David Šmejkal: I exekuce se dá zastavit. Musíte ale přijít včas

František Mašek | rubrika: Rozhovor | 31. 8. 2011 | 3 komentáře
David Šmejkal: I exekuce se dá zastavit. Musíte ale přijít včas
„Služeb Poradny při finanční tísni využilo již 35 tisíc klientů. Mnozí se na ni bohužel obracejí až půl roku poté, co přijdou potíže se splácením úvěru,“ říká šéf poradny David Šmejkal.

Zadluženost domácností stoupá. Projevuje se to nějak v růstu zájmu o pomoc ze strany Poradny při finanční tísni?

Od ledna 2008, kdy jsme zahájili činnost, se na nás obrátilo 35 tisíc klientů. V ostravské a ústecké pobočce zájem o naši pomoc roste. V pražské centrále, která je kromě Pražanů určena klientům z krajů, kde pobočky nemáme, jsme letos žádný růst nezaznamenali. To ale platí jen pro osobní poradenství. Zájem o rady po telefonu naopak roste, zejména zásluhou naší pondělní bezplatné poradenské telefonní linky. A nejspíš i faktu, že jsou naši klienti se službami poradny spokojeni a svou zkušenost si nenechávají pro sebe.

Do kdy vlastně můžete klientům pomoci a kdy je již pozdě?

Dokážeme jim poradit ve všech fázích jejich „úvěrového života“, již od okamžiku, kdy zvažují, zda si mohou vzít úvěr. Pomůžeme jim posoudit, zda je pro ně vhodný a bezpečný a zda není pro jejich rodinný rozpočet příliš rizikový.

Propojeno!

Nabídka oddlužení je vždycky lákavá, ale ne pokaždé fér. Kdo si nedá pozor, nemůže tvrdit, že jsme ho nevarovali:

Dotazů na nové úvěry, kam řadím i ty, které mají konsolidovat nebo restrukturalizovat klientovy předchozí dluhy, je ale málo. Většina klientů žádá o radu, až když přestane splácet úvěr, který někdo vymáhá, nebo když jim kvůli tomu hrozí exekuce. Čím déle není úvěr splácen, tím se šance, že najdeme nějaké řešení, snižuje. Často pak nemůžeme klientovi nabídnout nic jiného než oddlužení, osobní bankrot podle insolvenčního zákona, který se týká jeho nesplácených závazků.

Služby poradny, včetně konzultací a zpracování návrhu na oddlužení jsou přitom zdarma – na rozdíl od různých agentur, společností s ručením omezeným nebo živnostníků, kteří často vyberou, hlavně v odlehlých regionech, od neinformovaných klientů za zpracování návrhu na oddlužení diskutabilní kvality tisícové částky.

Jestli si můžete dovolit další úvěr, si ovšem můžete orientačně zjistit, aniž byste se někoho ptali. Pomoc vám nabízí jedna z mnoha užitečných kalkulaček na Peníze.cz.

Úvěrová kalkulačka – kolik si můžu půjčit?

Další kalkulačky

Klienti se tedy na vás často obracejí, až když jim hrozí exekuce. Dá se s tím ale ještě něco dělat?

Je možné podat návrh na oddlužení. Čím je tento návrh kvalitnější, tím vyšší je naděje, že ho soud schválí. I úvěr vymáhaný přes exekutora je součástí procesu oddlužení. Při oddlužení se tedy exekuce zastaví.

Ne vždy ale soud oddlužení schválí. Devadesát procent dlužníků nás totiž bohužel osloví, až když mají finanční potíže déle než půl roku. Na své finanční problémy reagují velmi pomalu, k okamžité reakci obvykle dlužníka přiměje až hrozba exekuce. Částka, kterou musí nakonec zaplatit se pak mnohdy kvůli nákladům na vymáhání dluhu, soudní spor a exekuční úkony vyšplhá na několikanásobek.

Jak se tomuto problému včas vyhnout?

Typickým příkladem je situace, kdy někdo v práci zjistí, že má firma propouštět. Pokud ví, že mu hrozila ztráta místa již dříve, měl by si vytvořit finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání. Alespoň na tři měsíce k překlenutí doby, než si najde nové místo.

Kdo tuto rezervu nemá nebo nemá možnost, aby si ji dostatečně rychle vytvořil, měl by na to předtím, než přestane hradit své závazky, upozornit potenciální věřitele – banky a nebankovní společnosti, u nichž má úvěry, ale i dodavatele plynu a elektrické energie či telefonního operátora. I tudy může vést cesta k exekuci.

Při potížích se splácením úvěru by se zase měl snažit dohodnout s věřitelem na odkladu splátek již v době, kdy je považován za dobrého klienta, nemá v databázi záznam, že nesplácí dluh, a věřitel mu tedy věří. Když klient neplatí, co má, a neinformoval banku o svých potížích, může být dohoda o odkladu splátek obtížná.

Dlužníci si často stěžují na praktiky některých exekutorů...

My už jich tolik jako dřív nezaznamenáváme, protože exekutorská komora rozjela vlastní projekt exekutorských poraden v Praze, v Brně a v dalších velkých městech. Občas ale řešíme dotazy klientů týkající se přiměřenosti exekuce, zajišťování věcí osobní potřeby, exekuce sociálních dávek nebo majetku, který nepodléhá exekuci.

TIP REDAKCE

Exekutor má velkou moc a dlouhé prsty, ani ty však nesmí dosáhnout všude:
Co vám exekutor nesmí zabavit. Spočítejte si to

Kdo je vlastně nejčastějším klientem poradny? Ti nejchudší?

Ne, lidé se středními a nižšími příjmy. Ti nejchudší nedokážou splácet své dluhy, a nemají o ně proto zájem ani ti nejméně seriózní poskytovatelé úvěrů.

Máte pobočky v Praze, Ostravě, v Ústí nad Labem a výjezdní v Litvínově. Tady mají lidé největší problémy s dluhy?

Ano. Uvažujeme ale i o pokrytí Královéhradeckého nebo Pardubického kraje, případně Šumperska, Českolipska a Karlových Varů.

Finanční tíseň

Anketa

Dostali jste se někdy do finanční tísně?

Co hraje při vašem rozhodování hlavní roli – míra nezaměstnanosti?

Ne. Vždy se rozhodujeme podle počtu nařízených exekucí a počtu oddlužení v daném místě.

Liší se nějak situace v jednotlivých krajích?

Na Ostravsku je větší zájem o oddlužení než v Praze a ve Středočeském kraji. V Praze jsou vyšší nájmy, takže dlužníkům zbývá z takzvané nezabavitelné minimální částky, o kterou nemohou přijít, méně peněz než v Ostravě a v Ústí nad Labem, kde jsou nájmy nižší, a lidé tak mohou snáze financovat i jiné životní potřeby.

V lednu začal platit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Přinesl změny k lepšímu?

Nic takového zatím nepociťujeme. Naši klienti většinou úvěry chtějí, a obvykle tak nevyužívají možnost odstoupit do čtrnácti dnů bez udání důvodu od úvěrové smlouvy. Věřím ale, že se zlepší situace u prodejních zájezdů, kde po zrušení kupní smlouvy automaticky zaniká i úvěrová smlouva. Týká se to hlavně seniorů, kteří často jezdí na zájezdy spojené s obědem, kde si pod velkým tlakem koupí na úvěr třeba sadu drahého nádobí za desetinásobnou cenu.

Poradna při finanční tísni

Více o obecně prospěšné společnosti Poradna při finanční tísni, její pracovní době a jejích pobočkách najdete na www.financnitisen.cz.
Každé pracovní pondělí se můžete od 08.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.30 obrátit se žádostí o radu na její bezplatnou zelenou linku na telefonním čísle 800 722 722.

Od července může řešit spory spojené se spotřebitelskými úvěry finanční arbitr. Nepřipraví vás o část práce?

Posílení pravomocí finančního arbitra může přinést lepší komunikaci a vyjasnění práv a povinností věřitele a dlužníka, daných úvěrovou smlouvou. My ale řešíme problémy, spojené s porušením smluvního závazku, tedy splácením úvěru ze strany klienta. Domnívám se proto, že rozšířené kompetence finančního arbitra naši práci příliš neovlivní. Vždy bude podstatné, aby klient dostál svým závazkům a půjčené peníze vrátil.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

2. 3. 2011 | Klára Šponerová | 5 komentářů

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

„Pokud máte tolik splátek, že si s nimi nevíte rady, jsme tu pro Vás. Chodí Vám upomínky, výhrůžné dopisy, žaloby, exekuce? Máme pro Vás řešení. Pomůžeme Vám, i pokud nevlastníte nemovitost... celý článek

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

Další past na dlužníky: Firmy, které za peníze slibují oddlužení

15. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Další past na dlužníky: Firmy, které za peníze slibují oddlužení

V Česku se začínají množit firmy, které nabízejí dlužníkům, kteří mají problémy se splácením, že jim za peníze pomohou. Dlužník má jedinou jistotu, služba ho přijde na tisíce korun.... celý článek

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

26. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 46 komentářů

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

Je jen málo příjmů a majetku, které vám exekutor nemůže zabavit. Z výplaty, nemocenské, mateřské či podpory v nezaměstnanosti vám vezme jen určitou část. Spočítejte si, kolik by vám... celý článek

Partners Financial Services