Konec dluhového byznysu: Právníci dostanou jen zlomek peněz

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 16. 2. 2014
Skupina poslanců z různých politických stran chce ještě více omezit "byznys s dluhy" v Česku. Člověk v tísni nebo bankovní asociace ji vítá, naráží však na odpor poslanců.
Konec dluhového byznysu: Právníci dostanou jen zlomek peněz

Do Sněmovny míří společný návrh poslanců Heleny Langšádlové (TOP 09), Jana Bartoška (KDU-ČSL), Jana Chvojky (ČSSD) a Marka Bendy (ODS), aby byly výrazně omezeny náklady řízení u takzvaných bagatelních pohledávek, tedy u sporů o částky do deseti tisíc korun. Náklady řízení inkasuje při vymáhání pohledávky věřitel na služby právníků.

„Nijak nezpochybňujeme, že dluhy se musí platit a je potřeba je důsledně vymáhat. Není ale možné, aby si z problémů dlužníků, a to nejenom z řad sociálně potřebných občanů a seniorů, dělaly zlatý důl některé advokátní kanceláře a nepoctivé úvěrové společnosti," vysvětluje Helena Langšádlová.

Kritici však návrhu vyčítají, že může věřitelům výrazně ztížit přístup k právu. Mezi věřiteli přitom mohou být i "obyčejní lidé“.

„Občanovi, který by se domáhal svých práv, by v případě přijetí novely nikdo nenahradil jeho náklady spojené s právní pomocí. Systém by tak přál těm, kteří poškozují práva jiných, a dával by jim jistotu, že jim to projde a nikdo po nich nebude nic vymáhat,“ říká Roman Mikluš, ředitel společnosti VašeNároky.cz.

S argumentací kritiků nesouhlasí nezisková organizace Člověk v tísni, která proti dluhovému byznysu v Česku bojuje dlouhodobě a podporuje iniciativu poslanců. Na jejich straně je také Česká bankovní asociace. Ta podle slov náměstka výkonného ředitele Jana Matouška nemá zájem na tom, aby byl dlužník - tedy případný klient banky - zatížen neadekvátním nárůstem dluhu.

Maximálně 600 korun

Poslanci chtějí snížit náhrady nákladů především u takzvaných formulářových žalob, které jsou nejproblematičtější a nejčastější, a to na 600 korun. Zákon by přitom i nadále umožňoval „přístup k právu“ pro všechny, jen by podle nich změnil zaběhnutou praxi, kdy věřitelé podávají platební rozkazy včetně vysokých náhrad a soudní úředníci jim je přiznávají.

Jak upozorňuje Daniel Hůle z Člověka v tísni, tato praxe u soudů pokračuje i po několika nálezech Ústavního soudu, který například loni v květnu zrušil takzvanou přísudkovou vyhlášku ministerstva spravedlnosti. Podle Hůleho soudy rozhodují jinak, jen pokud dlužník podá proti nařízenému platebnímu rozkazu odpor - pak se věřitel u formulářové žaloby vysokých náhrad nedočká. "Většina dlužníků se však takto nebrání, protože se ztrácí ve složitosti práva,“ vysvětluje Hůle.

Příkladem je spor o dluh ve výši „jen“ 1020 korun. Podle výpočtů z poslaneckého návrhu mohou nyní věřitelé za právní služby inkasovat celkem 6700 korun. Pokud by omezení prošlo, klesla by odměna opravdu citelně - v základu na zmíněných 600 korun.

Kdyby návrh poslanců prošel, tak se proces obrátí. Soudy budou automaticky přiznávat minimální náhrady (600 korun), ale věřitelům zůstane možnost žádat soudy o skutečné náhrady nákladů na právní služby. Práva „obyčejných lidí“ by tedy neměla být dotčena.

Celý článek najdete na webu Aktuálně.cz.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nezabavitelné minimum 2014: Kalkulačka, která spočítá, kam už exekutor nemůže

4. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Nezabavitelné minimum 2014: Kalkulačka, která spočítá, kam už exekutor nemůže

Exekuce, strašák všech dlužníků. Když na ni dojde, bývá už na hašení požáru pozdě. Dlužníka zajímá jediné: co všechno exekutor může sebrat, kam až jeho ruka dosáhne a co je před ní... celý článek

Osobní bankrot 2014: Nově oddlužení pro živnostníky a společné pro manžele

29. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Osobní bankrot 2014: Nově oddlužení pro živnostníky a společné pro manžele

Ještě loni musel žádat o oddlužení – se souhlasem zákonného partnera – každý z manželů sám. Od letoška je to jinak. Manželé můžou o povolení osobního bankrotu žádat společně. A další... celý článek

Dobrý den, dlužíte nám dvanáct tisíc za vysavač…

30. 9. 2013 | Lucie Kocurová | 11 komentářů

Dobrý den, dlužíte nám dvanáct tisíc za vysavač…

Jdete se ubytovat do hotelu, pronajímáte si byt, zařizujete si kartičku do knihovny… To všechno jsou situace, kdy se může stát, že vás někdo požádá o občanku, aby si mohl opsat údaje... celý článek

Naděje pro tisíce dlužníků. Soudy musí zastavit exekuce

22. 9. 2013 | Petr Kučera | 8 komentářů

Naděje pro tisíce dlužníků. Soudy musí zastavit exekuce

Tuzemské soudy by měly zastavit tisíce navrhovaných nebo již probíhajících exekucí. Dlužníci díky tomu mohou získat další čas pro splnění svých závazků nebo přinejmenším výhodnější... celý článek

Exekuce a oddlužení: srážky ze mzdy dostanou nová pravidla

7. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Exekuce a oddlužení: srážky ze mzdy dostanou nová pravidla

Jste v exekuci a žádáte o oddlužení? Zaměstnavatelé dnes nemají jasno v tom, jak v případě souběhu exekuce a insolvenčního řízení zaměstnance postupovat. Novela insolvenčního zákona... celý článek

Partners Financial Services