Malé peníze: Protiinflační dluhopisy

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 26. 2. 2013 | 2 komentáře
Po kratší odmlce se vracíme k některým čtenářským dotazům. O odpovědi se stará Jan Müller z webu Malé peníze. Dnes se věnujeme protiinflačním dluhopisům či dluhopisům vázaným na vývoj inflace.
Malé peníze: Protiinflační dluhopisy

Čtenářský dotaz: Asi bude dlouho trvat, než mi bude odpovězeno, ale i přesto to zkusím – Aleš Michl v rozhovoru s názvem Žádná krize tady nikdy nebyla reagoval na otázku: „Co říkáte Kalouskovým dluhopisům, vyplatí se?“ a odpověděl, že se vyplatí koupit protiinflační dluhopis eurozóny. Mohli byste rozvést, proč se vyplatí koupit tyto dluhopisy a kde se o tom dozvím více? Hledal jsem, ale mnoho jsem nenalezl.

Malé peníze: Buďme přesní – pan Michl výslovně neuvedl, že se vyplatí koupit protiinflační dluhopis eurozóny. A neuvedl ani opak. Pokud budeme citovat, říká k nákupu „kalouskobondů“ toto: „Není to špatný nápad. Radši bych si ale koupil protiinflační dluhopis na eurozónu. Tam se budou dít věci.“ Napřed se tedy podíváme, co jsou protiinflační dluhopisy a pak se vrátíme k investování.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Protiinflační dluhopis

Jak je známo, jedním z faktorů podporujících růst inflace, je objem volných peněz v ekonomice. Odtud také mimochodem pramení některé současné obavy z růstu inflace v situaci, kdy státy eurozóny uvolnily do oběhu obrovské objemy finančních prostředků.

Pokud je v ekonomice hodně peněz, lze jejich toky „přiškrtit“ několika různými způsoby. Velmi známé jsou úroky stanovované centrálními bankami, které pak ovlivňují i úroky za úvěry poskytované bankami dále ve formě soukromých a hlavně podnikových úvěrů. Při nárůstu úroků dochází k menší ochotě podniků si za takovou cenu půjčovat, tak dojde k omezení finančních toků v ekonomice.

Jedním ze způsobů, který není tolik obecně známý, je také stahování peněz z ekonomiky ve formě vydávání státních dluhopisů. Pokud si investoři dluhopisy koupí, příslušnou část finančních prostředků nemohou již použít na výdaje v ekonomice. Výnos takového dluhopisu se stanovuje zejména s ohledem na to, v jakém objemu chceme vázat touto formou volné peníze a také jak rychle. Z pohledu investora se na dluhopisy díváme stejně jako na jiné dluhopisy, v praxi se to nijak nerozlišuje a investice se posuzuje v kontextu vlastní investiční strategie, dalších nabídek na trhu a podobně.

Anketa

Máte cenné papíry?

Dluhopis indexovaný inflací

Aleš Michl má však na mysli spíš dluhopis, jehož výnos je odvozený od míry inflace. Jde o dluhopis s proměnlivým úrokovým výnosem.

Při této příležitosti je dobré si připomenout, co je inflace, respektive jak se počítá. Pod pojmem míra inflace rozumíme statistickou veličinu. Jednou z metod, jak inflaci „měřit“, je index spotřebitelských cen. Pro měření indexu spotřebitelských cen a dalších hodnot používaných pro měření či výpočet inflace se používá statistická metodika, která je založená na modelování spotřeby obyvatelstva pomocí tzv. spotřebního koše. Ten obsahuje podle metodiky Českého statistického úřadu kolem 700 položek, u nichž se sledují ceny na vzorku dodavatelů. Celkové ceny ve spotřebním koši se pak přepočítávají podle váhy, s jakou u modelového spotřebitele dochází k jejich konzumaci.

Pokud se podíváte na složení spotřebního koše, nejdete tam hodně položek, které se vás netýkají, a naopak. Tak třeba poplatek za psa neplatí zdaleka každý. Z toho nám vypadává, že index spotřebitelských cen a měření inflace vůbec nemůže nikdy přesně odrážet reálný život. Tím pádem se může stát, že v některé oblasti se zkrátka ceny vyvíjejí jinak, než by odpovídalo „naměřené“ inflaci.

A tady je zakopaný pes – pokud máte dluhopis s variabilním výnosem rovným míře inflace, nemusí to vůbec znamenat, že právě váš nárůst výdajů způsobený inflací (růstem cen na trhu) bude stejný jako výnos dluhopisu. Vaše osobní inflace může být nejen nižší, ale také vyšší než inflace, na kterou je navázaný výnos dluhopisu.

Kalkulačka osobní inflace

Nejsme všichni stejní. Osobní inflaci má každý jinou: spočítejte si ji

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou 48 položek – vegetariána se však pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a ještě trochu dozadu? Vaší osobní inflace neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků a zahradních sekaček.

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto pěkně odrazí rozdíl mezi spotřebním košem a vaším vlastním nákupním košíkem.

Tedy pokud byste chtěli investovat do dluhopisu, jehož výnos bude indexován mírou inflace v eurozóně, zároveň byste tím také říkali, že sázíte v eurozóně na vyšší inflaci.

Kam investovat

Na internetu i jinde se spousta lidí honí za informacemi, kam výhodně investovat. Je to kolikrát honba za soudobou Chimérou. Jsou v podstatě tři základní možnosti, jak investovat:

  • Investovat sám, pak ale jen do toho, čemu opravdu rozumím;
  • Poradit se s licencovaným investičním poradcem a udělat pak investiční rozhodnutí za jeho podpory;
  • Nechat si od někoho, kdo má k tomu licenci a nejlépe i patřičné zkušenosti a reference, spravovat portfolio.

Jiná rozumná možnost není.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

21. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

Banky nadále snižují úroky. V čele žebříčku spořicích účtů družstevní záložny. Těm však hrozí dražší pojištění vkladů. Jak se to projeví na úrokových sazbách?

Dluhopisy 2012 a 2013: bublina roste

29. 1. 2013 | Jan Traxler | 5 komentářů

Dluhopisy 2012 a 2013: bublina roste

Investice do dluhopisů patřily v uplynulém roce k nejlepším. Jaký výsledek můžeme očekávat v roce 2013?

Státní spořicí dluhopisy: letos naděluje Santa Kalousek

29. 10. 2012 | Jan Traxler | 8 komentářů

Státní spořicí dluhopisy: letos naděluje Santa Kalousek

Ministerstvo financí přichystalo třetí vydání státních spořicích dluhopisů pod pracovním názvem „vánoční emise“. Novinkou je, že dluhopisy můžete koupit nejen sobě, ale i někomu jinému.... celý článek

Aleš Michl: Žádná krize tady nikdy nebyla!

26. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Aleš Michl: Žádná krize tady nikdy nebyla!

„Krize? Žádná krize ani v USA, ani v Evropské unii není a nebyla,“ říká v pokračování exkluzivního rozhovoru ekonom Aleš Michl. V pokračování se taky dozvíte, co mají společného McDonald’s... celý článek

Očima expertů: Kalouskovy dluhopisy podruhé. Vyplatí se?

11. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Očima expertů: Kalouskovy dluhopisy podruhé. Vyplatí se?

Včera začalo další kolo prodeje státních dluhopisů. Vyplatí se do nich investovat, nebo se na trhu najdou zajímavější produkty? Zeptali jsme se Jana Procházky, Pavla Kohouta, Pavla... celý článek

Partners Financial Services