Vzestup akcií nesvědčí bezpečným dluhopisům

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 17. 4. 2009
Vzestup akcií nesvědčí bezpečným dluhopisům
Analytici se nadchnuli optimismem a tvrdí, že trhy se začínají odrážet ode dna. Důkazem toho jsou prý rostoucí akciové trhy. Zájem o akcie na druhou stranu snižuje poptávku po bezpečných dluhopisech, což snižuje jejich cenu.

Akciové trhy přivítaly Velikonoce v zeleném. Nepotěšily tak investory do dluhopisů investiční kvality. Zatímco akcie rostly, poptávka po dluhopisech opadla a s ní i jejich ceny. „Cena evropských státních dluhopisů padala třetí týden v řadě, jak akciový trh podkopal poptávku po bezpečnějších aktivech,“ informovala v pátek agentura Bloomberg. Dluhopisové fondyvesměs kopírovaly tento vývoj, jejich výnos od začátku roku je převážně v červených číslech. Výjimkou jsou rizikovější dluhopisové fondy, které se chovají podobně jako akcie.

Na cenu, a tedy i na výnos dluhopisů, mají nyní vliv především dva faktory. Investoři se přestávají bát akcií, prodávají bezpečné dluhopisy a utržené peníze investují právě do akcií. Zároveň státy a firmy vydávají nové dluhopisy, čímž nafukují nabídku a tlačí cenu už dříve emitovaných obligací dolů. Výnosy, které se chovají inverzně k ceně, tak míří vzhůru. Například výnos desetiletých japonských dluhopisů je na pětiměsíčním maximu. Stejně je na tom i nejsledovanější evropský dluhopis, desetiletý německý „bund“.

Vysoká poptávka po státních dluhopisech, která tlačila nahoru jejich ceny a dolů výnosy kvůli vnímání velkého rizika na akciových trzích trvala především do konce minulého roku. „Dluhopisy slouží investorům, kteří hledají v době poklesů akciových trhů konzervativní alternativu k „zaparkování“ prostředků,“ tvrdí mluvčí Hana Trhoňová za Českou spořitelnu. Za bezrizikové považují investoři dluhopisy rozvinutých zemí, v čele s USA. Například rychlý vzestup ceny amerických dluhopisů trval až do 30. prosince, od té doby je patrný úbytek zájmu o tento instrument. Mnohé fondynakupovaly státní obligace, aby vybudovaly konzervativnější portfolio. V neposlední řadě se projevuje do výnosů státních dluhopisů i riziko. „S růstem poměru státního dluhu k HDP pomalu roste vnímání rizika amerických a západoevropských státních dluhopisů,“ tvrdí Milan Tomášek, hlavní investiční stratég ČP Invest. Proto investoři požadují vyšší výnos, aby byli ochotni dluhopisy držet.

Výnosy dluhopisů vs. vývoj na akciových trzích


Jiná situace byla u korporátních dluhopisů, jejichž ceny v září a v říjnu minulého roku padaly podobně jako akciové trhy kvůli zvýšenému vnímání rizika, že firmy nebudou schopny dluhopisy splácet. Na konci loňského roku ale začaly růst i ceny firemních dluhopisů. Ty méně rizikové rostly více než ty, které investoři považovali za rizikovější.

Od letošního ledna klesají kvůli přesunu investorů zpět na akciové trhy ceny firemních dluhopisů s dobrým ratingem, tedy s nízkým rizikem, které se chovají podobně jako státní dluhopisy. Na druhou stranu ceny dluhopisů, které nejsou vnímány jako bezpečné z hlediska jistoty splacení zapůjčené částky, rostou. Investoři se přestávají rizika bát, a snižují proto rizikovou přirážku, která držela ceny nízko. „Od doby, kdy byly akciové trhy dole na přelomu února a března, klesla například riziková prémie ruských korporátních dluhopisů na polovinu,“ tvrdí Tomášek. Pokles této prémie má na dluhopis podobný vliv jako pokles výnosu a odrazí se v růstu jeho ceny. „Zajímavé je, že míra bankrotů firem je poměrně nízká. Do budoucna by se měla zvýšit,“ uvádí možné riziko korporátních dluhopisů Tomášek.

Výnosnost dluhopisů, a tedy i výkonnost dluhopisových fondů, bude záviset na akciových trzích. Pokud akciové trhy předvedou další divokou jízdu směrem dolů, dá se očekávat opětovně zvýšený zájem o bezpečnější investice, tedy i o státní či kvalitní korporátní dluhopisy. „Na druhou stranu by klesající akciová vlna by opět zvýšila riziko a snížila ceny rizikovějších korporátních dluhopisů,“ vysvětluje Tomášek vazbu mezi akciovým a dluhopisových trhem. Z toho by pak těžily fondy, které mají velkou část prostředků investovanou v státních obligacích.

Věříte, že propad ekonomik se již stabilizoval? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zahraniční dluh Česka vzrostl. Nebezpečí je malé.

15. 4. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Zahraniční dluh Česka vzrostl. Nebezpečí je malé.

Zahraniční investoři obvykle sledují ukazatel hrubého zahraničního dluhu k hrubému domácímu produktu, který by neměl být větší jak 40 procent. Česko ho na konci roku 2008 překročilo.... celý článek

Státní dluhopisy: bezpečná, ale skrytá investice

8. 4. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Státní dluhopisy: bezpečná, ale skrytá investice

Češi se k tuzemským státním dluhopisům většinou mohou dostat jen nepřímo. Obsahují je portfolia peněžních a dluhopisových fondů. Přesto existuje možnost, jak státu z vlastních peněz... celý článek

Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.

6. 4. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.

Rozvojové země si zatím v roce 2009 vedou lépe než rozvinuté trhy. Stejně jako celých jedenáct let, které předcházely roku 2008. Podle ekonomů se nyní především vzpamatovávají z loňského... celý článek

Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

30. 3. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

Společnost AAA Auto oznámila rekordní ztrátu i plán, jak se dostat zpět do zisku. Její akcie raketově vzrostly. Pořad se ale prodávají jen za zlomek ceny, s níž firma vstoupila před... celý článek

Partners Financial Services