Fondy: okurek je dost

Fondy: okurek je dost
Okurky jezdíme kupovat do Polska za 7 korun kilo, na dovolenou do arabských zemí za 7 tisíc korun! No, nekupte to? A pak se nedivte, že do fondů žádné nové investice nepřicházejí...
Kupuje se leccos, podílové fondy však "netáhnou". Jistě, je čas okurek a dovolených, aby však byly čisté prodeje v retailu záporné, to tu dlouho nebylo. Samozřejmě necháváme stranou fondy pro institucionální investory, tam se nic neděje a v čele s ČSOB Výnosovým(profil, názory) si připsaly přes miliardu.

Co však zamíchalo retailovými statistikami, je odkup za 155 milionů korun z ČSOB Kvanto kombinovaného(profil, názory). Tento teprve nedávno otevřený původně privatizační fond byl dobrou cestou k diskontu a investovalo do něj také množství větších investorů. Ti nyní zisk inkasují. Právě oni tak stáhli celé retailové obchody UNIS do záporných čísel, když celkový 200milionový odliv ze smíšených fondů slabé prodeje ostatních nestačily vyrovnat.
Ještě, že ČSOB úspěšně vypomáhá svou belgickou rodinou KBC(profil, názory) fondů, kterých sice tentokrát prodala také jen za 127 milionů, ale celkovou bilanci retailových prodejů tak zachránila v plusu.

Do dluhopisových fondů tentokrát přišlo necelých 100 milionů korun, z čehož pouhých 61 milionů si připsal velký letošní favorit ISČS Sporobond(profil, názory). Ostatní zůstali pod laťkou 20 milionů.
Zato fondy peněžního trhu zazářily čistými prodeji téměř 150 milionů korun. Zde již tradičně vede ČSOB Multi Cash KBC CZK(profil, názory), ale nejzajímavější je veletoč ISČS Sporoinvestu(profil, názory), který z několikaměsíčního odlivu najednou změnil barvu: 27 milionů je sice jen stín bývalé slávy, ale signál, že se něco děje.

Dluhopisy netáhnou

Neodbytně se vtírá titulek našeho nedávného článku Nejistá sezóna dluhopisů i otázka komentáře z minulého týdne. A skutečně, roční výnos dluhopisových fondů klesá na 6 %. Ještě varovnější je výkon za tříměsíční období: v něm je výnos kolem 0,25 % dokonce ani ne poloviční než u fondů peněžního trhu. Zejména si však mnozí investoři všimli více než procentního absolutního poklesu a znejistěli. A tak hurá zpátky na peněžní trh (na jarní "podraz" na něm již zapomněli).

Jinak žádná změna: ze smíšených fondů se prodává pouze ŽB růstový(profil, názory) a IKS balancovaný(profil, názory), z akciových jen ISČS Sporotrend(profil, názory). Aby ne, zejména ten se může pyšnit ročním výnosem 24 % a kdo se loni v létě odvážil do lesa, nyní inkasuje konvergenční úrodu. V tabulce desítky fondů s nejvyšším výnosem je krásně vidět, jak za ním o celou délku IKS balancovaný(profil, názory)  a CitiSelect Balanced Fund(profil, názory)  již vynesly "jen" 17 % a další peloton se blíží teprve k 15ti procentům.

Velký úklid

Ode dneška také prořídl seznam tuzemských fondů. ČSOB začala "velká fúze", ve které sloučí pod svá křídla nejen První investiční(profil, názory), ale i fondovou drobotinu do dvou velkých a jasně profilovaných fondů.
V ČSOB bond mixu končí své živoření pětice ČSOB český peněžní trh(profil, názory), ČSOB český dluhopisový(profil, názory), 1.IN – Fond peněžního trhu(profil, názory), 1.IN – Dluhopisový fond(profil, názory) i s přejímajícím 1.IN – Výnosovým fondem(profil, názory). Slučované fondy zanikají ke dni sloučení 31. 7. 2003 a k témuž datu se jejich podílníci stávají podílníky nového fondu ČSOB bond mix. Prvním obchodním dnem s jeho podílovými listy bude 18. srpen 2003.
Druhým koktajlem se stanem ČSOB akciový mix, který pohltí ČSOB světový akciový(profil, názory), ČSOB evropský akciový(profil, názory), ČSOB smíšený(profil, názory), 1.IN – Akciový fond(profil, názory) i přejímající 1.IN – Fond fondů(profil, názory). Tyto slučované fondy zanikají také ke dni sloučení 31. 7. 2003, ale obchodovat s podílovými listy nového fondu se začne až 1. září 2003.

Asi již víte, že jsme k přehledu portfolií v profilech jednotlivých fondů přidali také grafy. Podívejte se na profil vašeho fondu a pod záložkou portfolio přehledně uvidíte, kam váš fond investuje!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Vracejí se naši drobní investoři z dluhopisových fondů opět na peněžní trh? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-129
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2003 11:44, CSrypatschek

Utečte z té prohnilé České spořitelny všichni co můžete a ještě včas, Fejtek neFejtek ! A na jejich tzv. bankovní poradce hoďte bobek, vždyť to jsou tam také jen předělaný, dle dámičky Hany Petrové z České spořitelny, obyčejný pokladní !

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I fondy na dovolenou

21. 7. 2003 | Petr Fejtek

I fondy na dovolenou

Prázdniny již zuří plnou silou a tak si své volno vybírají i fondy. Obchody klesají a trendy pokračují – setrvačnost válcuje analýzy, prognózy i fakta. Totéž platí pro obchody uplynulého... celý článek

Okurková sezóna, anebo úroda?

14. 7. 2003 | Petr Fejtek

Okurková sezóna, anebo úroda?

Zemědělci si stěžují, že letošní slizeň bude nejhorší za celá desetiletí. Fondy zatím kvetou, ale úroda také možná potěší jen někoho.

Fondová inventura po půl roce

7. 7. 2003 | Tomáš Prouza

Fondová inventura po půl roce

V anketě na počátku roku všichni šéfové investičních společností předpovídali poměrně výrazný růst. V půlce roku se ale zdá, že se již poměrně jasně vytvořila skupina vítězů a poražených.... celý článek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

30. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

Naše centrální banka předběhla o měsíc očekávání trhu a poklesem sazeb dostaly naše dluhopisové fondy další šanci. Začnou totiž do očekávání započítávat další čtvrtprocentní snížení...... celý článek

Partners Financial Services