Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

Petra Dusová | rubrika: Jak na to | 4. 3. 2013 | 3 komentáře
Poslední dobou roste velmi znepokojivým tempem počet lidí ve finanční tísni. Úvahu o tom, zda za to může krize, nebo zda si za to mohou lidé sami, nechám být a tentokrát se podíváme na zoubek byznysu zvanému „oddlužování“.
Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

Zkuste si zadat do vyhledavacího řádku prohlížeče zadat slovo „oddlužení“ nebo „osobní bankrot“. Nejspíš budete překvapeni, kolik firem v tomhle byznysu jede.

Předmětem podnikání většiny společností, které jsme před chvílí našli, není nic jiného než poskytování půjček. To z mého pohledu s oddlužením nemá nic společného, ba naopak. S další půjčkou se člověk zkrátka zadlužuje ještě víc. Přirozeně – najdou se situace, kdy se může vyplatit půjčit si na splácení předchozích půjček, snížení splátek, rozložení splácení do delšího období. Je ale potřeba pečlivě vážit a dávat si pozor. Peníze.cz ostatně nedávno popisovaly případ finanční prasárny, který začínal právě žádostí o půjčku na půjčky:

Cesty k životu bez dluhu

V první řadě si pojďme vysvětlit pojmy, jaké cesty můžou vést k oddlužení. Druhé dvě možnosti jsou ovšem jen pro ty, kteří mají nemovitosti —.

  • Přefinancování půjček

je dnes asi nejčastější způsob, jakým získat klienty. Nicméně ne vždy je na tom dlužník ve finále lépe. Nalákat člověka na nižší splátky je dobrý marketingový tah. Pokud to ale znamená splácet nižší splátky dvakrát déle a třeba i dvakrát přeplatit původní půjčku nebo půjčky, nelze tomu asi říkat oddlužení nebo cesta z dluhů. Existují samozřejmě situace, kdy dočasné snížení splátek může pomoci, ale za zázračnou cestu z pekla se tento způsob brát nedá.

Peníze.cz pro vás připravily kalkulačku, která vám poví, jestli vám nabídka „půjčky na půjčky“ vůbec stojí za zvažování.

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Článek s podrobnějším výkladem o refinancování půjček a případným návodem na pilotáž kalkulačky najdete zde.

  • Očistění nemovitosti od exekucí pro účely prodeje, výkup nemovitosti

může pomoci v případě, že jste v situaci, kdy vaše dluhy nepřevažují hodnotu vaší nemovitosti, nicméně vám přerostly přes hlavu. V tomhle momentě je jasné, že o nemovitost dřív nebo později stejně přijdete. Pokud si nalejete čistého vína „včas“ a prodáte si nemovitost sami, je to vždycky nejlevnější řešení. Pokud už na nemovitost máte exekuci, potenciální kupec na ni nedostane úvěr – aby banka mohla vzít nemovitost do zástavy, musí být exekuce nejprve vyplaceny. V takovém případě vám společnost, která exekuce před prodejem dokáže z nemovitosti sejmout, může vytáhnout trn z paty. Věřte, že prodej nemovitosti v dražbě není nic výhodného, vlastní iniciativa je rozhodně na místě.

Anketa

Znáte někoho, kdo se dokázal vyhrabat z dluhové pasti?

  • Pomoc třetí osoby (investora)

přichází v úvahu, když jsou vaše dluhy do padesáti, maximálně do šedesáti procent hodnoty vaší nemovitosti. Tohle je jedno z mála řešení, jak zachránit nemovitost, ale musíte k němu přistoupit včas. Víceméně typický příklad využití takové možnosti naleznete v článku Cesta z dluhové pasti: Prodal dům na tři roky.

  • Osobní bankrot

je poslední instance. Možnost v horizontu několika let se z minusu dostat na nulu a mít šanci začít znova. Využívají ji nejčastěji lidé, kteří nemají nemovitost (v případě osobního bankrotu musí být zpeněžena). Firmy, které se zabývají „zpracováním osobního bankrotu“, tedy pomáhají s jeho vyřízením, si za své služby naúčtují patnáct až třicet tisíc korun. Zároveň ale tutéž službu poskytuje spousta neziskových organizací a sdružení zdarma. Zde se dočtete podrobnosti o podmínkách osobního bankrotu: Dluhy, osobní bankrot – myslet bolí, půjčka je bezbolestná.

Tip profíka

Plaťte až za úspěch

„Z mého pohledu jsou mnohem důvěryhodnější společnosti, které si za své služby nechají zaplatit, až když dané řešení, které klientovi navrhují, zrealizují. Společnost je tím motivovaná své sliby dovést do konce a o klienta se postarat. Rozhodně bych se obloukem vyhýbal společnostem, které vás nutí komunikovat přes zpoplatněná telefonní čísla. Pokud si s vámi nejsou ochotny domluvit osobní setkání, abyste vaši situaci mohli v klidu probrat, raději takovou společnost doporučuji obejít obloukem.“ říká Michal Flachs, jednatel společnosti FM community, která se danou problematikou zabývá.

Na co dávat zvlášť pozor

K poctivé pomoci ve finanční nouzi je třeba vědět co nejvíc o klientovi, jeho situaci a jeho plánech. Teprve na základě těchto informací je možné navrhovat nějaké řešení. Takže první ukazatel je zájem o člověka a jeho situaci. Pokud vám kdosi už na první schůzce tvrdí, jak vám to všechno zařídí a jak budete v pohodě, měla by začít ve vaší hlavě blikat výstražná kontrolka. Sliby se v oddlužovací branži využívají častěji, než je zdrávo.

Otevřenost a dostatek informací by měly ovšem být na obou stranách. Velmi rizikové jsou podle mého názoru společnosti, na které je obtížné vyhledat kontakty. Weby bez adres, bez firmy, jen s kontaktním formulářem nebo mailem opouštějte tak rychle, jak rychle vám je vyhledavač našel. Od věci samozřejmě není ani najít si na společnost nějaké reference, internetové diskuze budiž dostatečným nástrojem.

Co se plateb za služby týče, také doporučuji si nechat rozkrýt poplatky, za co vlastně platíte, zejména u půjček jaké jsou úroky, poplatky, zda můžete půjčku splatit dříve bez sankcí a kolik přeplatíte. Tyhle informace by vám každá společnost měla poskytnout. Dvojí opatrnost je na místě také při placení čehokoliv, nikdy si nezapomeňte vyžádat doklad o zaplacení.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spotřebitelské úvěry. Poškození v kauze CPE: Upsali jsme se ďáblu

18. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Spotřebitelské úvěry. Poškození v kauze CPE: Upsali jsme se ďáblu

V prosinci jsme uveřejnili příběh Lady Seimlové. Chtěla půjčku od společnosti CPE – Credits of Private Equity: úvěr nedostala, zato ji firma připravila o dvacet tisíc korun. Po uveřejnění... celý článek

CPE: ... a zkuste někomu říct, jak jsme vás oškubali – zaplatíte padesát tisíc!

5. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

CPE: ... a zkuste někomu říct, jak jsme vás oškubali – zaplatíte padesát tisíc!

AKTUALIZOVÁNO! Peníze.cz před Vánoci tradičně varují před nebezpečnými půjčkami. Sladké Vánoce na dluh totiž mohou po novém roce hodně zhořknout. A jak můžete dopadnout? Přečtete si... celý článek

Cesta z dluhové pasti: prodal dům na tři roky

14. 11. 2012 | Petra Dusová | 8 komentářů

Cesta z dluhové pasti: prodal dům na tři roky

O lidi, kteří jsou ve finanční tísni nebo mají problém se splácením půjčky s pořádným úrokem, není dneska nouze. Pokud se problémy začnou řešit včas, nemusí ještě nic ztraceno. Že to... celý článek

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

3. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

Vykasané rukávy, velké sliby... A nic z toho. Tak se jeví souboj státu s úvěrovými predátory. Další kolo: vláda schválila další novelu zákona o spotřebitelském úvěru. A navrch – stát,... celý článek

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

24. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

Kolikrát už se politici i úřady kasali, jak si vyšlápnou na lichváře? Naposledy se naděje upínaly k novému zákonu o spotřebitelském úvěru a posíleným kontrolám České obchodní inspekce.... celý článek

Partners Financial Services