Prachy sem, etika ven! Vymahači vydělávají na pohledávkách, na které nemají nárok

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 1. 8. 2011 | 29 komentářů
Prachy sem, etika ven! Vymahači vydělávají na pohledávkách, na které nemají nárok
Zatraceně, jak ty miliony vydělat? Rozjet byznys, schramstnout prachy, pořádně se napakovat… Jeden hledá díru na trhu, druhý díru v zákoně, další někomu udělá rovnou díru do hlavy. Vymahači jsou chytřejší: Odhalili díru v našem vzdělání. Nepřispívejte jim zbytečně do kasiček!

Lidé obestření hrůzostrašnými historkami o teroru na nebohém dlužníkovi. Ale také stanice poslední naděje pro bezradné věřitele, z nichž si jejich dlužníci dělají dobrý den. To obojí jsou vymahači. Nově ale také mazané hlavěnky, které líčí pasti a rýžují statisíce z naší neznalosti. Nutí nás platit i to, co podle zákona platit nemusíme! Dvakrát košer to není, ale žádný paragraf tím neporušují. Na vlastní kůži poznala novou strategii vymahačských a inkasních agentur paní Lenka z Vysočiny.

Za blbost se platí. Otázka je, za jakou

Paní Lenka občanským zákoníkem po večerech nelistuje, o študování předpisů se zrovna dvakrát nestará. Ale o své složenky a účty ano. Rodinnému rozpočtu vládne pevnou rukou. I zodpovědný člověk ale uklouzne. Před pár lety zapomněla zaplatit mobilnímu operátorovi. „Přišel mi dopis se zeleným pruhem, ve kterém stálo, že dlužím platbu z roku 2004,“ začíná vyprávět. Pohledávka loni v létě změnila majitele a přešla na společnost Intrum Justitia, s. r. o. A ta po paní Lence požadovala doplatit nejen zhruba 2 500 Kč z roku 2004, ale i úroky a náklady na právní zastoupení ve výši 6 420 Kč. „Strašně jsem se vyděsila, a protože jsem vědomě nikdy nikomu nedlužila, rychle jsem běžela do banky vše zaplatit. Měla jsem panický strach, že mi exekutor zablokuje účet nebo přijde k nám domů. Jsem z malého města, byla by to pro mě strašná ostuda,“ líčí paní Lenka.

Zatím se zdá, že je vše v pořádku, že? Za blbost se zkrátka platí a dluhy se musí vyrovnávat. A tak si po letech „spravedlnost“ v zeleně ocejchované obálce našla i paní Lenku. Člověka napadne, že zaplatit na úrocích téměř třikrát tolik je přinejmenším na pováženou. Jenže tak už to u nás zkrátka chodí. Pes je ale zakopaný jinde.

Hlídejte si data!

Právník Rostislav Kovář z Právní poradny věřitele se študováním zákonů a předpisů na rozdíl od paní Lenky zabývá, a tak má okamžitě jasno: „Nemusela zaplatit ani korunu. Stačilo by mít alespoň základní právní povědomí a vědět, že pohledávky vzniklé z občanskoprávních vztahů se po třech letech promlčují,“ říká. „V poslední době se stává hitem, že vymahačské firmy vykupují doslova za pár korun balíky promlčených pohledávek a posléze je žalují,“ popisuje Kovář.

Když dostanete platební rozkaz od soudu s tím, že máte do určitého termínu uhradit nějakou sumu, obvykle neváháte. Strach z exekuce vám to nedovolí. Jenže strach je špatný pán. A může vás vyjít podstatně dráž než jednoduchá rada právníka.

TIP REDAKCE

Původně šlo o malou částku. Co s ní udělají úroky, pokuty za prodlení, náklady na soud a exekutory?
O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

Vydávají se za exekutory, vyhrožují, omezují vás?
Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

Čas na spásu: jen patnáct dní

Klíčovou roli v těchto případech hraje čas,“ upozorňuje Kovář a dodává, že od obdržení dopisu s platebním rozkazem máte jen 15 dní na to, abyste se aktivně bránili a podali k soudu takzvaný odpor, ve kterém namítnete, že pohledávka je již promlčená. „Soud poté žalobu zamítne. Pokud ale odpor nepodáte k soudu včas, nabývá platební rozkaz právní moci a jste povinni dlužnou částku i s náklady řízení uhradit,“ varuje před liknavým přístupem Kovář.

A pozor, promlčecí doba je u pohledávek různě dlouhá. „Pohledávky vyplývající z občanskoprávního vztahu mají promlčecí dobu tříletou, u obchodněprávních vztahů je čtyřletá a zcela jinak to je u zdravotního pojištění nebo u pokut,“ říká Kovář.

Vymahači vědí, jak se dělá byznys

Inkasní agentury využívají své osvědčené strategie. Typické je, že se o dluh dlouho nikdo nehlásí, nepřijde žádná upomínka. Pak dluh převezme inkasní agentura a vymáhá ho i s vysokými úroky nebo pokutami. „Pokud odmítnete zaplatit, vyhrožují návštěvou vymahače u vás v zaměstnání nebo se s pohledávkou obrátí na ostatní členy rodiny. Případně posílají dopisy s nápisem ‚exekuce majetku‘, aby se o všem dozvědělo co nejvíce sousedů a vás to přimělo zaplatit,“ popisuje Kovář.

Je-li pohledávka promlčená, braňte se! Samozřejmě můžete svůj závazek splatit i po promlčení, ale je to jen projev vaší dobré vůle, nikdo vás k tomu nemůže nutit. „Soud vydává platební rozkaz proto, že pohledávka existuje, a v první fázi nezkoumá, zda je, nebo není promlčená,“ vysvětluje Kovář. Teprve když dlužník podá námitku pro promlčení, soud rozhodne o tom, že se věřitel již nemůže domáhat těchto peněz soudní cestou. „Bude-li inkasní agentura i přesto pokračovat ve vymáhání, může tímto jednáním porušit občanský zákoník. V takovém případě doporučuji bránit se soudní cestou,“ nabádá Kovář.

V podstatě je to byznys snů. Vymahači nakoupí promlčené – a tudíž teoreticky vzato bezcenné pohledávky za pár kaček a vyrýžují z nich tisícové obnosy. „Obvyklá praxe bývá taková, že zájemce nakoupí pohledávky, které zatím promlčené nejsou, a k tomu jako bonus dostane balík promlčených pohledávek,“ vysvětluje Kovář. Jejich finanční hodnota je mizivá, právní gramotnost v naší populaci bohužel také. „Takže je velká naděje, že za pár korun se podaří z lidí vymoct odhadem 80–90 procent promlčených pohledávek spolu s příslušenstvím. Obzvlášť když veřejnost ze všech stran bombardují příběhy lidí, kteří se dočkali návštěvy exekutora,“ dodává Kovář.

Vydělávat na promlčených pohledávkách? Ano! Přiznat to? Ani náhodou

S lidmi, na kterých vymáhá promlčené pohledávky firma Intrum Justitia, se setkává Rostislav Kovář v poradně často. „Nicméně lze předpokládat, že podobně postupuje řada dalších inkasních agentur,“ míní Kovář a dodává: „Nejvíc žalob ze všech pak podává firma WLG Invest, a. s., která žaluje promlčené pohledávky opravdu ve velkém.“ 

S otázkami jsme se tedy obrátili přímo na Intrum Justitia. Samozřejmě nás zajímalo, jak celý byznys s promlčenými pohledávkami funguje. Za kolik je inkasní agentury vykupují a kolik dlužníků je v konečné fázi zaplatí. Andrea Kmetyová, která agenturu zastupuje, nám odpověděla takto: „Odpoveď Vám viem zaslať iba na otázku č. 1, keďže odkupujeme len nepremlčané pohľadávky.“ A dále ticho po pěšině. I tady platí zlaté pravidlo zatloukat, zatloukat, zatloukat? Není divu – ačkoli se firmy vymáháním promlčených pohledávek nedopouštějí ničeho nezákonného, chlubit se tímto lukrativním obchodem rozhodně nechtějí. Etika nám tady totiž trochu kulhá, že? Obrátili jsme se proto také na Asociaci inkasních agentur (AIA), která si dává za cíl trh vymahačů konsolidovat a sepsala jim etický kodex. Naše otázky však až do uzávěrky zůstaly bez odpovědí. Mimochodem – Intrum Justitia se k členství v AIA hrdě hlásí.

Sprint do banky? Spíš k právníkovi

Anketa

Platit zapomenuté a promlčené dluhy?

Říkáte si: platím složenky vždy řádně a včas. Myslíte si, že nikomu nic nedlužíte. Přesto může stejná situace potkat i vás. Jednoho dne obdržíte od soudu obálku s platebním rozkazem. Překvapeně čtete, že jste před deseti lety vypověděli a nedoplatili pojistku, neuhradili platbu za mobil nebo poplatky za televizi. Zkrátka vznikl nějaký ten nedoplatek, o kterém jste dlouhá léta nevěděli. Celková částka k zaplacení se od té doby i s náklady na soudní řízení vyšplhala pěkně vysoko. Dříve než propadnete amoku a dáte se na zběsilý úprk do banky, ověřte si, zda má vymahač na pohledávku ještě vůbec nárok. Když zjistíte, že je promlčená – zvolte raději zběsilý úprk ke svému právníkovi, ať to stihnete soudu do patnácti dní oznámit.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+149
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2011 7:37, Zdeněk Drlík

Přitom by na takovéto "podnikatele" stačilo jednoduché pravidlo - aby soud místo vydání platebního rozkazu přezkoumal, zda pohledávka není promlčená a pokud je tak místo platebního rozkazu rovnou žalobu zamítl. A podobní chytráci by museli začít hledat jiný zdroj obživy. Jenže chtít po soudech, aby se snažili toto dělat když nemusí, to je asi utopie...

+67
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 8. 2011 12:21, Vladimír Gazárek

Pani redaktorka, vo svojom článku ste prejavila elementárnu neznalosť problematiky, rovnako tak Vaše zdroje informácii nevedia, o čom hovoria.
Inkaso pohladávok je odvetvie ekonomiky, ktoré nazad do nej prináša obrovské čiastky, a teda aj vďaka "vymahačom", ako nás Vy nazývate, možu veritelia investovať do svojich zamestnancov a rozvoja.. Garantujem, že nikto zo serioznych podnikatelov v oblasti správy pohladávok nie je spokojný so stavom legislatívneho prostredia a Asociácia inkasných agentúr sa o zmeny snaží. Bohužial, tento proces je dlhodobý a názory podobné Vašim mu nepomáhajú, práve naopak. Vo Vašom článku zabúdate na fakt, že každý jednotlivec je zodpovedný za svoje činy a každé jeho konanie a nekonanie nesie so sebou svoje následky. Tak je to v každej oblasti života, otázka dlhov nie je výnimkou. Preto je scestné obviňovať inkasné agentúry, ak v rámci zákona vykonávajú svoju činnosť. Zo skúsenosti možem povedať, že v prípade, ak dlžník komunikuje a snaží sa svoj problém riešiť, inkasná agentúra je schopná nájsť vhodné riešenie pre obe strany. Vážená pani redaktorka, verím, že keď v budúcnosti budete písať na danú tému, tak si problematiku naštudujete a zverejníte informácie, ktoré majú hlavu a patu..

-75
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

7. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Miluješ mě? Tak mi půjč milion!

Že půjčky mohou člověka dovést až k osobnímu bankrotu, to víme. Ale pozor, nejen ty, které si bereme! Smutnými oběťmi jsou ti, kteří se až na dno dostali proto, že chtěli pomoct svým... celý článek

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

16. 5. 2011 | Michal Höschl | 12 komentářů

Snadno nabyl, snadno pozbyl: nevěřte úvěrům, dopadnete špatně!

Když kluk propadne vášni pro sběratelské kartičky s hokejisty, snadno se dostane s penězi na nulu a do příštího kapesného suší pusu. Když se dospělý pustí s dětinským zápalem do sbírání... celý článek

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

17. 3. 2010 | František Mašek | 53 komentářů

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

Počet dlužníků v Česku roste, mnozí neplatí dluhy a výzvy k jejich úhradě ignorují. Při vymáhání dluhů si přesto nemůže kdokoli hrát na exekutora, používat fyzické či psychické násilí,... celý článek

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

12. 6. 2009 | Eva Sovová | 25 komentářů

O kolik se prodraží malý dluh vymáhaný soudem a exekucí

Ignorovat i malé dluhy se nevyplácí. Při soudním vymáhání a nařízené exekuci porostou o náklady spojené s vymáháním pohledávky. Tisícikorunový dluh se může vyšplhat až na 20 tisíc korun. celý článek

Partners Financial Services