Pavel Kohout: Dluhopisy: Koupit? Držet? Opustit?

Jakou perspektivu pro investory mají české dluhopisy nebo dluhopisové fondy? Analytik Pavel Kohout je má za poněkud předražené. Zde přinášíme jeho stručnou analýzu.
Pavel Kohout: Dluhopisy: Koupit? Držet? Opustit?

Podívejme se na následující tabulku, která ukazuje výnosy do doby splatnosti českých státních dluhopisů. Tabulka ukazuje, jaké výnosy lze očekávat u dluhopisů příslušné doby splatnosti. 

Zdroj: Patria.cz

Například, pokud bychom 1. února 2013 koupili státní dluhopis s kuponem pět procent a splatností dne 11. dubna 2019, mohli bychom počítat s výnosem 1,36 procenta per annum.

Moment – mám pocit, že neslyším žádný jásot, žádné radostné výkřiky, žádné ovace. Jak je to možné?

Pochopitelně žertuji. Jásot nad nominálním výnosem o hodnotě 1,36 procenta ročně bych vskutku nečekal, tím spíše, když inflace za posledních dvanáct měsíců dosáhla podle Českého statistického úřadu hodnoty 3,3 procenta.

A teď si představte, že investujete do dluhopisového fondu s celkovým poměrem nákladů (TER = Total Expense Ratio) o hodnotě třeba jedno procento. Z beztak chabého výnosu máte náhle „černou nulu“.

Může být bohužel ještě hůře. Pokud úrokové sazby vzrostou, cena dluhopisů poklesne. Cena podílového listu dluhopisového fondu by poklesla rovněž, neboť ceny podílových listů se počítají z tržních cen cenných papírů v portfoliu.

Příklad. Mějme výše zmíněný dluhopis, jehož parametry zadáme do excelovské funkce PRICE. Postupujeme tak, že nejprve zadáme parametry dluhopisu do excelovské tabulky. Ve druhém kroku zadáme funkci PRICE podle následujícího vzoru:

Výsledek: daný dluhopis má při tržním výnosu 1,36 procenta per annum tržní cenu 121,46 procenta nominálu (neboli 121,46 Kč za každou stokorunu investovanou v nominální hodnotě.)

Pomalu řadit zpátečku

Jinými slovy, pokud bychom koupili daný dluhopis za nominální hodnotu, těšili bychom se z kurzového zisku o hodnotě 21,46 procenta.

To byla dobrá zpráva. A nyní ta špatná. Pokud by náhle vzrostly tržní výnosy dluhopisů, poklesla by jejich cena odpovídajícím způsobem.

Naštěstí pro majitele dluhopisových fondů a dluhopisů samotných momentálně absolutně nic nenasvědčuje možnosti růstu úrokových sazeb. Není třeba panikařit. Za rok nebo za dva ode dneška však situace může být jiná.

Dejme tomu, že výnos do doby splatnosti „našeho“ dluhopisu vzroste během jednoho roku jen o málo, na dvě procenta per annum. Cena dluhopisu poklesne o 5,6 procenta: tak to vyplývá z finanční matematiky.

Pochopitelně, že cena dluhopisu by mohla ještě o něco málo vzrůst, pokud by výnos do doby splatnosti ještě dále poklesl. To je však velmi nepravděpodobné, už jen proto, že základní sazba České národní banky je na úrovni 0,05 procenta a pod nulu pravděpodobně nepůjde (teoreticky by to samozřejmě nebyl problém, ale jisté drobné technické potíže tomu brání.)

Anketa

Už jste něco vydělali investicemi do podílových fondů?

V každém případě, dluhopisy české vlády nyní (a) neposkytují atraktivní úrokové sazby; (b) jsou zatíženy rizikem poklesu ceny.

Ano, lze tedy hovořit o tom, že dluhopisy jsou poněkud předražené.

Doporučené závěry?

  • Není nutné podléhat panice: trh se nezhroutí během nejbližších týdnů nebo měsíců;
  • Přesto je lepší postupně snižovat investiční pozice v dluhopisech a dluhopisových fondech;
  • Lepší perspektivu skýtají smíšené fondy a dluhopisové fondy s rizikovou složkou (korporátní dluhopisy), neboť zde je možné stále ještě očekávat poněkud vyšší výnosy.

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a byl členem Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako ředitel pro strategii. 

V nedávné době vyšla Pavlu Kohoutovi kniha Úsvit s jeho návrhem nové české ústavy. Důvody k jejímu sepsání popisuje v dvoudílném rozhovoru pro Peníze.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2013 20:11

dekujeme expertovi za jeho kulturni vlozku, a muzeme pokracovat v serioznejsi diskusi...

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2013 17:38, ppetr1

pan Kohout zapomel ve svem prispevku dodat moznost krachu vsech dluhopisu v EU - nemecko to neutahne ani nahodou.
nejvetsi zeme maji problem - Francie,Italie,Spanelsko a tisknuti penez - rotacky jedou naplno - to jen uspisi !!!!!
NERESI SE PRICINA PROBLEMU !!!!!!!!!!!!

dluhopis jakykoli si muze koupit jen blazen - lidem porad netrika nic slovo INFLACE a DEFLACE (ta v EU nehrozi jako v Japonsku kde je jiz snad let !!)
DEFLACE je strasek pro vsechny - inflaci se smaznou dluhy !!!!!!!! a na to sazi vsichni politici - to ze lidi prijdou o sve uspory - ZADNEHO POLITIKA NEZAJIMA !!!!!!!

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy 2012 a 2013: bublina roste

29. 1. 2013 | Jan Traxler | 5 komentářů

Dluhopisy 2012 a 2013: bublina roste

Investice do dluhopisů patřily v uplynulém roce k nejlepším. Jaký výsledek můžeme očekávat v roce 2013?

Vysvědčení pro analytiky: Jak dopadly investiční tipy na rok 2012?

22. 1. 2013 | Václav Valášek | 8 komentářů

Vysvědčení pro analytiky: Jak dopadly investiční tipy na rok 2012?

Rok co rok nás čeští a světoví analytici zásobují zaručenými investičními tipy, které prostě musejí vyjít. My jim na oplátku již druhý rok po sobě vystavujeme investiční vysvědčení.... celý článek

Očima expertů: Investice pro rok 2013

18. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Investice pro rok 2013

Na čem se dá v tomto roce zbohatnout? Tipy rozdávají Aleš Michl, Aleš Tůma, Jan Traxler, Tomáš Prouza, Tomio Okamura a další osobnosti ze světa financí a byznysu.

Fondy, které za to stojí: Templeton Frontier Markets

4. 12. 2012 | Martin Tománek | 9 komentářů

Fondy, které za to stojí: Templeton Frontier Markets

Čínské, indické nebo brazilské akcie dnes vlastní kdejaký fond. Emerging markets se staly investicí hlavního proudu. Někteří manažeři podílových fondů jdou ale dál a pátrají po příležitostech... celý článek

Nadílka firemních dluhopisů: počítejte s rizikem

4. 12. 2012 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Nadílka firemních dluhopisů: počítejte s rizikem

Kampak dneska s pomeranči! Jinačí mikulášskou nadílku připravila investorům řada českých firem – nadělují dluhopisy se zajímavými výnosy. Ale čert varuje: dělejte domácí úkoly, nebo... celý článek

Partners Financial Services