A šestistého dne řekl Ministr: Budiž dluhopis!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 16. 9. 2011 | 13 komentářů
A šestistého dne řekl Ministr: Budiž dluhopis!
... a byl čtvrtek den plus minus šestistý i vydali občanové sborově obdivné „aaaach“ a „ooooch“, neboť stát pro ně konečně stvořil dluhopisy. Jde o výhodnou investici?

Ministerstvo financí poslední téměř dva roky slibovalo, že dluhopisy už už vydá, nyní jsme se konečně dočkali. Na výběr bude z jednoletého a dvou pětiletých kalouskobondů.

Výnos ročního není nejhorší, dvě procenta p. a. před zdaněním. Ovšem stejného zúročení lze dosáhnout i na některých spořicích účtech, které navíc mají vyšší likviditu.

Tedy žádné terno, na druhou stranu nabízet vyšší sazby stát nemůže. I takhle je z pohledu daňového poplatníka podivné, proč se stát bude financovat za dvě procenta ročně, když může vydat pokladniční poukázky za lepších podmínek. Na začátku září prodal emisi s jednoletou splatností dokonce s výnosem pod 1,2 procenta ročně.

To znamená, že by na každé miliardě mohl na úrocích ušetřit až osm milionů. Zřejmě ale platí zásada, že cokoliv pod miliardu jsou drobné a nejde to ani označit za plýtvání. Vždyť to nejsou ani dva metry tunelu!

Kalouskova lekce finanční matematiky

Pětileté dluhopisy jsou k dispozici ve variantě, která úroky vyplácí, a také ve verzi s reinvesticí. V obou případech jde o dluhopis s rostoucí kuponovou sazbou.

Je to docela hezký marketingový trik. Novinové titulky hlásají „až“ šestiprocentní úrok, publicita je zajištěna. Šestiprocentní kupon bude ale připsán až v posledním roce, skutečný výnos do splatnosti (yield) je 3,09 procenta ročně.

TIP REDAKCE

Parametry nových státních dluhopisů si můžete prostudovat na
webu ministerstva financí.

V dnešní době extrémně nízkých úrokových sazeb to není špatné. Rizikem je samozřejmě možnost růstu inflace, v takovém případě investor reálně prodělá. Na druhou stranu – nezaplatí poplatky ani provozní náklady jako v případě fondu, výnos tedy dostane „čistá ruka“.

Vševidoucí

Nenechte se z finanční gramotnosti zkoušet od ministra. Vyzkoušejte se sami – na Peníze.cz v testu ke Dni finanční gramotnosti.
A když to nedopadne dobře, žádný strach – aťsi úvod článku sugeruje něco jiného, vševidoucí Miroslav Kalousek není. A my mu nic nepovíme.

Den finanční gramotnosti. Velký test: nejste finanční analfabet?

Proč ale ministerstvo zvolilo tento typ dluhopisu, tedy s rostoucím kuponem? Že by si pan ministr chtěl občany vyzkoušet, jak jsou na tom s finanční gramotností?

A že si držitelé dluhopisů lépe ohlídají státní hospodaření, jak ministr prohlásil? Zbožné přání… Ve skutečnosti je to spíš naopak. Velké finanční instituce potrestají stát za jakýkoliv přešlap velmi tvrdě, stačí se podívat na panický výprodej italských dluhopisů. Vydáním dluhopisů pro občany stát chce zřejmě „diverzifikovat“ svoje věřitele a sází na to, že drobní střadatelé budou mít větší setrvačnost než mezinárodní instituce obchodující denně dluhopisy v miliardových objemech.

Není garance jako garance

Mimochodem, když si zadáte do Google výraz „dluhopisy pro občany“, jako sponzorovaný odkaz vám vyskočí nabídka brněnské realitní společnosti e-Finance. Garantované zhodnocení sedm procent ročně, schváleno ČNB, skví se v inzerátu. Tato formulace ovšem zavání klamáním investora. ČNB pouze schvaluje prospekt emise k veřejné nabídce. Zkoumá při tom splnění zákonných povinností, ne kvality firmy.

Anketa

Koupíte si nový český dluhopis?

Každá garance navíc platí jen do doby, než emitent zkrachuje – což v tomto případě nelze vyloučit. Podle prospektu byl objem první emise 40 milionů korun a podle webu firmy byl celý vyprodán. V prodeji je druhá v objemu až 80 milionů. To rozhodně není malé sousto na firmu se základním kapitálem dva miliony...

Sedm procent ročně tedy pravděpodobně není dostatečnou kompenzací za riziko v době, kdy si lze koupit fondy rizikových dluhopisů, které riziko rozkládají mezi desítky až stovky emitentů a výnosy do splatnosti mají vzhledem k současné panice na trzích dokonce vyšší.

V obchodním rejstříku jsou poslední hospodářské výsledky společnosti za rok 2009 (kdy čistý zisk po zdanění dosáhl 14 tisíc korun). Jak naložila s příjmy z emise, tedy není jasné. No ale nekupte to, když je to garantované!

Autor je analytik společnosti Partners
Foto Isifa

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2011 10:58, kuba

:-D možnosti v anketě fakt pobavili

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2011 11:08, franta

Podle toho co jsem četl, mě to nepřipadá jako něco nevýhodného. Při současných sazbách nastavených centrální bankou, je to pořád lepší než u spousty komerčních bank. Např. Česká spořitelna nabízí termínovaný vklad na 1 rok za 0,55%. Nikdo neví co bude následovat zda inflace či deflace, a proto bych nákup těchto dluhopisů nepovažoval za hloupost.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

9. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Přečtěte si, jak se na současnou zlatou investiční horečku dívají členové NERVu Jan Procházka a Jiří Weigl, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, podnikatel... celý článek

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

5. 9. 2011 | Jan Traxler | 18 komentářů

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

Během několika let se můžeme potýkat s hyperinflací a devalvací měn, ještě dříve můžeme být svědky bankovní krize. Přitom aktuálně upadá svět do hospodářské recese a ke slovu se hlásí... celý článek

Nepanikařte, bude líp. Možná...

30. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Nepanikařte, bude líp. Možná...

Politici stvořili systém, na který nestačí. Jejich neschopnost může přivodit další vážnou krizi.

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

12. 8. 2011 | Jan Traxler | 12 komentářů

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

Akciové trhy zachvátila panika. Analytici radí „Nepanikařte a využijte propadu k nákupům.“ Souhlasím, ale dodávám: nakupujte postupně na horizontu cca šesti měsíců, protože pravděpodobně... celý článek

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

13. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

Den daňové svobody bude ve středu. Na chod státu tedy vyděláváme bez dvou neděl půl roku! Vyzkoušejte si v naší interaktivní hře, jestli dokážete občany obrat o jejich peníze lépe než... celý článek

Partners Financial Services