Fondy: dovolené větrají peněžní trh

Fondy: dovolené větrají peněžní trh
Zřejmě výdaje na prázdninové radovánky dávají zabrat jak peněženkám, tak krátkým penězům ve fondech peněžního trhu, ze kterých ulétlo za 300 miliónů korun. A protože dluhopisové fondy jsou zcela "out", musely se snažit všechny ostatní kategorie, které skutečně uhájily kladných 100 miliónů. Ve vyrovnaném klání o přízeň si nakonec těsně na pásku sáhly akciové.

Útlum zájmu o peněžní trh pokračuje a můžeme jen tušit, nakolik jde skutečně o krátkodobé výdaje a nakolik o trvalý trend. Můžeme odhadnout půl na půl? Bylo by to asi dost pravděpodobné i po zohlednění sezónních výkyvů. Jen samotný IKS Peněžní trh (profil, názory) si odepsal přes 200 miliónů a ISČS Sporoinvest (profil, názory) odhrnul 137 miliónů. Jen bohatší klientela ČSOB nemusí tolik sahat do svědomí, takže celkovou ztrátu o 20 miliónů snížila.
Dluhopisům sluší smutek a ještě si trápení užijí. Sazby v Evropě stoupnou v srpnu téměř jistě a co bude dál, raději nevyhlížet. Inflace není nízká navěky, i když se nám to mnohým zdálo.

Ropa a války…

Prázdninový poklid silně nabourává nejen naše politická už skoro krize, ale zejména Střední východ. Málokdo pochybuje o tom, že jde o sud s prachem, kterému se opět zkrátil doutnák. Benzin ani ropa sice nehoří, jak se mnoho lidí domnívá (hoří jen jejich páry), ale právě ten sud s prachem by předvedl pěkný ohňostroj. To znovu a znovu nabourává akciové trhy na celém světě.
Amerika po třídenním poklesu opět vyvolala sesuvy tu i onde, ani naše burza si pátek neužila a za poslední dva dny tratila přes 4 %.

Kam s ním?

Zajištěné fondy se staly trvalkami, které kvetou v každém věku. Tentokrát sice posbíraly jen 140 milionů, ale třeba takový nový ESPA-ČS Zajištěný 17 přilákal hned za první 4 dny 63 milióny korun. Je sice pětiletý, ale zamykací každý půlrok s lákavými až 5 % (za ten půlrok). ČSOB Krátkodobého růstu 3 přivedl jen 33 miliónů korun a Max 6 (profil, názory) jen 24 milióny.
Smíšené fondy se dostaly zpět na solidní úroveň obliby a jen několik miliónků jim chybí do 140 miliónů korun. Takže skutečně, byť jen těsně, zvítězila odpověď: do akciových fondů! Lví díl na 150 miliónech má opět sám o velký ISČS Sporotrend (profil, názory) se 79 milióny korun, pěknými 25 milióny se však opět zabodoval ING Český akciový (profil, názory, koupit). Jak jen asi investoři čtou povinnou stať o minulých výnosech, když se podívají třeba na již zmíněný ISČS Sporotrend? Za 3 měsíce sice –13 %, ale za poslední měsíc +12 %. Za 6 měsíců –10 %, za rok +10 %.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Fondy: úprk od dluhopisů

26. 6. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: úprk od dluhopisů

Ač by současné turbulence na akciových trzích mohly napovídat něco jiného, čeští "střádalové" přikupují akciové fondy a zbavují se dluhopisových.

Fondy: zdaleka není dobojováno

19. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zdaleka není dobojováno

Zkouška nervů stále probíhá a naši podílníci se drží zatím celkem dobře. Na rozdíl od některých akciových investorů nepanikaří, i když v uplynulém týdnu byla odvaha nedostatkovým zbožím.... celý článek

Partners Financial Services