Fondy: návrat o čtyři roky zpět

Tomáš Prouza | 2. 2. 2004
Fondy: návrat o čtyři roky zpět
Většinu nových peněz si stahuje jeden jediný fond, výkonnost fondů poskakuje nahoru dolů a vše vypadá jako v roce 1999 nebo 2000. Jen ty zajištěné fondy jsou navíc.

Také vzpomínáte na nedávnou minulost, kdy investoři naprostou většinu peněz přinášeli uložit do Sporoinvestu (profil, názory), který vypadal o tolik lépe než termínované vklady mateřské banky? S rozšiřující se nabídkou jiných společností, klesající výkonností fondů peněžního trhu a ofenzívou Felixe sláva Sporoinvestu pominula - ale jen dočasně. Pád dluhopisových fondů investory vrátil k peněžnímu trhu (a zajištěným fondům) a marketingová nemohoucnost kdysi ambiciózní IKS KB (profil, názory) přenechala trh ISČS (profil, názory) a valící se mašinérii ČSOB (profil, názory).

Na tak otevřeném trhu mohl Sporoinvest v pátek radostně oznámit překonání hranice 30 miliard korun. Jak můžete sami vidět na grafu, Sporoinvest prožil rychlý boom v letech 1998 až 1999, opět se vzchopil v roce 2002 a nyní po roční stagnaci opět prožívá návrat na scénu. Vedle prodejní síly poboček České spořitelny Sporoinvestu nahrává, že je v ročním horizontu nejvýnosnějším fondem peněžního trhu (ostatně podívejte se sami na žebříček a uvidíte, že rozdíl mezi prvním Sporoinvestem a posledním ŽB-Sporokontem (OFZBTSPO) je výrazně větší, než by se na kategorii konzervativních fondů slušelo).

Lákadla pro investory: Sporoinvest, KBC MultiCash a zajištěné fondy

Stačí jediný pohled na týdenní statistiku prodejů a vše je jasné: fondy peněžního trhu přilákaly 343 milionů a akciové fondy velmi slušných 42 milionů, zatímco pokračující exodus z fondů dluhopisových odsál 81 milionů. Fondy ČSOB/KBC, které nejsou započteny v této statistice, získaly dalších 305 milionů korun.

V tabulce nejvyšších čistých prodejů dominuje již zmíněný Sporoinvest s 258 miliony, což je plných 85 procent čistých prodejů všech českých fondů! Mimo tabulku získal 97 milionů další fond peněžního trhu, KBC MultiCash ČSOB (profil, názory), třetí místo pak obsadil IKS Peněžní trh (profil, názory) s 93 miliony. Další místa v tabulce obsadily především akciové a smíšené fondy v čele se ŽB-akciovým (profil, názory), ale získaly již jen jednotky milionů.

Ovšem zatímco pro IKS je IKS Peněžní trh tahounem, za kterým zeje prázdno, KBC MultiCash je ve skupině ČSOB až na druhém místě. Minulý týden neuvěřitelných 147 milionů přilákal dolarový zajištěný fond ČSOB Světový Click+ USD 1, okolo 25 milionů získaly také ČSOB Světový Click+ 6 a nově konstruovaný ČSOB Světový Strom 1. Konzervativní investoři navíc v rámci ČSOB neukládají peníze jen do KBC MultiCash, neboť 24 milionů navíc vykázal minulý týden také KBC MF ČSOB Konzervativní (profil, názory) a 11 milionů KBC MF ČSOB Vyvážený (profil, názory).

Odkupy: exodus z dluhopisů, nedůvěra ve fúzi

Tak jako již řadu měsíců tabulce nejnižších čistých prodejů dominují dluhopisové fondy. Minulý týden to byly IKS Dluhopisový (profil, názory) s mínus 34 miliony a Sporobond (profil, názory) s mínus 25 miliony. Vše je ostatně hezky vidět na grafech vlastního jmění Sporobondu ZDE a IKS Dluhopisového ZDE. Čtyři z deseti fondů v tabulce nejnižších čistých prodejů patří ŽB-Trustu (profil, názory), který během minulého týdne přišel o 28 milionů, zatímco druhý ČP Invest (profil, názory) ztratil jen osm milionů.

ŽB-Trust sice po fúzi s Pioneerem zůstává s devíti miliardami čtvrtou největší investiční společností u nás, respektive pátou, pokud bychom vzali v úvahu i korunové fondy KBC (profil, názory), ale na paty jí s osmi miliardami ve svých korunových fondech šlape ING (profil, názory). Bude zajímavé sledovat, zdali se ŽB-Trustu podaří výrazněji prosadit v distribučních sítích, které po fiasku s Pioneer Trustem (profil, názory) začaly upřednostňovat jiné fondy. Na druhou stranu značka ŽB-Trust (která ale nebude mít dlouhého trvání) je jednou z nejdůvěryhodnějších na českém trhu a ani ING to bez kvalitního marketingu nebude mít úplně jednoduché.

Matka vs. dcera: komunikace vázne

Jak ukazuje úspěch zajištěných fondů KBC nebo HSBC (do kterých můžete investovat přímo u nás online), stejně jako v jiných zemích čeští investoři na garanci slyší. I proto chtěla se zajištěným fondem již před více než dvěma lety přijít IKS, Komise pro cenné papíry ale v ČR registrovaný garantovaný fond nepovolila a IKS se nikdy nedokázala domluvit s nadřízenou SGAM, aby pro ně zajištěný fond připravili oni.

Tuto okliku chtěla použít ISČS, pro kterou připravil garantovaný fond Erste Sparinvest. ISČS se ale zřejmě zapomněla domluvit s mateřskou Českou spořitelnou, neboť banka na trh přináší po vzoru HVB Bank garantovaný dluhopis. Marketingově není samozřejmě dobré komunikovat dva garantované produkty najednou, takže fondová novinka byla dána až do konce úpisu dluhopisů k ledu. Za zmínku stojí, že projekt "garantovaný dluhopis" pro Českou spořitelnu připravoval Petr Schůt, bývalý marketingový náměstek ISČS…

Výnosy odnikud nikam

Pohled na tabulku výkonností není právě veselý. Pouze fondy fondů dokázaly minulý týden vydělat, zatímco ostatní kategorie mírně klesly a červenou nulou skončily i fondy peněžního trhu. V čele tabulky fondů s nejvyšší týdenní výkonností najdete Sporotrend (profil, názory), Globaltrend (profil, názory) a IKS fond fondů (profil, názory), naopak největší ztráty zaznamenaly ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) a ČP Invest Fond globálních značek (profil, názory, koupit) doprovázené ŽB - akciovým (profil, názory). Pokles o dvě procenta za týden připravil fond nové ekonomiky o první místo v tabulce fondů s nejvyšší roční výkonností, kde jej nahradil právě Sporotrend. Pokud bychom v tabulce zohlednili i korunové fondy registrované v zahraničí, vedl by s výrazným 10% náskokem (48 % versus 38 %) ING český akciový (profil, názory, koupit).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak dlouho ještě podle vás poplynou peníze do fondů peněžního trhu? A jak dlouho potrvá obliba zajištěných fondů? Líbí se vám více garantovaný dluhopis nebo zajištěný fond?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: ani rekordy nepomáhají

26. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ani rekordy nepomáhají

Loňský rok byl pravděpodobně rokem rekordního růstu příjmů i úspor. Naše průměrná domácnost ušetřila asi 30 000 korun. Jen na okraj si uvědomme, že na tutéž domácnost také připadne... celý článek

Jistota nad zlato

22. 1. 2004 | Petr Fejtek

Jistota nad zlato

Zajištěné fondy začínají válcovat trh. Vysvětlení je nasnadě, marketingově sedí na naše konzervativní klienty. Jaké možnosti "garantovaného" investování mají čeští investoři?

Fondy: ve stínu peněžního trhu

19. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu peněžního trhu

Po vánočních prázdninách se naši investoři zase pustili do snášení penízků pod střechu kolektivního investování. Na vkladech v bankách nám stále leží ještě skoro 600 miliard korun.... celý článek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

5. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

Jednou větou: nic moc. Naše investiční společnosti jakoby zamrzly. Nic nového nepřinesly, ani změn situace na trzích nevyužily (spíše naopak).

Fondy: vánoční poklid

22. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: vánoční poklid

Před koncem roku se jakoby nic neděje. K všeobecné letargii přispěly také zmatky kolem otevírání fondů a nejistota, jak to vlastně bude. Uspěje vláda v tlaku na soudy?

Partners Financial Services