům a neohrabaným populistům vypálí rybník nejlepší počtář ve vládě. ANO, Andrej Babiš. 

Počkejte chvilku, já tak rád říkám Já vám to říkal.

Co si o tom myslíte vy? Mají se dluhy odpouštět? A má takovou iniciativu mít stát, který hospodaří s prostředky všech? Není to jen výzva k neodpovědnosti? A jaké jsou podle vás motivace chorvatských politiků? Myslí to upřímně, jak se mezi sociálními demokraty říká, nebo je to čirý populismus? A co podle vás vede k účasti na podniku soukromé firmy? Dejte nám vědět v diskuzi. Jeden z příspěvků odměníme knížkou z nakladatelství Grada – jen nám na sebe musíte nechat e-mail, abychom vám mohli dát vědět.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+78
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

1. 4. 2020 14:59 | Libuse

19 let jsem byla samoživitelka,Dostala jsem se do dluhove pasti.ted jsem již v důchodu. Z duchodu je me strhavana Caska bez mála 4000kc.zbytek důchodu je jen tak na zaplacení najmu.musím chodit do prace o kterou jsem ted přišla díky koronaviru. Smlouvu jsem mela pouze na dohodu a tak bohužel ted jine finance nemam. Za amnestii bych byla vdecna.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2017 22:00 | milos kalas

dostal jsem se do dluhu za divoke privatizace a neexistence pravni ochrany....souhlasim s dluhovou amnestii stahujici se na leta1990-2000
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2017 9:47 | Květinář

Je to kategorie lidí, kterou odlužíte, budou čistí, znovu si naberou pljčky a budou dlužit znovu.Všem humanistům tady chybí koncovka.Vězení pro dlužníky, nebo otroctví. Nemůžeš pracovat jako otrok, budeš rozebrán na náhradní díly, nebo zpracován. Tvoje existence bude ukončena.
Nedávno jsem hledal nepřizpůsobivého. Mnoho exekucí, takže je normální, že byl schovaný.Nicméně, změnil operativně pohlaví, a už i s novou identitou a novým rodným číslem, opět dlužil. Co by ne. Najednou byl čistý, nebyl v registrech, znovu nabral půjčky. Mohl přece začít, nový, nepoznamenaný život. Tak je to.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2016 23:56 | Renata

Když amnestie tak pro všechny lidi a nedělat rozdíly hodně lidem to pomůže zbavit se dluhů a začít znovu nový život a kdo bude nadále dělat dludy tak takového člověka zavřít a zahodit klíč prosím pomozte lidem kteří to potřebují děkuji
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2016 19:11 | Lenka

Jsem v insolvenci né ze své vinny. Připočítala se mě tam aji hypotéka a dluhy co jsem měla já na dokončení baráku.Ted platím celou výplatu. protože mě známí podepsal darovací smlouvu.Mám syna a tak ja ani nejím a snažím se aby kvuli tomu netrpěl.Nechtěla bych aby mě zbavili dluhů všech ty co jsou moje bych si řádně platila ale ostatní kdyby mě zmizli bych se nezlobila.Jsem pro aby byla amnestie dlužníkům.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2016 11:20 | Jaromir.V.

Je to Bozi zakon,tak proc chytracit?Samozdrejme,ten pro koho jsou penize Bohem,ten nikdy nebude mit soucit s temi co kvuli dluhum ziji jako psanci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2016 11:20 | Jaromir.V.

Je to Bozi zakon,tak proc chytracit?Samozdrejme,ten pro koho jsou penize Bohem,ten nikdy nebude mit soucit s temi co kvuli dluhum ziji jako psanci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2016 10:50 | Mr.Coks

amnestii at si nechaji,je to jen jednorazove reseni,radeji by meli zakazat tu exekutorskou pakaz,odpustit pouze jejich nehorazne poplatky at veritele nejsou skodni a nechat vse na soudech a statem placenych urednicich,kterym by dluznici nesplaceli jejichh bavoraky,vyli a jachty.Ja se za svoje dluhy nestydim,prisel jsem o praci,budiz,ale delam vsechno abych se jich zbavil a neplatit ty hieny tak uz je mam davno z krku.At si schovaji tyto populisticka gesta a radeji uzakoni system,ktery pomuze vsem
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2016 18:17 | robert

Exekutori je to lychva
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2016 18:16 | robert

Exekutori je to lychva
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2016 20:10 | Čtenář

Jsem rád, že se uvažuje o amnestii dluhů. Nejvíce to pocítí exekutoři a to je velmi dobře. Dluh může udělat každý, stratit zaměstnání taky. Ale systematicky a účelně dál zadlužují exekutoři a člověk který nemá na splátky je pak v situaci kterou již nemá šanci vyřešit. Ano jsou lidé kteří uspěli ale je to malé procento. Možná by bylo i fajn co nevymůže do 3 let tak to dál nesmí prodat a dluh tím zaniká bez možnosti obnovení.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2016 19:27 | Radek z mostu

Dobrý den odpusť jsou to jen peníze každý se může ať svoji nebo cizí pomoci ocitnout v takové situaci která vede lidí k zločinu nebo v horším případě k sebevraždě
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2016 19:26

Dobrý den odpusť jsou to jen peníze každý se může ať svoji nebo cizí pomoci ocitnout v takové situaci která vede lidí k zločinu nebo v horším případě k sebevraždě
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2016 19:26

Dobrý den odpusť jsou to jen peníze každý se může ať svoji nebo cizí pomoci ocitnout v takové situaci která vede lidí k zločinu nebo v horším případě k sebevraždě
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 1. 2016 4:53 | prudilka

jsem v insolvenci z důhcodu mi zbývá 2700kč 5800 mi strhávají na insolvenci z brigády 2500 a to by mi měl 3000 přispívat syn který má hypotéku s družkou kde by to vzal pro mne je insolvence likvidační stav díky ní jsem přišla o byt jelikož mi nezbývalo na nájem a ke všemu se starám o postiženého syna
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 38 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf asociace věřitelů: Ať exekutoři dál zabavují penzijka

24. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Šéf asociace věřitelů: Ať exekutoři dál zabavují penzijka

„Spousta politiků si vzala exekuce za téma. Je to populismus. Před krajskými volbami slibovali kandidáti na hejtmany na billboardech ,Zatočíme s exekutory‘ – to by mě zajímalo, jak... celý článek

Reportáž. V kůži exekutora

2. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Reportáž. V kůži exekutora

Devět hodin ráno v centru Prahy. Dívám se skrz prosklené, modře lemované dveře činžáku na dobré adrese. Vlastně až příliš dobré – vzhledem k tomu, proč jsme tady. Očima přejíždím jména... celý článek

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

6. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 59 komentářů

Exekutor za dveřmi: Kdy může začít zabavovat u vás doma

Dlužíte a nesplácíte? Možná čekáte exekutora každou hodinu. Přitom ale vůbec přijít nemusí… Pohledávku může dobývat různě a někteří pracují jen „z kanceláře“. Zabavování majetku doma... celý článek

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

4. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 46 komentářů

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost... celý článek

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

18. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

Ať už to přiznáme rádi, nebo bychom to naopak nejraději popřeli, základem naší civilizace je křesťanská ochota odpouštět. Škoda, že na to zapomínáme, když jde o hloupé dluhy a obírání... celý článek

Partners Financial Services