Vykupitelem za pár korun

Už ve Starém zákoně se píše, že by člověk měl jednou za sedm let odpustit dluhy. Jenže jakkoli prý západní svět stojí na křesťanském základě, nestali jsme se společností odpuštění, zato společností dluhu se stáváme čím dál rychleji. Můžeme to ještě změnit? V Americe si pár lidí myslí, že to jde.
Vykupitelem za pár korun

Před dvěma roky upoutalo světovou pozornost hnutí Okupujte Wall Street. V srdci světového finančního systému – tedy poblíž newyorské Wall Street – protestující poukazovali na korupci, na vliv velkých korporací (finančních zejména) na vlády, na nerovnosti v příjmech. S příjmovou nerovností bylo přímo spojeno jejich hlavní heslo: My jsme 99 procent. Zbývající jedno procento – tedy oni vlastní přes 37 procent všeho amerického bohatství, tomu jednomu procentu prý rostou příjmy desetkrát rychleji než ostatním, zatímco všem ostatním klesají v krizi příjmy v průměru o třetinu, procentu nejbohatších klesnou o deset procent a tak podobně. A především – za chyby, které udělá jedno procento, platí prý především těch devadesát devět procent. Tím je myšleno například to, že když management velké banky kvůli svým vysokým prémiím hazarduje a přivede svou firmu na pokraj zhroucení, zachraňuje ji pak za nesmírnou cenu stát… Měli jste za to, že když byli okupanti vytlačeni ze své základny v Zucottiho parku, že už o nich neuslyšíte? Nezdá se, že by hnutí tak docela zapadlo…

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Jízda ve ždímačce

Loni se aktivisté ze Strike Debt, odnože hnutí Occupy Wall Street, rozhodli, že místo banky zachrání raději někoho jiného, někoho z devětadevadesáti procent. Myšlenka byla jednoduchá. Sesbíráme peníze a koupíme si nějaké dluhy.

Abychom tomu lépe rozuměli, jde o odleželé dluhy, o dluhy s prošlou lhůtou.

A abychom tomu rozuměli ještě líp, podívejme se, jak to chodí s úvěry. Člověk si vypůjčí řekněme od banky. A přestože banka nepůjčí úplně každému, ale uchazeče o půjčku si prověřuje, stává se vcelku běžně, že dlužník nedokáže dluh splácet. Následuje první kolo ždímání: esemesky, výstražné dopisy, telefonáty, soudy, k tomu se dluh navyšuje o smluvní pokuty a další. Někdo zaplatí, pořád ale zůstane řada těch, kteří splácet nedokážou. Když už banka vyzkouší všecko, co dovede, vezme hrábě, shrábne nedobytné úvěry na kopičku a tu pak levně prodá dál. Za zlomek jejich nominální hodnoty. Firma, která si tyhle nemocné úvěry koupí, samozřejmě počítá s tím, že se jí to vyplatí. Nepodaří se jí sice dostat peníze ze všech dlužníků, ale při nízké kupní ceně stačí aspoň nějací. Všechny ale čeká další jízda ve ždímačce. A na ještě vyšší obrátky.

Dobře jim tak, neměli si půjčovat. Ok. To není špatná námitka. Jenže lidé se do dluhů dostávají i jinak. Asi těžko jim úplně odpářeme zodpovědnost, ale ne každý se zadluží blbou půjčkou na Vánoce nebo dovolenou. Míra odpovědnosti se může při bližším zkoumání jevit u různých lidí jako různě veliká. A podobně uvažovali i lidé ze Strike Debt. Dluhy, které vykupovali, měly mít pokud možno co do činění s lékařskou péčí. U nás je tenhle typ dluhu zatím prakticky neznámý, v USA má ovšem podle Laury Hannové ze Strike Debt přes šedesát procent osobních bankrotů co do činění s dluhy za zdravotní péči.

O jiném typu dluhu, který v Česku neznáme, ale v USA je právě v plném květu, můžete dnes číst na sesterském webu Finmag: Vzdělání pro kočku aneb inflace titulů

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? dostali k možné novince v rozpočítávání plateb za teplo v domech, kde partaje berou teplo ze společného zdroje.

Bylo vidět, že do debaty se zapojují právě ti, kterých by se vyhláška týkala. A je vidět, že spravedlivý systém není. Nejvíc nás zaujala krátká faktická poznámka, kterou pronesl Radim: „Mě by osobně zajímalo, proč se (...) počítá z plochy bytu a ne z kubatury bytu (tedy z prostoru).“ Má na to někdo z inženýrů názor?

Odpouštět

Původní plán byl vybrat padesát tisíc dolarů a koupit si za ně milion. Takový byl odhad – špatně vymahatelné úvěry se prodávají za dvacetinu. Plán byl překonán v obou směrech. Jak nedávno Strike Debt oznámili, podařilo se vybrat nějakých 600 tisíc dolarů. A za 400 tisíc už taky pořídit ve třech balících dluhy za 14,7 milionu dolarů. Nikdo přitom neměl ponětí, čí dluhy se kupují.

A teď to hlavní: co s tím nárokem na patnáct milionů dolarů jejich noví majitelé udělají? Rozešlou pár tisícům dlužníků, že z nich sundali ten kříž, a tím to hasne. Samozřejmě – je to kapička v dluhovém oceánu ale svůj význam to má. Jednak je tu duchovní odkaz k biblické tradici. Poukazoval na ni před rokem na Peníze.cz taky ekonom Tomáš Prouza:

Ostatně už ve Starém zákoně existovalo pravidlo úlevy od dluhu po sedmi letech a podobná přikázání se objevují i v Novém zákoně. Nakonec pravidlo, že nikdo nemá dlužníka sedřít z kůže, je jednou z částí něčeho, čemu právníci říkají povinnost chovat se v souladu s „dobrými mravy“ a na čem by měl teoreticky stát náš právní řád.

A pak je tu ještě jeden rozměr. Málokdo totiž ví, za kolik peněz si vymahači dluhů pohledávky kupují. Strike Debt berou svůj čin i jako osvětu tohoto druhu: představte si, že k vám přijde vymahač s překoupenou pohledávkou na 36 tisíc. Budete se na něj dívat jinak – a možná se s ním i jinak dohodnete – když budete vědět, že „vás“ koupil za tisícovku…

Co si o tom celém myslíte? Může takováhle akce nějak zasáhnout kulturu dluhu? Má smysl vykupovat dlužníky a otroky? A má cenu takové akce opakovat, neposílí to nakonec dluhový byznys? Přidali byste pár korun, abyste vykoupili dlužníka? Nebo stojíte na tom, že beztak většina dlužníků „vděčí“ za svoje průšvihy jen a jen sobě a teď užívá zasloužený trest, který by jistě neměl být zmírňován, poněvadž by pak ztratil výchovný efekt? Napište nám do diskuze. Nejzajímavější, nejpodnětnější nebo třeba nejvtipnější, zkrátka nějak výjimečný příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 1. 2014 22:42

Vlády nedokážou zajistit občanům odpovídající práci a mzdu? Vám ty bolševici fakt vymrdali mozek z hlavy.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2013 12:08 | Jarka z Brna

Doporučuji úplnou amnestii dluhů starších 1 rok. Proč zivit lichváře , vymahače, exekutory. Každý věřitel musí nést stejné riziko jako dlužník. KDYŽÝ VLÁDY NEKOKÁŽÍ ZAJISTIT OBČANŮM ODPOVÍDAJÍCÍ PRÁCI A MZDU, jsou povinny eliminovat i škody, které tím občanům mohou vzniknout. A nedovolit skupině vykořisťovatelů pak bohatnout na platební neschopnosti občanů.
Kdo nedokáže rok splácet své půjčky a závazky, je jasné, že to již nedožene. Protože špatné zákony dovolili různým vyžírkům, aby tyto dluhy mohli navýšit za rok často o více jak 100%. To je veřejná lichva povolená zákonem.
Nestačí jen hledat dílčí řešení , je třeba amnestii pro dlužníky. A pravidelně ji opakovat. Věřitelé se naučí být obezřetní.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2013 17:34 | Lidumil III.

Lidé si nejsou rovni. Institut otroctví musí být zaveden.Pokud někdo dluží, a nic nemá, a není schopen s tím cokoliv udělat, nechť je přidělen věřiteli k otrocké službě. Pokud ho věřitel nechce, nechť ho prodá na burze otroků, a z výnosu se dluhy uhradí. Pokud to nestačí, jsme teprve nyní na konci. Dlužník byl zlikvidován.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2013 3:05 | jezevec

a co tenhle systém:
Když už banka vyzkouší všecko, co dovede, vezme hrábě, shrábne nedobytné úvěry na kopičku a tu pak levně prodá dál. Za zlomek jejich nominální hodnoty. Těm dlužníkům, namísto nějaké vymahačské mafii. Pro věřitele stejný peníze a pro nešťastníky konec problému.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2013 7:58 | Janek

Jj je to tak. Máme tam nahoře velké vzory. Však už jsem to psal, že bychom měli ráno vstát otočit se čelem k Praze a 3x se hluboce uklonit těm našim mudrcům, co nám vládnou...

Jedu ráno do práce a pobrukuji si a co to slyším ve zprávách. Naši šetřílci a vláda odborníků rozdala na odměnách 180M Kč. No jeden z důvodů, proč kritizoval Rusnok předchozí vládu byly nemravné odměny. A tak pro jistotu dali odměny o 20M vyšší. Pan "Becherovka" potřebuje na pohoštění 3x více než Klaus. Prý je mnohem aktivnější. No jeho aktivitě věřím, především v konzumaci alkoholu a ten jak známo je výrazně dražší než juice nebo minerálka. Ministerstvo práce si nyní pořídilo palác za 300M. To asi, aby armáda nezaměstnaných je měla ve větší úctě...

Myslím, že Nečas se nikdy neměl stát premiérem, protože za tento průšvih z velké části může on. Kdyby si nebral výtky hrubiána z hradu osobně, tak klidně mohl vládnout dál. (Sobotku sice nemám rád, ale ten se vzepřel a je v pohodě.) A podle toho, co teď leze na povrch, tak minulá vláda mohla dotáhnout některé dobré věci a ještě si udělat "oko" u lidí nějakýma úlevama pro rok 2014, aby si nahrabali preference.

Akorát být panem Ištvánem, tak emigruji, protože až se Sobotka pořádně usadí, tak si asi nenechá pátou kolonu mezi státními zástupci, který umí z umělé vyvolané kauzy svrhnout vládu...

Ale co, už se nám to pomalu sobotí a nač si kazit advent... Raději si zajdu na dobrý punč a pustím si nějakou koledu :)
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2013 7:32 | Janek

Tady není prostor vše podrobně rozepisovat. Každopádně to nebyl můj první úvěr, naneštěstí první u této banky. Předchozí úvěry končily vždy zaplacením poslední splátky. V tomto případě jsem vše doplatil. Banka mi to písemně potvrdila a dostal jsem vyrozumění z katastru o zbavení břemene na barák. Takže jsem to zcela pustil ze zřetele. Banka za dobu splácení 2x navýšila cenu údržby účtu, čímž mne donutila měnit trvalý příkaz.

Vzhledem k tomu, že poměrně často vidím jak mi chodí do datové schránky příkazy na srážky pro lidí kvůli exekucím a vidím za co to je, tak si na to dávám obzvlášť pozor. Stejně mi to nebylo nic platné...

Pěkný den všem :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2013 5:35 | Fredy

I dnes je možné sledovat, na určitých serverech, tykání. Ale jedná se vesměs o stálé diskutéry, kteří se virtuálně znají a berou to jako samozřejmost. Tedy s tím souhlasí.

Tady se spíše jedná o nějaké schizofreniky, kteří si tímto léčí svoje mindráky a neschopnost se jinak uplatnit. Nejlepší obranou je ignorance.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 22:42 | Hugo

Mno, ono tykání v diskuzích pochází ještě z doby, kdy u nás po internetu nebylo ani památky, a lidi komunikovali přes BBS... A k tomu připojení potřebovali nějaké znalosti, něco uměli a neměli frňáky nahoru... Takže si tam v pohodě tykali kantoři se studenty.

Kdežto dneska se k internetu připojí každý blbec, kterému firma dotáhne internet domů, a z tykání se může zvencnout...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 21:51 | Timy

a) nepamatuji se, že by jsme si tykali
b) anonym z internetu (který neumí ani vyplnit kolonku pro jméno/přezdívku) musí vědět líp než já sám, co jsem kdy kde dělal
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 21:29

Tak tu příště nepřeháněj, že vidíš do toho, co dělají banky. Nejdřív jsem si myslel, že jsi tam jen uklízel. Ale i ten pokladník je na tebe zřejmě už dost vysoká šarže.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 20:40 | Stana

Jaké poselství předávají "ti nahoře" prostým občanům? Že dělat dluhy je naprosto normální. Ze všech stran se na nás řítí informace o zadlužení státu, které roste téměř geometrickou řadou.
Takže spousta občanů má pocit, že zadlužovat se je naprosto normální, vždyť mají tolik vzorů! A ryba, ta přece smrdí od hlavy.Tak si užívejme ten velký mejdan,do kterého jsou vtahování i ti zodpovědní, obávám se, že jednoho dne skončí.
"To abych letěl nějakou linkou!" "Ne, poletíš speciálem!" "A kdo to zaplatí?" "Já to zaplatím!"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2013 19:39 | Timy

Ano, jistě - dělal jsem pokladního v Dolní Lhotě...
No comment.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 19:29

A co jsi dělal? Pokladního v Dolní Lhotě?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 18:55 | Fredy

Chápu Vaše rozhořčení. Dovolím si otázku. Když jste splatil úvěr, dostal jste od banky písemné vyrozumění, že máte vše splaceno a že tudíž nic nedlužíte? Pokud ne, tak je to spíše Vaše chyba, že jste si to nevyžádal. Pokud ano, tak je to fatální chyba banky a v tom případě bych byl, vůči nim, velmi tvrdý. Včetně podání žaloby. Nehledě na to, že založení úvěrového účtu je svým způsobem záležitost banky, nikoliv Vaše.

Osobně mám za sebou několik hypoték a různých úvěrů a nikdy jsem neměl se žádnou bankou problém. A to ani v případě, když jsem se, díky podrazu jednoho odběratele, který se rozhodl, že mi nezaplatí, dostal do platební neschopnosti. Rozhodující je nehrát mrtvého brouka, ale okamžitě jednat. Dohodl jsem si odklad dvou splátek a pak jsem to rychle dohnal. Banky se možná chovají tvrdě a mnohdy se jim ani nedivím. Když s nimi hrajete fér, tak se dočkáte stejné odezvy. Alespoň v mém případě tomu tak bylo. Ale, jak se říká, pořádek dělá přátele, tak i tady je třeba postupovat tak, že si, po skončení úvěru, vyžádám písemné potvrzení o tom, že je vše splaceno a že jim nic nedlužím.

Možná jsou případy, kdy někdo nenajde jiné řešení, než je úvěr. Ale osobně takový neznám. Naopak znám mnoho případů, kdy si lidé brali úvěry na zbytné věci a když se pak dostali do platební neschopnosti, tak to řešili řetězením dalších úvěrů, což je cesta do pekla. Osobně jsem se nesetkal ve svém okolí s nějakou složitou životní situaci, kde nepomůže ani rodina, přátelé, zaměstnavatel a ani obec či stát.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2013 16:54

ááá Fredík je tu zas...a co finanční žraloci, svést to všechno na ně ? Čekal jsem srdceryvnější komentář, tohle je slabota...že by z předvánočního přejedení ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 27 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Jsem po uši v dluzích!

21. 11. 2013 | Jan Müller | 4 komentáře

Malé peníze: Jsem po uši v dluzích!

Dnes to nebude veselé čtení. Spíš varovné. Jenže jak to tak bývá – ti, kteří by především měli být varováni, ho budou číst pozdě. Až nastane to, před čím měli být varováni.

Dobrý den, dlužíte nám dvanáct tisíc za vysavač…

30. 9. 2013 | Lucie Kocurová | 11 komentářů

Dobrý den, dlužíte nám dvanáct tisíc za vysavač…

Jdete se ubytovat do hotelu, pronajímáte si byt, zařizujete si kartičku do knihovny… To všechno jsou situace, kdy se může stát, že vás někdo požádá o občanku, aby si mohl opsat údaje... celý článek

Nový občanský zákoník: Zánik závazků – započtení, prominutí dluhu, odstupné

27. 9. 2013 | Richard Gürlich

Nový občanský zákoník: Zánik závazků – započtení, prominutí dluhu, odstupné

V minulé části seriálu, věnovaného změnám, jež přinese nový občanský zákoník, účinný od příštího roku, jsme nakousli téma závazků a jejich plnění. Dnes téma uzavřeme výčtem možností,... celý článek

Průlom v kauze Finpomoc: část poškozených má šanci na záchranu!

19. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Průlom v kauze Finpomoc: část poškozených má šanci na záchranu!

Půjčili si od Finpomoci patnáct tisíc, zaplatili až čtyřikrát tolik. Nechali se legálně sedřít z kůže. Když dluh doplatili, prodala firma bianco směnky, které podepsali spolu se smlouvou... celý článek

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

18. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

Ať už to přiznáme rádi, nebo bychom to naopak nejraději popřeli, základem naší civilizace je křesťanská ochota odpouštět. Škoda, že na to zapomínáme, když jde o hloupé dluhy a obírání... celý článek

Partners Financial Services