Promlčené pohledávky? Víme, jak se jim bránit i kdo na nich vydělává!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 17. 10. 2011 | 44 komentářů
Promlčené pohledávky? Víme, jak se jim bránit i kdo na nich vydělává!
Pošťák přináší obálku se zeleným pruhem, zděšený adresát čte o x let starém dluhu, o němž neměl ani tušení. A vyšplhal zatím pořádně vysoko! Je to váš případ? Nepanikařte. Pohledávka může být promlčená. Jednat ale musíte rychle. Přinášíme návod na záchranu krok za krokem.

O tom, že se s vymáháním promlčených pohledávek roztrhl pytel, už jsme psali. Firmy, které na tomto pochybném byznysu vydělávají, se však mediální masáží nenechaly odradit. Pokračují v zajetých kolejích dál. Skutečným „expertem“ v oblasti vymáhání promlčených pohledávek se stala akciová společnost WLG Invest, která podala žaloby na tisíce lidí. Zastavit ji může jediné: když žalovaní nabudou alespoň základní právní povědomí a přestanou jí skákat na špek. Přinášíme podrobný návod, jak se proti praktikám podobných firem bránit.

Nejprve si ale celý byznys stručně připomeňme. Na trhu se objevilo několik společností, které vykupují od různých institucí balíky promlčených – a tudíž teoreticky vzato bezcenných – pohledávek za zlomek původní ceny. Zdánlivě nesmyslné počínání má jednoduchý důvod. Když promlčenou (promlčeno je ale pouze právo na vymáhání plnění, ne povinnost plnit) pohledávku žalují, soud ji automaticky odklepne a vydá platební rozkaz. Zda je, nebo není promlčená, v té chvíli vůbec nezkoumá. Dlužník pak obdrží zlověstnou obálku se zelným pruhem a ve strachu z exekuce dluh, který se kvůli úrokům a nákladům na právní zastoupení vyšplhal z původních pár stovek třeba k deseti tisícům, okamžitě zaplatí. Dluh přitom typicky vznikl kdysi dávno drobným nedoplatkem, o kterém jste vůbec nevěděli.

Na záchranu máte přesně patnáct dní

Na odpor odborně

Na obrázku (zvětšíte ho kliknutím) vidíte autentický dokument se začerněnými citlivými údaji. Je to odpor, který sestavila Kateřina se svou právničkou a se kterým uspěla u soudu, který původně vydal platební rozkaz.

Připravili jsme pro vás wordovský formulář takového odporu proti soudnímu rozhodnutí, stačí doplnit správné údaje. Přesto ovšem doporučujeme konzultaci s právníkem.

Formulář odporu proti platebnímu rozkazu ke stažení

Odpor!

Přesně to se stalo paní Kateřině. „Letos na jaře mi od soudu přišel platební rozkaz. V roce 2001 mi údajně vznikl nedoplatek na životní pojistce u Živnostenské pojišťovny [dnes Pojišťovna České spořitelny – pozn. red.] Teď jsem za to měla zaplatit přes jedenáct tisíc korun. Nevymáhala je na mně ale pojišťovna, nýbrž firma WLG Invest, zastoupená advokátem Gallatem,“ vypráví. Potud vypadá její příběh nachlup stejně jako u tisíců jiných. Kateřina ovšem na rozdíl od ostatních v panice neběžela dluh zaplatit, ale okamžitě se obrátila na svoji právničku. „Ta mě upozornila, že pohledávky vzniklé z občanskoprávních vztahů jsou po třech letech promlčené,“ říká Kateřina. Po takové zprávě vám spadne se srdce obrovský balvan. V nově nabytém klidu byste ale neměli ustrnout příliš dlouho. Jakmile byl platební rozkaz jednou vydán, je třeba okamžitě jednat. A především jednat správně. „Rozhodující je podat do 15 dní od obdržení platebního rozkazu odpor, ve kterém soudu namítnete, že je pohledávka promlčená,“ vysvětluje advokátka Alexandra Juráčková z občanského sdružení Nedejte se, které nabízí všem poškozeným ve sporu s WLG Invest bezplatnou právní pomoc. „Především nic neplaťte. Setkávám se s tím, že někteří lidé zaplatí jistinu a následně chtějí podat odpor. Jenže soud pak může odpor zamítnout. Posoudí případ tak, že dlužník zaplacením jistiny nárok WLG Invest uznal,“ varuje advokátka Juráčková. Jak by měl podaný odpor vypadat, si můžete prohlédnout v boxu Na odpor odborně. Rozhodně se ale vyplatí zkonzultovat jeho přesnou podobu s právníkem. A když patnáctidenní lhůtu propásnete? Pak už není cesty zpět. Nezbude vám, než dluh v plné výši uhradit.

Nezákonné to není, ale…

Většina firem, kterým z jejich činnosti průběžně vzniká větší množství drobných pohledávek – jako jsou například pojišťovny nebo mobilní operátoři – pochopila, že zdaleka ne všechny se jim vyplatí vymáhat na vlastní pěst. A tak je hojně a rády prodávají dalším společnostem. Proti takovému postupu se nedá nic namítat. Něco jiného ovšem je, když si někdo udělá byznys z pohledávek, které už jsou promlčené. Dluh sice stále existuje a firmy jeho vymáháním žádný paragraf neporušují, z etického hlediska ale jde o věc spornou. „Obecně platí, že pohledávka nezanikla s uplynutím promlčecí lhůty. Proto takové pohledávky lze vymáhat. Je problémem neupravené legislativy, že umožňuje pohledávky navyšovat a okamžitě žalovat i bez vědomí dlužníků,“ komentuje situaci Ivana Šárová z Asociace inkasních agentur.

Proklepli jsme si pojišťovny

Anketa

Je vymáhání promlčených pohledávek fér?

Převážná většina pohledávek, které WLG Invest vymáhá, původně patřila Pojišťovně České spořitelny nebo Kooperativě,“ uvádí právnička Alexandra Juráčková ze sdružení Nedejte se. Obě jmenované pojišťovny patří do skupiny Vienna Insurance Group. S dotazem na prodej promlčených pohledávek jsme ale oslovili i další velké pojišťovny. „Odpověď je velmi jednoduchá – Česká pojišťovna nevymáhá, nepostupuje a ani neprodává promlčené pohledávky,“ sdělil nám mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. V podstatě totožné reakce dorazily také z ČSOB Pojišťovny a Allianz. Generali se do uzávěrky nevyjádřila. Otázkou ale zůstává, jaká je realita. Důkazy o tom, že promlčené pohledávky v minulosti skutečně přeprodaly, má redakce k dispozici pouze o Pojišťovně České spořitelny (PČS) a Pojišťovně Kooperativa.

V minulosti (téměř před dvěma lety) jsme promlčené pohledávky skutečně jednorázově postoupili specializované společnosti. Následně však bylo PČS rozhodnuto, že další podobné obchody nebudou realizovány. Případný finanční výnos z prodeje takové pohledávky nevyváží možné riziko poškození dobrého jména věřitele“ uvedla mluvčí Pojišťovny České spořitelny Světla Košková.

A jak se k odpovědi postavila sesterská pojišťovna Kooperativa? „Samozřejmě se snažíme vymáhat pohledávky vlastními silami, ale jsou případy, kdy klient na naše výzvy nereaguje. V takových případech postupujeme některé pohledávky externím partnerům. Vedou nás k tomu samozřejmě ekonomické důvody,“ potvrdil prodávání promlčených pohledávek mluvčí Kooperativy Michal Káňa. Údaje o jejich počtu však sdělit odmítnul.

Jak bylo řečeno, kopie smluv o prodeji promlčených pohledávek se nám podařilo získat pouze v případě dvou jmenovaných pojišťoven, je ovšem velmi pravděpodobné, že je podobná praxe běžná i u řady dalších institucí mimo pojišťovací sektor. Pokud jste se s podobnou situací setkali nebo jste se v ní přímo ocitli, napište nám o ní na redakce@penize.cz.

Kolik se dá na promlčené pohledávce vydělat?

Zajímá vás, jakou má promlčená pohledávka cenu? Podle smluv o postoupení pohledávek, které má naše redakce k dispozici, je pojišťovny prodávaly za deset procent jejich nominální hodnoty. Firmě WLG Invest, se takový obchod nepochybně vyplatí. Těží totiž z toho, že většina lidí svá práva nezná. „Podle našich odhadů se podaří vymoci osmdesát až devadesát procent promlčených pohledávek spolu s příslušenstvím,“ říká advokát Rostislav Kovář z Právní poradny věřitele.

Sdružní Nedejte se nabízí bezplatnou právní pomoc.

Vymáhá na Vás peníze firma WLG Invest? Je možné, že pohledávka je dávno promlčená.

Pokud chcete kvalifikovaně a bezplatně poradit, jak postupovat, kontaktuje občanské sdružení Nedejte se na mailu osnedejtese@seznam.cz nebo přímo advokátku Alexandru Juráčkovou na telefonu +420 606 806 889.

Zajímavé by samozřejmě bylo konfrontovat také akciovou společnost WLG Invest. Podle obchodního rejstříku sídlí ve Zlíně a předsedou jejího představenstva je František Mück, který také podepisoval smlouvu o postoupení pohledávek s pojišťovnou. Vypátrat se nám ho ale nepodařilo. Kvůli anonymním akciím na majitele zůstává záhadou i to, kdo firmu reálně ovládá.

Podle advokátky Juráčkové ze sdružení Nedejte se lze očekávat, že další vlna platebních rozkazů vydaných na základě žaloby WLG Invest přistane v českých schránkách během podzimu. Pokud obdržíte obálku se zeleným pruhem i vy, nepanikařte. Jestli nemáte vlastního právníka, obraťte se na právničku Juráčkovou, která je připravena vám bezplatně pomoci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+109
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2013 15:35, David Duzi

Doporučuji kontaktovat Občanské sdružení Nedejte se. Mám velice dobrou zkušenost.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 10. 2011 11:18, Pavel

Ad SIPO: Prostě ta pošťačka tam bouchla berana, dala mi útržek, útržek pro poštu vyhodila a peníze strčila do kapsy. Tenkrát to ještě přes počítače nehnali. A že je pro mě jakožto plátce složenka zaplacená se bohužel příjemce platby nedozví.

Ad nedoplatek - byla to výzva od vymahačské firmy, které magistrát pohledávky prodal, že když do tří dnů nezaplatí, dají to soudu. Takže ano, majitel baráku (magistrát) začal po dvanácti letech vymáhat pohledávku.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

14. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

Vymahač, zaměstnanec inkasní agentury, advokát, soudce a exekutor. Soupiska záchranného týmu pro zoufalé věřitele. Kterého ze zmiňovaných borců ale nasadit do boje? Kdo z nich vám může... celý článek

Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací!

15. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 92 komentářů

Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací!

Jako by se upsali ďáblu. Od chvíle, kdy podepsali smlouvu s Finpomocí, se nemůžou odrazit ze dna. Půjčili si patnáct tisíc, zaplatili až čtyřikrát tolik. Legálně je sedřela z kůže.... celý článek

Prachy sem, etika ven! Vymahači vydělávají na pohledávkách, na které nemají nárok

1. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 29 komentářů

Prachy sem, etika ven! Vymahači vydělávají na pohledávkách, na které nemají nárok

Zatraceně, jak ty miliony vydělat? Rozjet byznys, schramstnout prachy, pořádně se napakovat… Jeden hledá díru na trhu, druhý díru v zákoně, další někomu udělá rovnou díru do hlavy.... celý článek

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

9. 2. 2011 | Ivo Jeník | 26 komentářů

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

Rozhodčí doložka nemá nic společného s fotbalovým rozhodčím. Jejím podpisem potvrzujeme, že náš případný spor s druhou stranou smlouvy nebude řešit soud, ale rozhodce. Může to mít své... celý článek

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

12. 6. 2009 | Eva Sovová | 25 komentářů

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

Ignorovat i malé dluhy se nevyplácí. Při soudním vymáhání a nařízené exekuci porostou o náklady spojené s vymáháním pohledávky. Tisícikorunový dluh se může vyšplhat až na 20 tisíc korun. celý článek

Partners Financial Services