Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 5. 9. 2007
Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory
Minulé poklesy cen na akciových trzích zamávaly s názory na zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. V USA je trh z velké části přesvědčen, že Fed na zasedání 18. září sazby sníží, aby uklidnil investory.

Poslední srpnový týden se odehrál bez významnějších překvapení. Nikdo zatím ještě nikoho nepřesvědčil, že jsou současné problémy s likviditou na ústupu. Na rozdíl od ratingové agentury Standard and Poor's se odborníci z Banky pro mezinárodní platby (BIS) nedomnívají, že jsou současné propady horšího rázu než ty související s ruskou krizí a krachem společnosti Long Term Capital Management v roce 1998. To může v následujícím týdnu přilít na finanční trhy mírný optimismus, pod jehož tlakem by patrně dluhopisy spíše ztratily.

Nejisté zůstává budoucí nastavení úrokových sazeb jak v eurozóně, tak ve Spojených státech. Evropská centrální banka zasedá již tento týden ve čtvrtek, kdy se rozhodne, jestli bankéři potvrdí slova prezidenta ECB Jean-Clauda Tricheta, který na počátku srpna naznačil další úrokový růst. To ale bylo ještě před poklesy na rizikovějších typech aktiv. Během minulého měsíce se změnil také výhled budoucího růstu evropské ekonomiky z "jistého růstu" na "budeme čekat, co přinesou příští týdny". Také do hodnocení analytiků se promítla současná nejistota, když před dvěma týdny výrazně oslabil index ekonomických očekávání ZEW.

Úrokové sazby ve Spojených státech jsou již déle než rok na úrovni 5,25 procenta. Ostrý tón šéfa Fedu Bena Bernankeho z úvodu června poněkud otupěl. Inflační tlaky ustoupily do pozadí, i když je Fed stále zmiňuje jako hlavní nebezpečí. V současnosti se Fed zaměří spíše na aktuální problémy s likviditou. Již dříve snížil diskontní sazbu o 50 bodů a na trhu panuje přesvědčení, že na dalším zasedání, které se koná 18. září sníží Fed také hlavní "over-night" úrokové sazby na úroveň 5 procent. Podle agentury Bloomberg existuje 43% šance, že sazby půjdou dolů. Před týdnem bylo o snížení přesvědčeno jen 20 procent analytiků.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Mírně smíšený vývoj na akciových trzích způsobil další poklesu výnosů do splatnosti. Trh jako celek na cenách získal, i když se především na závěr týdne objevily další snahy o uklidnění investorů. Prezident George Bush i šéf Fedu Ben Bernanke dělají co mohou, aby trh přesvědčili, že má cenu kupovat i něco jiného než vládní dluhopisy. Budou nejspíš přijaty i některá zákonná opatření v souvislosti s krizí na americkém nemovitostním trhu.

Ve výnosech se tak odrážejí spíše domněnky, že se budou snižovat úrokové sazby. Výnosová křivka klesla více na kratším konci, výnosy dvouletých dluhopisů v minulém týdnu ubraly dalších 16 bodů a jejich současná úroveň se pohybuje více než 110 bazických bodů pod současným nastavením sazeb. Také desetileté dluhopisy nejsou právě nejlevnější, když si právě jejich výnosy sáhly minulou středu na pětiměsíční minima.

Byla zveřejněna revize růstu HDP za druhé čtvrtletí, která dopadla víceméně podle očekávání. Pokles sentimentu spotřebitelů se očekával ještě vyšší a i postavených domů se prodalo v červenci více než se čekalo (meziročně je jich však stále méně o 9 procent). Źádné z těchto čísel se vyznamněji na vývoji dluhopisového trhu neprojevilo.


Evropa

Snahy prezidenta Bushe o to, aby se kreditní krize neprojevila na celé ekonomice se projevuje také v Evropě. V kontextu s vývojem v zámoří se vyvíjely také evropské vládní papíry. Lze očekávat, že by trh mohl v aktuálním týdnu mírně ztratit. Vše však záleží na výsledku zasedání Evropské centrální banky tento čtvrtek. Trh se spíše kloní k tomu, že se sazby měnit nebudou.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Trhy ve střední Evropě se v minulém týdnu vyvíjely bez překvapení. Jen domácí trh ztratil poté, co Česká národní banka navýšila úrokové sazby o 25 bodů na 3,25 %. Část trhu se totiž domnívala, že ČNB se zvýšení počká, až se trochu uklidní situace na úvěrovém trhu. Do konce roku se ještě jednoho až dvou navýšení lze dočkat.

Ostatní banky v regionu nepřekvapily. Maďarská v pondělí sazby ponechala, stejně jako slovenská, na stejné úrovni. Sazby rostly v Polsku. Vše ale podle očekávání. Utahování v Polsku má na svědomí silný růst mezd a hrozba poptávkové inflace.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

29. 8. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Investorská veřejnost i nálada na rizikovějších typech aktiv se pomalu uklidňuje, i když poklesy akciových trhů, které v posledním měsíci přály především vládním dluhopisům, ještě zdaleka... celý článek

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

15. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

Další týden velké nervozity se promítl v ziscích na vládních dluhopisech. Investoři sázejí na snižování amerických úrokových sazeb.

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

8. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

Kvůli nervozitě na finančních trzích dluhopisy dále získávají. Investoři se stahují z rizikových aktiv v obavě z recese na realitním trhu, který zaznamenává nejhorší výsledky za posledních... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

27. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Strmý nárůst výnosů se během uplynulého týdne poněkud uklidnil. Ve Spojených státech dluhopisy získaly, protože se očekávají horší čísla prodeje domů. V Evropě dluhopisy mírně získaly. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

20. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh ve Spojených státech se připravoval na vyšší údaje o inflaci. Zveřejněná čísla proto v závěru týdne poslala výnosy dolů. Evropský trh pokračoval v poklesu, když investoři zohledňovali... celý článek

Partners Financial Services