Insolvence pro každého: Jak na insolvenční rejstřík

Jiří Lojda | rubrika: Seriál | 2. 9. 2014 | 9 komentářů
Insolvenční rejstřík: Co v něm najdeme, co se z něj nedozvíme a kdy se z něj dostaneme ven, pokud už nás do něj zapsali?
Insolvence pro každého: Jak na insolvenční rejstřík

Insolvenční zákon praví, že insolvenční rejstřík je „informačním systémem veřejné správy, jehož správcem je Ministerstvo spravedlnosti.“ Inu dobrá. To nám ale nic nepoví o tom, kde se do něj můžeme podívat, co z něj můžeme vyčíst, a především – jak se do něj můžeme dostat a jestli a jak z něj můžeme být vymazáni, pokud jsme se do něj už dostali.

Jak najdeme rejstřík a co najdeme v rejstříku

Insolvenční rejstřík je důležitý zdroj informací především pro ty, kteří jsou účastníky insolvenčního řízení – přes insolvenční rejstřík probíhá např. doručování některých písemností –, ale nejen pro ně. Proto je také insolvenční rejstřík veřejně přístupný a my si z něj můžeme pořizovat výpisy nebo kopie. Přístup k rejstříku je v zásadě dvojí.

První možnost máme díky internetu – na mysli máme oficiální web insolvenčního rejstříku – do formuláře stačí zadat některé údaje o osobě (právnické i fyzické), která nás zajímá, – název nebo jméno a příjmení, datum narození, identifikační číslo… Ze seznamu, který systém nabídne, si pak už snadno vybereme a po kliku na „detail“ získáme podrobné informace o průběhu insolvenčního řízení, o tom, kdo je insolvenční správce a kde sídlí, a dokonce i zprávy insolvenčního správce.

Druhou možnost nám potom nabízí Czech POINT, kde můžeme získat ověřený výpis z insolvenčního rejstříku. Za první stranu zaplatíme v tomto případě sto, za každou další pak padesát korun.

Mnozí podnikatelé pak budou chtít znát informace nejen z českého insolvenčního rejstříku, ale také z rejstříků jiných členských států Evropské unie. Rozcestník najdou na webu evropské e-justice.

Tip: Proklepněte si správce

V insolvenčním rejstříku nenajdeme jen lidi v průšvihu, nabízí nám pod záložkou Insolvenční správci také informace o těchto nikoli nepodstatných účastnících insolvenčního řízení. Dozvíme se zde nejen nejobecnější informace o tom, kde správce sídlí a jaké má identifikační číslo, ale dostaneme i přehled o všech insolvenčních řízeních, ve kterých byl jako správce ustanoven. A pokud byla správci pozastavena činnost, vyčteme z insolvenčního rejstříku i důvody, proč se to stalo. Ani správce, který už nesprávcuje, z rejstříku nemizí, najdeme tu informace o tom, že mu zaniklo oprávnění vykonávat činnost.

Co se z rejstříku dozvíme a co zůstane tajemství

Něco z toho, co se z insolvenčního rejstříku dá zjistit, jsme si už řekli. Nyní tedy podrobněji. Stručně lze říct, že v insolvenčním rejstříku najdeme:

  • Seznam insolvenčních správců
  • Seznam dlužníků
  • Insolvenční spisy

Pro každého dlužníka se vede jeden insolvenční spis. Insolvenční soud pak v insolvenčním rejstříku zveřejňuje chronologicky informace a písemnosti týkající se rozhodnutí soudu v insolvenčním řízení a incidenčních sporech, veškerá podání, která se dlužníka týkají a rovněž další informace, které podle zákona zveřejňovat má.

Insolvenční zákon ale také vymezuje okruh údajů, ke kterým veřejnost nemá přístup. Ze zákona se v insolvenčním řízení nezveřejňují dokumenty, které podléhají utajení. V rejstříku však musí být učiněna poznámka, že insolvenční spis obsahuje takový dokument, který nebyl zveřejněn. Dále mohou být dočasně neveřejné některé písemnosti a doklady, jejichž okamžité zveřejnění by mařilo účel insolvenčního řízení. Na žádost fyzické osoby, která učinila podání, může insolvenční soud rozhodnout, že některé údaje o této osobě nebudou přístupné. Žadatel ale musí odůvodnit, proč se chce takto skrývat. Jméno a příjmení takové osoby musí každopádně soud v rejstříku zveřejnit vždy, takže naprostá anonymizace nehrozí.

Ze života: Když je v tom hokej

I přes veškerou snahu se může stát, že nám insolvenční rejstřík nepodá informace, které by nám podat měl. Třeba pro poruchu. Jeden takový případ se dostal až k Nejvyššímu soudu, na který se obrátil Hokejový klub Oceláři Třinec. Podle tvrzení klubu mu insolvenční rejstřík v lednu, v únoru a i v březnu roku 2010 dával informaci o tom, že jeho dlužník není v insolvenčním rejstříku vedený. Jenže byl. Oceláři tak prý kvůli chybě systému nestihli přihlásit svou pohledávku včas. 

Svá tvrzení ale klub mohl prokázat pouze u dotazu z března 2010. Insolvenční soud pak jejich námitkám ohledně nefunkčnosti insolvenčního rejstříku nevyhověl, stejně se k věci postavil i Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší soud ale viděl věc jinak. Podle jeho názoru, pokud se podařilo věřiteli prokázat, že insolvenční rejstřík nebyl schopen dlužníka najít podle identifikačního čísla v březnu, musí naopak insolvenční soud prokázat, že taková vada zde nebyla v lednu a v únoru, tedy v době, kdy šlo pohledávku ještě přihlásit. Podle názoru Nejvyššího soudu také věřitel nemusí zadávat všechny možné údaje, podle kterých lze dlužníka najít, stačí, když zadá některý údaj, který vede spolehlivě k identifikaci dlužníka (název dlužníka, identifikační číslo a podobně), a nelze mu klást k tíži, pokud pak nezkusil vyhledávat dlužníka také pomocí jiných údajů.      

Výmaz z insolvenčního rejstříku

Člověk by si byl asi schopen představit celou řadu míst, kde by rád viděl napsané své jméno nebo jméno svého podniku, insolvenční rejstřík k nim ale určitě nepatří. Soud dlužníka ze seznamu dlužníků vyškrtne a údaje v insolvenčním rejstříku o něm znepřístupní po uplynutí pěti let od doby, co nabylo právní moci rozhodnutí, jímž se insolvenční řízení skončilo. Pokud však insolvenční řízení skončí:

  • odmítnutím insolvenčního návrhu pro jeho vady nebo zjevnou bezdůvodnost,
  • zastavením pro nedostatek podmínek řízení nebo pro zpětvzetí insolvenčního návrhu,
  • zamítnutím návrhu,

může dlužník zažádat o vyškrtnutí ze seznamu dlužníků už po uplynutí tří měsíců od chvíle, kdy toto rozhodnutí nabude právní moci, soud pak musí subjekt vyškrtnout ze seznamu dlužníků a údaje o něm znepřístupnit do 15 dní od doručení žádosti.

Půjčka na půjčku?

Chcete zkusit půjčit si na půjčku? Refinancování se může vyplatit, uvažte ale, jestli je to zrovna případ nabídky, kterou máte právě před sebou. Naše kalkulačka refinancování úvěru vám s tím spolehlivě pomůže.

Kalkulačka refinancování půjček

Původní půjčka

měsíců
měsíc
rok

Nová půjčka

měsíců
%

nebo

%

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2017 9:59, Mařenka

Chtěla bych postup o výmaz insolvence na soud

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Insolvence pro každého: Věřitelé

25. 8. 2014 | Jiří Lojda

Insolvence pro každého: Věřitelé

Padá firma, něco si přej. Pokud jste věřitelem krachující firmy, přejte si především rozumné spoluvěřitele. Pravděpodobně budete mít každý svůj názor na průběh insolvenčního řízení... celý článek

Insolvence pro každého: Kdo je insolvenční správce

30. 7. 2014 | Jiří Lojda | 12 komentářů

Insolvence pro každého: Kdo je insolvenční správce

Nevím o dítěti, které by řeklo mamince, že chce být insolvenčním správcem. Přesto se nakonec několik lidí tohoto úkolu zhostí. Jaké má insolvenční správce pravomoci? Kdo, kdy a za jakých... celý článek

Malé peníze: Insolvence. Kdy má ještě cenu na dlužníka tlačit

5. 11. 2013 | Jan Müller | 2 komentáře

Malé peníze: Insolvence. Kdy má ještě cenu na dlužníka tlačit

Další čtenářskou otázkou se vracíme k našemu nepravidelnému seriálu Malé peníze, ve kterém Jan Müller z webu Malé peníze odpovídá na otázky našich čtenářů. Dnešní otázka je jednoduchá,... celý článek

Bankrotářem snadno a rychle: tvrdá pravidla osobního bankrotu

11. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Bankrotářem snadno a rychle: tvrdá pravidla osobního bankrotu

Hitem letošního roku se stává… Osobní bankrot! S lidmi, kteří o nepříjemnou věc, která v lepším případě znamená „jen“ pět let v bídě, usilují, se roztrhl pytel. Počty žádostí vršící... celý článek

Půjčili jste peníze a nechcete o ně přijít? Dobrá smlouva nestačí, hlídejte insolvenční rejstřík

26. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Půjčili jste peníze a nechcete o ně přijít? Dobrá smlouva nestačí, hlídejte insolvenční rejstřík

Půjčili jste někomu? Záda si kryjete neprůstřelnou smlouvou, a když splácení nepůjde po dobrém, exekutor to jistí, říkáte si... Ne tak docela! Pokud zaspíte insolvenční řízení dlužníka,... celý článek

Partners Financial Services