Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 17. 3. 2011 | 1 komentář
Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?
Nedobrovolných dražeb, stejně jako exekucí, přibývá. Zabránit prodeji vlastního majetku přitom není snadné. Kdo ale nestrká před problémy hlavu do písku, může na poslední chvíli najít řešení.

Nekupujte zajíce v pytli. Pokud si chcete půjčit peníze, důkladně si zase promyslete od koho, za jakých podmínek a kolik vás to bude stát. Na tato triviální pravidla zapomněly dvě sestry ze středních Čech. První přišla podle Aleny Doubkové z Poradny při finanční tísni při exekuci o svou polovinu domku, její sestra se nyní snaží s exekutorem domluvit, že prodá svůj podíl sama. Věří, že jí prodej vynese víc peněz než nedobrovolná dražba, nařízená exekutorem a po úhradě dluhu jí ještě něco zbude.

Podobných případů přibývá. Bankám či jiným věřitelům často došla trpělivost s neplatícími dlužníky a počet nedobrovolných dražeb, včetně exekučních, roste. Loni se podle Libora Nevšímala, obchodního ředitele firmy Naxos, která je největším českým dražebníkem, uskutečnilo 772 nedobrovolných dražeb nemovitostí za 938 milionů korun. O rok dříve jich přitom bylo jen 395 a hodnota vydraženého majetku dosáhla 152 milionů korun. Většinou se dražily rezidenční nemovitosti fyzických osob. Z výtěžku dražeb se často hradí hypoteční či jiný úvěr, zajištěný zástavním právem k nemovitosti.

Na dluhy myslete předem

Po bitvě je každý generál. Dá se ale podobné situaci zabránit? „Ideální je do podobných problémů se vůbec nedostat, a pokud si půjčujete, důkladně si vybírat, od koho si půjčíte a posoudit, zda jste schopni závazek uhradit,“ říká šéf Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Řada lidí bere ovšem dluhy na lehkou váhu. Než jim na dveře zaklepe exekutor.

Každá rada levná

Nevíte si rady? Nechejte si poradit

Odborníci v Poradně serveru Peníze.cz se specializují na

On-line, nemusíte ani hledat správnou tužku!

 

Když je nařízena exekuce, může se ještě dlužník pokusit dohodnout na splátkách, zpravidla ne na delší dobu než na šest měsíců. Pokud ale situace dospěla k dražbě a tu nelze napadnout jako neoprávněnou, může dlužník podle Doubkové udělat jediné – před dražbou pohledávku, hodnotu zástavy nebo její podstatné části uhradit.

„Na jednání s věřitelem o splátkovém kalendáři je již pozdě,“ dodává Miroslav Huml, právník Sdružení obrany spotřebitelů Praha a Středočeský kraj.

Pozor na přiměřenost exekuce

Exekuce by měla být přiměřená. Pokud se vám nezdá, že místo prodeje movitých věcí nebo stržení peněz z bankovního účtu chce exekutor uhradit menší pohledávku rovnou dražbou vaší nemovitosti, můžete podat soudu návrh na zastavení exekuce.

V místě trvalého bydliště dlužníka může exekutor na svůj seznam sepsat takřka všechno, co v něm najde. Pokud se za majitele věci, již chtějí exekutoři zabavit, prohlásí někdo jiný, musí to dokázat. „Stačí písemná kupní smlouva, darovací smlouva na jméno nebo důkaz, že věc byla placena z účtu,“ říká Huml. Když přesto exekutor zařadí věc do exekuce, lze se bránit takzvanou excitační žalobou. Excitační žaloby řeší soudy přednostně a než rozhodnou, nesmí exekutor věc prodat.

Přesný seznam všech dražeb vykonatelných v nejbližší době lze podle Humla najít na serveru www.drazby.org, informace o dražbách najdete také na serveru www.centralniadresa.cz, www.ceecr.cz či www.exekutorskakomora, podrobnosti o dražbách obsahují připojené dražební vyhlášky.

Přebíráte včas poštu?

Dlužník se ale o dražbách či exekuci majetku dozví včas i jinou cestou. Dražebník musí, jak upozorňuje Nevšímal, několikrát s dostatečným předstihem informovat všechny osoby, jichž se dražba týká. A také poslat dlužníkovi bezprostředně po provedené dražbě protokol o jejím průběhu.

Anketa

Jsou práva a povinnosti exekutorů vyvážené?

Exekuční řád zase ukládá exekutorovi, aby dlužníka vyzval k uhrazení dluhu. Ten má pak od doručení výzvy má pak 15 dnů na zaplacení pohledávky a příslušenství včetně poloviny odměny exekutora. O vlastní exekuci před prodejem nemovitosti dlužníka informuje exekuční příkaz a dražební vyhláška, říká Šmejkal. Obě rozhodnutí mu musí exekutor doručit. Což ovšem neznamená, že je musíte vidět, za určitých okolností stačí, že si poleží na poště a jsou – díky tzv. fikci doručení – považované za doručené. „Podle našich zkušeností se zpravidla dozvědí o exekuci pozdě dlužníci, kteří s věřitelem či exekutorem nekomunikují a nevyzvedávají si poštu. Třeba i proto, že se nezdržují na adrese bydliště,“ dodává Šmejkal.

Pozor na ručení za dlužníka

O majetek, v daném případě byt, mohou někdy, jako 52letý Pražák, přijít i lidé, kteří za několik piv slíbí, že budou ručit za dluh kamaráda. Ručitele někdy požaduje banka nebo nebankovní poskytovatel půjček, když mají pocit, že někdo nemá dostatečný příjem třeba k získání hypotéky. Vždy si je třeba důkladně rozmyslet, zda a komu se zaručíte za úvěr, abyste kvůli němu třeba nepřišli o střechu nad hlavou.

Jak se vyhnout dluhům, případně exekuci

Důkladně si rozmyslete, zda, od koho, jaký a za jakých podmínek si vezmete úvěr.

Pokud vás někdo požádá, abyste mu ručili za úvěr, důkladně si to rozmyslete.

Máte-li problémy se splácením dluhu, informujte věřitele a snažte se s ním dohodnout na splátkovém kalendáři. To samozřejmě vyžaduje revizi vašich příjmů a výdajů.

Nevíte-li si rady, oslovte co nejdřív některou občanskou poradnu nebo Poradnu při finanční tísni.

Důkladně si rozmyslete, než někomu dovolíte přihlásit se u vás k trvalému pobytu

Pravidelně kontrolujte poštu, která vám chodí. Pozor, může chodit i na adresu, na které nyní nebydlíte: oznamujte změnu adresy.

Hrozí-li exekuce, snažte se s exekutorem domluvit na splátkách. Sledujte také, zda je cena věcí, z nichž mají být uhrazeny vaše závazky, přiměřená. Když se vám to nezdá, podejte soudu návrh na zastavení exekuce.

Pokud máte možnost, uhraďte dluh ještě před exekucí či dražbou.

Velké prodeje, třeba nemovitostí, se snažte zařídit sami před nedobrovolnou dražbou. Pravděpodobně se vám podaří lépe než exekutorovi a ještě něco zbude.

Pramen: Peníze.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlužíte? Půjdou po vás

16. 3. 2011 | Petra Dusová | 6 komentářů

Dlužíte? Půjdou po vás

Máte dluhy? A řešíte je? Ne? Nevadí, řešení nemusíte hledat, najde si vás samo. Ovšem líbit se vám nebude. Ať dlužíte komukoli, bude chtít svoje peníze dostat zpátky. Takže zvedněte... celý článek

Spotřebitelská půjčka – a trest: produkty pro dlužníky

15. 3. 2011 | Petra Dusová | 3 komentáře

Spotřebitelská půjčka – a trest: produkty pro dlužníky

Půjčovat si na dovolenou nebo novou televizi není zločin, za který se chodí do vězení. Za zločin na zdravém rozumu však takovou půjčku skoro vždy označit lze. Lehkomyslné, nezodpovědné... celý článek

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

17. 3. 2010 | František Mašek | 53 komentářů

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

Počet dlužníků v Česku roste, mnozí neplatí dluhy a výzvy k jejich úhradě ignorují. Při vymáhání dluhů si přesto nemůže kdokoli hrát na exekutora, používat fyzické či psychické násilí,... celý článek

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

3. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

Vlastníci bytů, kteří neplatí příspěvky na správu a údržbu domu, porušují zákon o vlastnictví bytu. Ostatní majitelé mohou proto dlužnou částku vymáhat u soudu. Trvá to několik měsíců.... celý článek

Partners Financial Services