Pro jistotu i koleno vrtat

Pro jistotu i koleno vrtat
Premiér Špidla nedávno prohlásil, že peníze lidí uložené v penzijním připojištění stát stoprocentně ochránit nemůže. Vzbudil tím rozruch, byť možná trochu překvapivě. Jak to tedy je s našimi penězi uloženými v různých finančních produktech a jak jsou vlastně jednotlivé sektory stabilní?

Koleno vrtat si tradičně nechá každý škudlil, který pro korunu i přes plot skočí. U nás by tam ovšem skočil jen pro korunu pojištěnou. Někdy se dokonce zdá, že si lidé pozměnili naši klasickou pohádku sůl nad zlato na "jistota nad zlato". Bohužel nejsme v pohádce a ve skutečnosti – není vše zlato, co se třpytí.
Naopak, jako bychom neznali další lidovou moudrost Nic není zadarmo ani variantu Za všechno se platí. Jsme konzervativní až běda i proto, že jsme přes půlstoletí žili v "řízeném" světě: investovat je riskantní. Zatímco normální pohled je spíše opačný: neinvestovat je riskantní.

Pojištění

V principu je každé pojištění jen prostá matematika: riziko ztráty velké částky nahrazuje pravidelná malá platba. Platíme několik stokorun za to, že pojišťovna možná zaplatí statisíce. Pojišťovnictví je jeden z nejstarších skutečně promyšlených kolektivních finančních nástrojů a není překvapivé, že vzniklo ve velmi riskantním oboru – námořní dopravě.
Pojistit lze skutečně jakýkoli náhodný jev: musíme jen znát pravděpodobnost jeho výskytu a možnou škodu. Známé je pojištění nohou Marlen Dietrich, méně známé pojištění loňské americké loterie o neuvěřitelnou výhru celé miliardy dolarů (pojišťovně Berkshire Hathaway se vyplatilo, protože nikdo nevyhrál). Jde totiž jen a jen o pravděpodobnost.

Stát nehraje v kostky

Parafráze známého Einsteinova výroku je téměř na místě, protože pro mnoho našich spoluobčanů je stát stále ještě něco na téměř božské úrovni. Může za všechno a má také vše zařídit (často i řídit). Ostatně málokdo ví, že pojištění vkladů v bankách vzniklo v USA v období Velké deprese 1929-33. Tehdy totiž zkrachovala třetina bank a celé ekonomice hrozilo, že se zcela zaškrtí finanční "krevní oběh".
Dále, jak známo, stát nemusí počítat, protože si vždy může natisknout tolik peněz, kolik potřebuje. To je sice řečeno velmi ostře, dnes (po zavedení nezávislosti centrálních bank) již to tak jednoduché není, ale jsou i další způsoby: daně či jiné inkaso. U nás se hned při zavedení institutu pojištění vkladů uzákonil i příjmový kanál: banky musí odvádět do Fondu pojištění vkladů určitý zlomek procenta z objemu vkladů. Banky si tedy pojistné za svůj případný krach platí. Ale protože to tak v bankovnictví chodí, náklady na toto pojistné samozřejmě převádějí na klienty. To je ostatně jeden z důvodů, proč jsou úroky z vkladů tak nízké.

Pojistné plnění

Každé pojištění musíme vždy hodnotit podle výše plnění za případnou škodu. Pojištění bankovních vkladů je nastaveno na 90 % z částky do 25 000 eur, u stavebních spořitelen a kampeliček také. U bankovních vkladů jde tedy o pojištění na 10% ztrátu. To se zdá být dostatečné, ale skutečně jako "záchranná brzda" bankovního systému. Kdyby dobře fungoval systém kontroly (bankovního dohledu), měla by tuto roli vlastně plnit centrální banka. Kdo však pamatuje časy tuzemského nadšení z kapitalismu a rozdávání půlsta bankovních licencí, chápe, že by to nebylo snadné…
I u nás byl institut pojištění vkladů vlastně použit jako záchranná brzda bankovního systému, když se spustil dominový efekt pádu bank. Nebo alespoň záchranná brzda důvěry v bankovní systém.
Znovu tedy zopakujme: pojištění na 10% ztrátu je vlastně pro klienty značně nevýhodné zejména ve srovnání s podílovými fondy peněžního trhu, ale ve své době byly i fondy (tehdy investiční) obrovsky rizikovou formou. Uvědomme si, že první "novodobý" fond peněžního trhu byl až Sporoinvest v červenci 1996.

Pojišťovny

Další oblastí, kde jsou uchovávány peníze klientů, je samotné pojišťovnictví. Tady funguje systém zajišťoven (pojištění pojišťoven), tedy ani to není zdaleka zadarmo. Vezměme jen naše loňské záplavy – diví se někdo, že pojišťovny zvyšují pojistné? Mimo jiné proto, že musí zajišťovnám platit o mnoho víc. Pojišťovny mají (podobně jako jiné investiční produkty) také poměrně přísně regulované možnosti, kam mohou technické rezervy investovat (jen značně konzervativně). Právě v technických rezervách je u nás již přes 100 miliard korun spořících částí kapitálových životních pojistek.
Nechoďme však kolem horké kaše, případný krach pojišťovny pojištěn není, právě tak jako peníze jejich klientů. Celá branže pojišťoven však "drží basu" a zatím se každý ústav v potížích podařilo spojenými silami převzít jinými. Poškození důvěry by totiž bylo právě v tomto oboru smrtonosné pro všechny.

Jiná zodpovědnost

Již jsme narazili na podílové fondy. U nich je konstruována zodpovědnost jinak, prostřednictvím institutu depozitáře. Depozitářská banka musí mít k této činnosti licenci a podléhá dohledu Komise pro cenné papíry. Zodpovědnost depozitáře je velká, zodpovídá vlastně za jakékoli operace fondu i za to, aby odpovídaly statutu jednotlivých fondů. Za nestandardní operace nese konkrétní finanční odpovědnost, což potvrdil nedávný rozsudek nad Plzeňskou bankou (ta vzápětí přešla do konkurzu, aby mohla škodu uhradit). Zůstává tedy, byť hypotetické, riziko krachu depozitáře.
Podobný režim depozitáře platí i pro penzijní fondy, které navíc spadají pod přímou kontrolu ministerstva financí. Také na ně se vztahují přísná regulační omezení, kam a kolik smějí investovat.
Obecně lze tedy říci, že oblast podílových a penzijních fondů je velmi bezpečná a systém dozoru stabilizovaný. U podílových fondů je navíc zcela oddělen majetek podílníků (i kdyby zkrachovala současně investiční společnost i její vlastník, majetku ve fondu se to netkne). U penzijních fondů jde zatím jen o účetní oddělení, ale díky postupné koncentraci z původních 44 fondů na dnešních 11, které patří silným finančním skupinám, nebude úplné oddělení asi ani nutné.

Změny nejen zákonů

Asi největším problémem je "nastavení" zodpovědnosti našich kontrolních a regulačních norem. Ty jsou velmi měkké zejména kvůli tvůrčí aktivitě a lidové tvořivosti našich poslanců. Ti řeší politická zadání přijímáním zákonů a novel, kterými systémy mění či doplňují, často ad hoc. Tak se zvýšily výplaty klientů zkrachovalých bank do 4 milionů korun, zvýšily se náhrady kampeličkářům atd. Nyní zřejmě zcela znehodnotí institut pojištění obchodníků s cennými papíry "zařazením" několikamiliardového tunelu KTP Quantum.
Mějme však na paměti ještě jednu, byť pro mnohé asi fantastickou, hypotézu: změnil se politický režim, změnilo se vymezení globální rovnováhy, svět pamatuje měnové i jiné reformy (vynecháme-li války), Rusko celý svět poučilo, že lze nedodržet záivazky i za státní dluhopisy, co se změní příště? Ne nadarmo se říká, že právě "změna je život".
Jistota zkrátka není z tohoto světa (jistotu máme jedinou a tou se s námi tento svět již loučí) – jediná cesta k relativní jistotě je diverzifikace.

Myslíte, že naše finanční prostředí a jeho důvěryhodnost již dosahuje evropských standardů. Anebo jsme teprve nastoupili cestu k nim a pomůže vtup do EU? Nebo zůstaneme strašpytli, dokud se nevymění generace? Podělte se s námi o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2003 9:28, Prokop

Pojištění jako institut je nemravné a vede k nezodpovědnosti. Mělo by se zrušit. Jediný snad přijatelný způsob je vzájemné pojištění osob, které se mezi sebou znají a mohou si kontrolovat, že se všichni účastníci chovají zodpovědně.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2003 9:08, BarboraJ

Podstatu průběžného penzijního systému chápe i takový ekonomický analfabet jako já, včetně toho, že "rozkrást nejde". Jenže, jenže, ti, kdož dnes do systému přispívají a jednoho krásného dne z něho již čerpat nebudou, jsou na tom stejně, jako kdyby jim peníze někdo ukradl.
Ovšem průběžný systém je neudržitelný - kvůli demografickému vývoji. Takže soukromé spoření raději dříve než později, ať nejsme my přispěvatelé na důchody biti tak moc.
S těmi BEZPEČNÝMI státními dluhopisy to míníte vážně nebo žertem?


Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fond pojištění vkladů čekají změny

9. 9. 2003 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Fond pojištění vkladů čekají změny

V případě krachu banky vám náhradu poskytne Fond pojištění vkladů. Ten chce ovšem víc informací o situaci v bankách, proto se chystají změny v legislativě. Ty by zároveň měly znamenat... celý článek

Cesty důchodové reformy

23. 7. 2003 | Petr Žaluda

Cesty důchodové reformy

O nutnosti penzijní reformy v České republice asi nikdo nepochybuje. Ministr práce a sociálních věcí Škromach již předložil určité představy, těch ovšem existuje víc. Svůj návrh reformy... celý článek

O čem jsou penzijní reformy?

4. 7. 2003 | Petr Fejtek

O čem jsou penzijní reformy?

Odpověď je jasná – o penězích: "Bez reformy by za deset let byly důchody poloviční a vaše mzdy také…", snažil se premiér Vladimír Špidla argumentovat odborářům. Měl či neměl k takovému... celý článek

Penzijní fondy dnes a zítra

24. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy dnes a zítra

Víte, kam mohou investovat a jakými pravidly se musejí řídit penzijní fondy? V této oblasti se chystají legislativní změny, Evropská unie chce totiž vytvořit společný trh penzijního... celý článek

Partners Financial Services