Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 24. 3. 2011 | 10 komentářů
Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?
Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále více dostávají do finančních problémů, potvrzuje v našem rozhovoru i Petra Kozlová, vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou.

Petra Kozlová je televizním divákům známá z úspěšného pořadu České televize Krotitelé dluhů, v němž se snaží společně s dalšími odborníky pomoci lidem, kteří mají velké finanční problémy. Počet osob, které se svým neuváženým chování dostávají do finanční nouze, však stále rapidně roste. Občanská poradna Rychnov nad Kněžnou, kterou Petra Kozlová před lety spoluzakládala, poskytuje bezplatné odborné sociální služby pod hlavičkou nestátní neziskové organizace AGAPÉ, o. s. Stala se rovněž řádným členem Asociace občanských poraden, která v současné době sdružuje dvaačtyřicet podobných zařízení v celé republice. „Slovy zákona by se dalo říct, že poskytujeme poradenství v oblasti orientace v sociálních systémech či práva, pomáháme při uplatňování práv, oprávněných zájmů či při obstarávání osobních záležitostí a v neposlední řadě zprostředkováváme kontakt s navazujícími službami poskytujícími odbornou pomoc,“ dodává k činnosti Občanské porady Petra Kozlová.

Rodinné problémy střídají exekuce

S jakými problémy k vám lidé nejčastěji přicházejí?

V posledních letech se oblasti nejčastějších dotazů výrazně proměnily. Zatímco jsme dříve byli zvyklí vykazovat na předních místech problémy spojené s bydlením či rodinou a mezilidskými vztahy, nyní se do popředí dere finanční a rozpočtová problematika v kombinaci s občanským soudním řízením, konkrétně s exekucemi. V uplynulém roce dosáhla tato kombinace hranice 40% celkového počtu dotazů, takže se dá říci, že jsme v rychnovské Občanské poradně nejčastěji řešili dluhy.

Petra Kozlová

V roce 2001 spoluzaložila a dosud vede Občanskou poradnu v Rychnově nad Kněžnou, jež je členem Asociace občanských poraden. Kromě odborného sociálního poradenství je zapojena do činnosti několika komisí a poradních výborů souvisejících se sociální tématikou. V posledních šesti letech se úzce zaměřuje na problematiku předlužení, lektoruje semináře pro pomáhající pracovníky i pro širokou veřejnost. Spoluvytvářela televizní pořad Krotitelé dluhů.
Kompletní archiv Krotitelů dluhů již brzy naleznete na Peníze.cz.

V čem může poradna vůbec doopravdy pomoci a kdy jdou lidé žádat o pomoc zbytečně?

Budu-li teď mluvit čistě o problematice dluhové, nabízíme informace a rady týkající se práv a povinností plynoucích ze smluvních vztahů, komplexní sociálně-právní zhodnocení možných řešení situace, pomáháme s orientací v předlužení, při zmírňování jeho důsledků, spolu s klienty sestavujeme seznamy věřitelů dle priorit, rodinné rozpočty, pomáháme při vytváření plánu splácení dluhů, radíme, jak jednat s věřiteli, a v neposlední řadě poskytujeme kompletní informace, rady a podporu před insolvenčním řízení a v jeho průběhu.

A kdy jdou lidé žádat o pomoc zbytečně?

Když se domnívají, že pouhým překročením prahu poradny udělali pro řešení svého předlužení maximum, a očekávají, že vše ostatní za ně vyřídíme my – nejlépe během pětačtyřiceti minut, což odpovídá délce jedné konzultace. Jedním z principů naší práce je motivace klientů k vlastnímu aktivnímu jednání či „zkompetentňování“. Úspěšnost naší spolupráce je tedy přímo úměrná míře vyvíjené snahy ze strany klienta.

Máme rádi bezbolestná řešení

Dalo by se říci, že jsou s nějakou určitou finanční službou či produktem zvlášť velké těžkosti?

Obecně se dá říct, že jsou problémy s rozhodčími doložkami a s predátorskými „komerčními oddlužovacími firmami“, jimž se předlužení lidé rádi a bez okolků upíší jen za slib, že se už nebudou muset o nic starat. Těžká je pak srážka s realitou, když takový klient – u nás v poradně – zjistí, že mu „firma“ nijak nepomohla, ba naopak se stala jeho dalším věřitelem. Určitou hrozbu vidím také v kreditních kartách. Setkala jsem se s nemalým množstvím lidí, kteří právě kreditky používají na nákup jídla, když už jim ke konci měsíce dojdou finance. Vybrat si peníze z kreditní karty na jídlo je extrémně nevýhodná záležitost a to si bohužel lidé žijící dlouhodobě ze sociálních dávek nebo s jinak omezenými příjmy neuvědomují.

České domácnosti se rok od roku stále více zadlužují? Co je podle vás příčinou tohoto trendu?

Problém je z mého pohledu v tom, že osoby s dlouhodobě nízkými příjmy inklinují k naplňování svých materiálních potřeb za pomoci půjček. Tento způsob zvýšení spotřeby bez opory v dostatečném příjmu je pro ně v danou chvíli nejjednodušším, bezbolestným řešením nedostatku. Ale pokud si nevytvářejí rezervy a dostatečně nezohlední možná rizika, nelze se fatálním následkům divit.

Jakým způsobem by měl postupovat člověk, který má velké dluhy a uvědomí si, že není svou situaci schopný zvládnout?

V ideálním případě by měl shromáždit veškeré podklady ke svým dluhům a vyhledat jemu odpovídající pomoc. V některých případech může být nápomocen finanční poradce, v dalších případech sociální poradce a v případě dluhů z podnikání například advokát, Sdružení podnikatelů a živnostníků apod.

Anketa

Byli byste pro větší ochranu lidí, kteří si vzali nevýhodnou půjčku?

Co si myslíte o spotřebitelských úvěrech? Jak často se lidé kvůli nevýhodným půjčkám dostávají do existenčních problémů?

Proti spotřebitelským úvěrům jako takovým nic nemám, pokud se dostanou do rukou finančně gramotným lidem, kteří dostatečně vyhodnotili možná rizika nesplácení. V řadě případů může být spotřebitelský úvěr považován za zdravé zadlužení, které je vhodné a prospěšné. Když s klienty sestavujeme seznamy věřitelů podle data vzniku dluhu, v naprosté většině případů začínáme většími bankovními úvěry. Méně výhodné úvěry a půjčky od nebankovních poskytovatelů či takzvaných „no name“ poskytovatelů přicházejí na řadu až později, ve chvíli, kdy dlužník není schopen dostát svým závazkům vůči bance a nenapadne jej nic lepšího, než ve zmatku lepit jeden dluh dluhem dalším. Když lidé přijdou včas (ještě před podpisem smlouvy), ptám se jich, jestli jim měsíčně v rozpočtu zbývá dost na budoucí splátky. Často řeknou, že nezbývá, a to je právě kámen úrazu. Otázkou je, jestli si nechají poradit. Mnohdy si náš názor vyslechnou, ale zařídí se úplně jinak.

Kurzy asertivity pro celý národ

Úroveň finanční gramotnosti občanů České republiky je odborníky hodně kritizována. Jak se na tento jev díváte vy?

Každá rada levná

Když jste v nouzi, napište si o radu
Z poraden serveru Peníze.cz doporučujeme například:

Nápomocni vám určitě budou též v  Asociaci občanských poraden, pod kterou patří i rychnovská Občanská poradna, v níž působí Petra Kozlová. Při hledání řešení na internetu dávejte pozor na stránky oddlužovacích společností. Proč, to vám poví náš článek Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

Asi pět let se kromě poradenství věnuji také lektorování seminářů k finanční gramotnosti a dluhové problematice pro širokou veřejnost i pro sociální pracovníky. Jestli jsme ale jako národ finančně gramotní či negramotní, si netroufnu odhadnout. Tím, že se pohybuji v oblasti sociálních služeb pro osoby v tíživé životní situaci, je má optika zkreslená. Kdybych měla usuzovat podle toho, co denně vidím v práci, asi bych řekla, že žijeme v Dluholandu. Když se ale rozhlédnu po rodině, přátelích, známých, nemyslím, že by to v běžné populaci bylo s finanční gramotností úplně kritické, ale my všichni – mě nevyjímaje – máme co zlepšovat.

Vzpomněla byste si na nějaký kuriózní případ z praxe?

Kuriózních případů máme celou řadu. Třeba když k nám chodí bývalí zástupci nebankovních poskytovatelů půjček, jimž jejich vlastní dluhy zlomily vaz a někdejší chlebodárce jim teď pěkně zatápí. Ale asi nejvíc nepochopitelný pro mě byl případ manželů, kteří svým třem dcerám vystrojili tři veselky na úvěr. Navrch uspořádali rodinnou oslavu životního jubilea, nespláceli a pak se divili, že jim hodlá exekutor v dražbě prodat střechu nad hlavou.

Na závěr ještě rada pro běžné spotřebitele. Na co by si měli vždy dávat pozor a čemu by se měli vyhýbat?

Celý národ bych nechala absolvovat kurz asertivity! Kdo z nás je dostatečně asertivní a s jistotou může říct, že novodobým finančním predátorům nepodlehne? „Promiňte, tady a teď vám nic nepodepíšu. Půjčte mi prosím tu smlouvu k prostudování domů, jinak budu nucen se obrátit na jiného poskytovatele,“ nebo prosté „Ne, děkuji, nemám zájem.“ „Ne, děkuji, nemám zájem.“ „Ne, děkuji, nemám zájem!“ Jinými slovy, běžní spotřebitelé by měli být nanejvýš ostražití, a když udělají chybu – zakopnout může koneckonců každý – měli by se rychle zvednout k aktivnímu řešení, a pokud nestačí vlastní síly, je vhodné neotálet a kontaktovat odborníky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2011 18:31, Pavel

Priteli, nemate tak docela pravdu. Nerikam, ze vim vsechno, ale mate-li problem, poradim vam zcela bezplatne. Ovsem poradim vam to, co jste mel stejne davno vedt, tedy nepujcujte si bez rozmyslu, konsolidujte si pujcky a podobne. Ted jsem jedne kolegyni radil, jak s tchyni, na kterou bude brzy uvalena exekuce. A uz si pekne prebira doma uctenky a dava si to na sranu. Co kdyby? Jeden nikdy nevi. A to jeste musi prihlasit babu na UMO, aby se vyhnuli exekutorovi. Ale je to citlive, protoze je to mama jejiho manzela. Jsem do jiste miry i psycholog vim, ze emocionalni utok byva nejsilnejsi. Ovsem moje moznosti jsou omezne. Poradit muzu.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 3. 2011 7:46, eďa

Hezká reklama pro paní Kozlovou. Obsahově stále stejné obecné proklamace bez větších životních zkušeností. Stručně vyjádřeno, obracejte se na mě, pomohu vám sestavit splátkový kalendář dle finačních možností, popřípadě nějaký dopis za provizi.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

2. 3. 2011 | Klára Šponerová | 5 komentářů

Oddlužovací společnosti – pomoc, nebo riziko?

„Pokud máte tolik splátek, že si s nimi nevíte rady, jsme tu pro Vás. Chodí Vám upomínky, výhrůžné dopisy, žaloby, exekuce? Máme pro Vás řešení. Pomůžeme Vám, i pokud nevlastníte nemovitost... celý článek

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

9. 2. 2011 | Ivo Jeník | 26 komentářů

Rozhodčí doložky: trik, jak zbavit spotřebitele práv?

Rozhodčí doložka nemá nic společného s fotbalovým rozhodčím. Jejím podpisem potvrzujeme, že náš případný spor s druhou stranou smlouvy nebude řešit soud, ale rozhodce. Může to mít své... celý článek

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

11. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl přinést lidem více informací. Na první pohled je to výborná zpráva – ale jen pro ty, kteří nedrželi v ruce nové „informační“ materiály.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Partners Financial Services