Dlužníkům jdou po krku „dlužíci“. Říkají si zelená spravedlnost! Co si o tom myslíte?

Dlužníkům jdou po krku „dlužíci“. Říkají si zelená spravedlnost! Co si o tom myslíte?
Pronásledují vás na každém kroku podivní zelení mužíci připomínající mimozemšťany? Buď máte zaděláno na psychiatrickou diagnózu, nebo se z vás někdo snaží vymámit peníze. Vymahači nasadili do psychologické války nový kalibr – ostudu mají dlužníkům dělat chlapíci v zelených kombinézách. Říkají si zelená spravedlnost.

Přijít a zmydlit vás nemůžou. Fyzické násilí mají vymahači dluhů (alespoň oficiálně) zakázané. A tak sázejí na stále propracovanější metody psychologické války. Není náhodou, že vás obtěžují v zaměstnání, ptají se na vás u sousedů a dají si záležet, aby u jejich návštěvy byla přítomná vaše rodina. Jednoduše spoléhají na to, že dlužník před psychologickým tlakem kapituluje a peníze někde „schrastí“, i kdyby měl látat dluh dluhem. Co bude pak, už nikoho nezajímá. Cejchování a veřejné pranýřování „vyvrhelů“ je staré jako společnost sama. Teď ho však vymahači posunuli zase o kus dál.

Drsný svalovec, nebo trouba v elasťácích?

Tak schválně, jak si takového normálního vymahače představujete? Většina nejspíš odpoví – je to hřmotný chlap jak hora s vypracovanou muskulaturou, co nahání strach, nebo naopak slizoun v sáčku na míru a francouzskou manikúrou, kterému se jen trochu podivně lesknou očka.

Co byste ale řekli tomu, kdyby na vás jednoho dne zazvonil vykuk od hlavy až k patě navlečený do elastické zelené kombinézy, jehož dějinným úkolem je udělat z vás blbečka? 

Dlužíci jdou do akce

Zdroj: dluzici.cz

Právě tak totiž funguje jedna z inkasních společností působících na českém trhu. Nabízí práci zájemcům, kteří budou ukryti za maskou dlužíka (nejde o překlep), nahánět, otravovat a veřejně zesměšňovat dlužníky tak dlouho, dokud si od nich nepřevezmou upomínku a dluh neuhradí. A požadavky na výkon takového povolání? Nic mimořádného. Podle webu inkasní společnosti stačí dobrý zdravotní stav, odolnost vůči stresu, komunikativnost, odvaha a komediální a herecký talent.

Jak poznáte Dlužíka?

 

  • Dlužík je hlučný a poutá pozornost.
  • Dlužík se nehádá a nepere.
  • Dlužík umí rychle utíkat.
  • Dlužík je všude a nikde.
  • Dlužík se objeví tam, kde ho nejmíň čekáte.
  • Dlužík je.... Možná za vámi!

Zdroj: dluzici.cz

Právě komedii s lehce fetišistickým podtextem přitom celá akce připomíná ze všeho nejvíc. Škoda jen, že není možné odhalit režiséra. Určitě by si zasloužil nějakého toho Louskáčka nebo Thálii. V kontaktních údajích na webu společnosti se nic o tom, kdo za firmou stojí, nedozvíte. Za to však zjistíte, že i vy se můžete snadno stát kolečkem v zeleném soukolí a založit si vlastní pobočku dlužíků na bázi franšízingu. Při podrobnějším ohledání webu pak najdete nenápadný odkaz na firmu Image Trade, jejímž jednatelem je podle obchodního rejstříku člověk tajemného jména Xia Lu Xin.

Ať už jsou dlužíci odkudkoliv, z levného kraje nejsou určitě. Za doručení dvou upomínek chtějí patnáct set, za deset upomínek zkasírují šest tisíc. Navrch si naúčtují deset procent z vymožené pohledávky a cestovné - pokud to měl dlužík k dlužníkovi trochu z ruky.

Kombinéza jako reklamní tahák?

Že se mnohým dlužníkům závazky splácet nechce, je jednoznačná věc. Je ale veřejné zostuzení zeleným komandem opravdu ideálním řešením? Zatímco mnohdy kritizovaní exekutoři jednají výhradě na základě rozhodnutí soudu a jejich postup má jasně stanovená pravidla (nechme stranou fakt, že je exekutoři ne vždy dodržují), komando dlužíků se klidně může utrhnout ze řetězu. Vymáhají totiž i pohledávky a dluhy, o kterých soud ještě nerozhodl, a docela snadno tak mohou šlápnout vedle. Poškozenému člověku už ale zelený cejch zůstane.

Anketa

Dlužíci jsou...

Další otázkou je, zda má celá zelená maškaráda vůbec nějaké hmatatelné výsledky. Návštěva zeleného komanda dlužníka zcela jistě namíchne. Donutí ho ale dlužík se zakrytou tváří, vybavený komediálním talentem a přiléhavou kombinézou, zaplatit spíš než exekutor?

Co si o tom myslíte vy? Přiměl by vás zelený mužíček zaplatit? Najali byste si ho jako věřitelé? Byli byste ochotní zaplatit mu patnáct set za doručení dvou upomínek, nebo je radši pošlete poštou? A vůbec – jak se vám český „vymahačský byznys“ zamlouvá?

Autora nejmoudřejší, nejvtipnější nebo jinak zajímavě nej- odpovědi zveřejněné do příští středy do poledne potěšíme knížkou Dušana Šídla Život jako riziko.

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali, co si myslíte o senátorech a jejich billboardovém alibismu. 

► Billboard je mor(d)! Co si o tom myslíte vy?

Diskuse byla bujará, ale knihu si tentokrát na základě redakčního konsensu dovolíme neudělit. Věříme ale, že tento týden si kniha, podobně jako v týdnech minulých, svého výherce najde. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 77 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

9. 11. 2020 23:20 | Zlatik

Je zajímavé, že samotný šef dlužíků, je sám pořádný dlužník. Někde se nejspíš stala chyba.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2013 6:59 | Karel

Tito šašci v zeleném by mne zaplatit nedonutili: vím, že dluhy se splácet mají, to je bez debat. Ale pokud ztratíte práci a třeba víc než rok o ni nezavadíte, je otázkou, Z ČEHO splácet?!? Společnosti jsou nekompromisní, dávají vám nesmyslně velké pokuty a penále, k tomu se na vás přiživí právníci, exekutoři, rozhodci a jiná verbež, takže se relativně malý dluh hrozivě zestonásobí. Ještě nesmím zapomenout na různé podvodné firmy typu I. Faktorská z Brandýsa nad Labem,(viz www podvodné firmy)které slíbí pomoc a podvedou vás a přidruží se k ostatním výše jmenovaným.Konkrétně tato společnost vás podvodem připraví o nemovitost, za blahosklonného přihlížení státních orgánů. Takže už jen z těchto důvodů by člověk zaplatil, aby měl klid a jeho dluh se dále nenavyšoval. Takže šašci v zeleném by ode mne žádné peníze nedostali, i kdyby mi dělali ostudu sebevětší. Prostě, vem na dlani chlup... Maximálně by si takový obejda ode mne mohl odnést něco jiného.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 1:16

Hm. Šel byste před soud, panáčku, a tam by vám srazili hřebínek, ty vaše představy o účinné právní obraně jsou dost na vodě, víme? Abyste nebyl překvapenej. Ale mám pro vás dobrou radu: nepůjčujte si, nebudete dlužit a dilemata, na která váš ranami zřejmě krapátko roztřesený mozeček nestačí, nebudete muset řešit.
-130
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2012 11:26 | Bitkař

Pokud by ke mě přišel domů takovej zelenej zmrd dlužík, tak odejde s modřinama a monoklama. Kdyby za mnou přišel do práce, do divadla, kina, do společnosti, do oblíbené hospůdky atd. nebo oslovil mě na veřejnosti, tak si z něj udělám rád před publikem boxovací pytel. A mohl by mě žalovat ten hajzl zelenej za napadení. Bránil bych se tím, že co se má co maskovat a skrývat tvář. To je nezákonné!!! Tvrdil bych, že jsem byl napaden maskovaným útočníkem a pouze jsem se bránil.
+72
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2012 0:32 | HK-47

Neco tady všem povím v době kdy vznikala moje pohledávka se této zemi ještě ani nezdálo o exekutorech a ve směnečném právu plavali většinou i právníci. Převážná část dluhů mezi soukr. osobami vznikala mezi známými nebo kamarády. Proto se takzvaně prošvihávali termíny a lidé se nechali od svých dlužníků tahat za nos nebo cokoliv jiného neuvěřitelně dlouho ve vidině "normální dohody". Tak došlo i k situaci pana dlužníka Petra Borče který to vše ještě vylepšil o vyhrožování a zastrašování věřitelů. A tak nezbylo než tomuto parazitovi lidské společnosti vyrobit web na míru který najde každý ve vyhledávači pod jeho jménem. Myslím to je také cesta asi jako dlužíci na tzv. "skalní". HK-47
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2012 18:35 | Peter

No zadne dluhy nemam, ale nevadilo by me to, spis bych se bavil, protoze jsem stale na sluzebnich cestach, tak by me zajimalo jak by me pronasledovali... ale urcite to muze nekoho vydeptat, ale pochybuju, ze to na normalni rodinu s minimalnim prijmem, ktera proste ty penize nema nejak zabere....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 15:54 | Marie

A kdo pošle za rozkradenou republiku k zodpovědnosti naši vládu?Sebrat majetky a státní kasa bude naplněna a důchodci si budou moct užívat klidného stáří a vyzvedávat své léky v lékárně bez toho, aby museli přemýšlet jestli budou mít na jídlo....a všechny nás to čeká jestli to tak necháme být......
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2012 12:53 | Miloslava Trávníčková

Na postoj zelených mužíků asi reaguje více dlužníků než věřitelů.Jsou dva druhy dlužníků,ti co si půjčí v nouzi a ti co si půjčují z vypočítavosti.Nestydím se za to,že jsem půjčila lidem,který se do nouze dostali díky dnešní fakt kruté době.Stydím se ale za to,že jsem pomohla i lidem,kteří to dost dobře umí si žít nadstandard z půjčených peněz a vrácení je moc netíží.Pak i zjistíte že to mají natolik ošetřený,že jsou na ně naše zákony krátký,pak je třeba i požádat zeleného mužíka o pomoc,byt i se stydíte za to,že jste si takového člověka nejdříve neprověřili.To ale neznamená,že dlužníka který byl v nouzi,necháte jako věřitel bez dozoru,může se stát že z peněz,které jste jim půjčili,se odpíchli ode dna a dnes si žijí na lepší životní ůrovni než vy a na nějaký dluh zázračným způsobem opomněli.Fandím jakékoli organizaci,která pomůže se domoct spravedlnosti,tam kde nepomohly zákony a soudy.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 16:48 | tom

takovej by dostal dvě a zase by se odplazil.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 11:25 | asdfor1937

To je lepší než za socialismu fronta na banány.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 10:04 | Marián

Na dlužníka příjdou zelení, on si založí červení, aby zas i on zostudil ty, kteří nezaplatili jemu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 8:15 | Dotázek

Je možné, že by se některý dlužník živil jako dlužík, který by pronásledoval jiné dlužníky a z takto získaných výdělků by splácel své dluhy? A jak by to asi dopadlo, kdyby nakonec všichni dlužníci pracovali coby dlužíci?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 7:55 | Vladimír

Hrobníku, máš pravdu až na tu "nezodpovědnost věřitelů". Ti co takto zdánlivě "nezodpovědně" nabízejí i vysoké půjčky komukoli, aniž by je zajímala evebntuální solventnost dlužníka, velice dobře ví, co dělají. Každý (nebo téměř každý, až na naprosté výjimky jakými jsou např. bezdomovci, který však nikdo nic nepůjčí) něco má, přinejmenším střechu nad hlavou. A ti věřitelé to dobře vědí. Takže proč by tací "dobrodinci" nepůjčili, když se na pak na dlužníkovi můžou parádně zahojit vždy? Celý tento zrůdný "volnětržní" systém je totiž záměrně nastaven tak, aby přál právě nejrůznějším vychytralým parazitů, aby tak vznikla na jedné straně vrstva vychcaných bohatců (tzv. "úspěšných") a na straně druhé o dost větší vrstva zbídačených nebožáků (tzv. "neúspěšných"), kteří nikdy nic mít nebudou krom dluhů a budou takto nuceni na tu první vrstvu doživotně makat. Nejde totiž vlastně o nic jiuného, než vrátiti celou společnost až kamsi do dob středověku, kdy bylo celá populace tvrdě rozvrstvena na třídy podle velikosti majetku a kdy bylo vše jaksi "jasné" a "průhledné". Právě taková situace se zřejmě velice líbí i dnešním mocipánům, kteří doufajíce ve ochranu svých dobře zaplacených pochopů by tak chtěli věřit, že vydrží "věčně".
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 7:25 | hrobnik

Je třeba jim neustale zastrihavat kridelka.Exekutori a inkasni spolecnosti jen parazituji na lidskem nestesti a nezodpovednosti veritelu, kteri pujcuji penize komukoli.V CR to v tomto ohledu nema obdoby.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 1:19 | dobrý vtip

Letadlu se teď říká franšízing? Nebo je normální nejdříve dělat zeleného panáčka, když chcete rozjet firmu?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 77 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

19. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

V televizních reklamách slibují sametovým hlasem řešení všech finančních trablů. Ve skutečnosti vás ale nebankovní úvěry nemilosrdně sedřou z kůže. Hitem se v poslední době stávají... celý článek

Promlčené pohledávky? Víme, jak se jim bránit i kdo na nich vydělává!

17. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Promlčené pohledávky? Víme, jak se jim bránit i kdo na nich vydělává!

Pošťák přináší obálku se zeleným pruhem, zděšený adresát čte o x let starém dluhu, o němž neměl ani tušení. A vyšplhal zatím pořádně vysoko! Je to váš případ? Nepanikařte. Pohledávka... celý článek

Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

14. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

Vymahač, zaměstnanec inkasní agentury, advokát, soudce a exekutor. Soupiska záchranného týmu pro zoufalé věřitele. Kterého ze zmiňovaných borců ale nasadit do boje? Kdo z nich vám může... celý článek

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

8. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

Za katr vás pošlou raz dva. Stačí chybička a i Mirek Dušín maže za mříže. Zato leckterý prevít z Bratrstva kočičí pracky dluží, kam se podívá, z věřitelů si dělá šoufky a běhá vesele... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Partners Financial Services