Průlom v kauze Finpomoc: část poškozených má šanci na záchranu!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 19. 8. 2013 | 13 komentářů
Půjčili si od Finpomoci patnáct tisíc, zaplatili až čtyřikrát tolik. Nechali se legálně sedřít z kůže. Když dluh doplatili, prodala firma bianco směnky, které podepsali spolu se smlouvou o úvěru, a museli platit znovu! Po letech se podařilo dosáhnout průlomu: soudy začínají směnečné platební rozkazy rušit. Část poškozených má šanci se ze spárů Finpomoci konečně dostat.
Průlom v kauze Finpomoc: část poškozených má šanci na záchranu!

O případu společnosti Finpomoc.cz jste na Peníze.cz četli již několikrát. Když jsme ho před dvěma lety opouštěli naposled, ujímala se ho právě advokátka Alexandra Juráčková z občanského sdružení Nedejte se. Teď se konečně podařilo dosáhnout průlomu. „Přispělo k tomu i naše občanské sdružení. Rozhodující však byla motivace senátů jednotlivých soudů, kterým bylo z výpovědí a podání žalovaných zřejmé, jak bylo se směnkami zacházeno. A nalezly právní cestu, jak směnečné platební rozkazy rušit. Posunuly tak právo blíž ke spravedlnosti,“ komentuje Alexandra Juráčková.

Poškození, kterým stále běží soudní řízení, díky tomu mají šanci se ze spárů s Finpomoci, respektive americké společnosti Renegade North LLC a britské Cacton Limited, které bianco směnky odkoupily a vymáhají u českých soudů, konečně dostat. Vrchní soudy v Praze i Olomouci totiž začínají směnečné platební rozkazy těchto firem rušit.

Byznys Finpomoci

O způsobu, jakým poskytovala půjčky společnost Finpomoc, se dočtete v našem článku ze srpna 2011, přinesli jsme v něm autentickou výpověď ženy, která firmě sedla na lep. Právě tehdy se začínala psát druhá kapitola celé kauzy. Velká část klientů Finpomoci skončila v exekuci a místo původní patnáctitisícové půjčky musela zaplatit i čtyřikrát nebo pětkrát tolik. Když začínali věřit, že jsou z nejhoršího venku, přišel jim od soudu další platební rozkaz – firmy Renegade North LLC a Cacton Limited totiž začaly uplatňovat směnky, které od Finpomoci odkoupily – přestože dluh, ke kterému se vázaly, byl dávno splacený.

„Pokud má směnka všechny náležitosti, soud si obvykle její původ neověřuje, ani k tomu nemá prostor, vše probíhá v takzvaném zkráceném soudním řízení,“ říká advokátka Alexandra Juráčková. Soud jednoduše vydá směnečný platební rozkaz a dlužník musí platit.

Soudy tedy dlouho nezohledňovaly, že zástupci Finpomoci dávali lidem bianco směnky podepisovat, aniž s nimi uzavřeli dohodu o podepsání směnky nebo jim cokoli vysvětlili, a následně směnky prodávali, i když už byl úvěr a dluh, k němuž se vázaly, splacen.

Průlomové rozsudky vrchních soudů

Díky směrnicím Evropské unie, které se týkají ochrany spotřebitele v souvislosti se směnkami, se však nyní podařilo tento postup prolomit. „Vrchní soud v Praze i Olomouci dospěl k názoru, že pokud není platná dohoda o uzavření směnky, nemůže být platná ani směnka, a tudíž není důvod směnečný platební rozkaz vydávat, respektive potvrzovat,“ vysvětluje advokátka Juráčková. Zásadní vliv na změnu ve vnímání soudů podle ní měl počet uplatňovaných směnek a počet poškozených klientů Finpomoci – počítat se dají na tisíce. „Soudy proto začaly dělat přípravná jednání a zjišťovat, za jakých okolností a jakým způsobem došlo k vydání směnky,“ říká právnička.

Celý podvod byl podle ní postaven na ustanovení směnečného a šekového zákona, která chrání nové majitele směnky. „Ten, kdo celou akci vymyslel, zkrátka ví, že pokud směnku uplatní nový majitel, na kterého byla převedena, a je to směnka vystavená takzvaně na řad, pak dlužník nemá šanci tvrdit, že směnka nezajišťuje žádnou půjčku nebo že byla půjčka dávno splacená,“ pokračuje Alexandra Juráčková.

Jenže v tomto případě nakonec soudy dospěly k názoru, že noví majitelé směnky museli o jejím původu vědět. „V době, kdy se směnky převáděly, se totiž o Finpomoci už poměrně hodně psalo v médiích, navíc je v obchodním rejstříku uvedena jako společnost poskytující nebankovní úvěry – takže novým majitelům muselo být jasné, že směnky zajišťovaly nějaké půjčky. Nebo se po tom minimálně měli pídit,“ popisuje právnička.

„Je to velký obrat. Lidé, u kterých ještě nebylo řízení pravomocně skončeno, tak mají vekou šanci, že nakonec uspějí,“ míní advokátka. Důležité podle ní je, aby svá tvrzení doložili důkazy – zejména úvěrovou smlouvou a dokladem o tom, že půjčku splatili. „Musí totiž prokázat, že směnka nějakým způsobem souvisela s úvěrem, který už je splacený,“ popisuje advokátka. A vyzývá všechny poškozené, jejichž řízení je ještě v běhu, aby se na ni obrátili. „Další námitky je možné připojit i dodatečně, soudy dnes už přijímají důkazy i v dalším jednání v téže věci,“ vysvětluje Alexandra Juráčková.

Tip!

Nemáte už úvěrovou smlouvu? Víme, kde ji hledat!

Jistou naději mají i někteří lidé, kteří už úvěrovou smlouvu, která je důležitým důkazním materiálem, nemají. Takoví, kteří měli se splácením problém. Vzhledem k tomu, že smlouva s Finpomocí obsahovala rozhodčí doložku, byly u většiny klientů vydány rozhodčí nálezy – na jejich základě pak probíhala exekuce. Rozhodcovské spisy jsou archivovány u Městského soudu v Brně. A úvěrové smlouvy by v nich měly být uloženy.

Anketa

Co myslíte, co věděly zahraniční firmy o směnkách, když je kupovaly?

Uspělo zatím asi dvacet lidí, šanci mají i další

Průlomového rozsudku se zatím podařilo dosáhnout v případě asi dvaceti lidí, které Alexandra Juráčková zastupuje. „Ale právě běží řízení u Krajského soudu v Ostravě, dokončují se řízení u Městského soudu v Praze a jsou otevřené soudní spory u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Myslím, že u nedokončených sporů máme velké šance uspět,“ říká advokátka Juráčková.

Beznadějné jsou případy, ve kterých bylo již řízení pravomocně ukončeno. „Pokud ale ještě někomu běží lhůta na odvolání nebo na dovolání k Nejvyššímu soudu, můžeme mu pomoct a poddat odvolání nebo dovolání za něj,“ uvádí právnička. Lhůta na dovolání k Nejvyššímu soudu dosahuje dvou měsíců od doručení rozsudku od odvolacího soudu.

Sdružení Nedejte si od klientů nechává zaplatit jen cestu a účast na soudním jednání. „Když spor vyhrajeme, jsou nám náklady řízení uhrazeny a my klientům vracíme zaplacené zálohy,“ doplňuje právnička.

Znovu se oživí i trestní oznámení na Finpomoc

Sdružení Nedejte se už dříve podalo na statutární orgány Finpomoci také hromadné trestní oznámení. „Později jsme ho na základě zákona o trestní odpovědnosti právnických osob rozšířili také přímo na společnost Finpomoc,“ dodává právnička. K trestnímu oznámení se připojily asi dva tisíce lidí. „Policie však případ uložila ad acta [bez projednání – pozn.red.],“ pokračuje advokátka. Nepodařilo se totiž prokázat, že bianco směnka byla záměrně vyplněna tak, aby se její nový majitel na úkor směnečného dlužníka obohatil, nebo že jsou původní a stávající majitel směnky nějak propojeni. Ve světle nových skutečností a posunu v celé kauze však sdružení Nedejte se připravuje podnět na státní zastupitelství, na základě kterého by se mohla začít věc znovu prošetřovat.

Aktivujte se, vybízí právnička

„Chtěla bych vyzvat všechny klienty Finpomoci, kterým ještě běží soudní řízení, aby se aktivovali a aby se nám ozvali. Máme opravdu velkou šanci jim pomoct,“ uzavírá právnička. Kontakty na občanské sdružení Nedejte se najdete v boxu.

Případ pro vás budeme dál sledovat.

Prodala Finpomoc vaše bianco směnky?

Obraťte se na občanské sdružení Nedejte se a přidejte se k hromadnému trestnímu oznámení.
Napište na e-mailovou adresu osnedejtese@seznam.cz nebo kontaktujte přímo advokátku Alexandru Juráčkovou na telefonu +420 606 806 889. Sdružení nabízí všem poškozeným bezplatnou pomoc.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2013 10:50, Roman

Je dost neuvěřitelné, že směnky byly označeny za neplatné až na základě směrnice EU....

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2017 0:44

Měla bych zájem o rozsudek. Email ivana612@seznam.cz

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce a oddlužení: srážky ze mzdy dostanou nová pravidla

7. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Exekuce a oddlužení: srážky ze mzdy dostanou nová pravidla

Jste v exekuci a žádáte o oddlužení? Zaměstnavatelé dnes nemají jasno v tom, jak v případě souběhu exekuce a insolvenčního řízení zaměstnance postupovat. Novela insolvenčního zákona... celý článek

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

3. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

Nestihli jste zaplatit splátku za auto? Máte problém s včasným splacením účtů za telefon nebo energie? Pak je téměř jisté, že figurujete v některém registru dlužníků. Přečtěte si, kvůli... celý článek

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

3. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

Vykasané rukávy, velké sliby... A nic z toho. Tak se jeví souboj státu s úvěrovými predátory. Další kolo: vláda schválila další novelu zákona o spotřebitelském úvěru. A navrch – stát,... celý článek

Dluhy naseká Ježíšek, splácíme je ale my

14. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Dluhy naseká Ježíšek, splácíme je ale my

Svátky klidu, míru… a dluhů. Tak vypadají Vánoce řady českých rodin. Jenže „ježíšek na dluh“ vás může přijít pořádně draho. A klid pak dlouho nenajdete. Nový rok si vyžádá všechny půjčené... celý článek

Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací!

15. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 92 komentářů

Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací!

Jako by se upsali ďáblu. Od chvíle, kdy podepsali smlouvu s Finpomocí, se nemůžou odrazit ze dna. Půjčili si patnáct tisíc, zaplatili až čtyřikrát tolik. Legálně je sedřela z kůže.... celý článek

Partners Financial Services