Kam se poděla miliarda?

Petr Fejtek | 9. 4. 2003
Kam se poděla miliarda?
Za poslední měsíc z několika našich nejznámějších fondů "odešla" celkem přesně miliarda korun. Výkyvy výkonnosti, které mnohdy "pohřbily" i tříměsíční výnosy, vystrašily mnoho podílníků. Některé natolik, že vzali i se svými penězi do zaječích. Kam je asi odnesli?
Výkazy bankovní statistiky ČNB (profil, názory) budou známy až někdy za měsíc, nemůžeme tedy ani usoudit, o kolik se zvýšil objem vkladů. Druhou možností je pochopitelně slamník neboli štrozok a nutno říci, že v době nulové až negativní inflace není ani toto řešení nerozumné. Třetí díl peněz se bankovním poradcům zřejmě podařilo "přesměrovat" z fondů peněžního trhu do fondů dluhopisových.

Dluhopisová chřipka

Právě dluhopisovým fondům se však opět minulý týden nedařilo. Zatímco fondy peněžního trhu si několik setin procenta připsaly, dluhopisové zase až desetiny tratily. Atakují tím opět hranici měsíčních minim výkonnosti a ani tříměsíční není bůhvíjaká:

Měsíční výkonnost Tříměsíční výkonnost
ISČS-Sporobond -0,84 % 1,18 %
IKS-Dluhopisový -0,61% 0,72 %
ŽB-Obligační -0,94 % 0,24 %

Zajímavé je také porovnání českých dluhopisových fondů s fondy investujícími i do polských a maďarských dluhopisů. Ty sice podléhají většímu kolísání, ale srovnání pro šestiměsíční výkonnost již leccos naznačuje:
ISČS-Sporobond (profil, názory) 2,52 %
IKS Dluhopisový (profil, názory) 2,63 %
ISČS-Trendbond (profil, názory) 5,58 %
IKS Plus bondový (profil, názory) 4,94 %

Názory na vleklost chřipky se různí, může být ale vždy problematická; ostatně SARS také začala (i příznaky má) jako chřipka.

Nad garanci není Bezpochyby své peníze z klesajících fondů vyzvedli ti konzervativnější investoři, kteří „neskousli“ ztrátu, anebo jí byli zaskočeni – stále ještě je rozšířený názor, že by peněžní trh klesat neměl. A to by tedy neměl, alespoň ne do tříměsíčních minim. Podívejme se, kolik mají "smolaři", kteří do fondů dali peníze před třemi měsíci (10. ledna):
ISČS-Sporoinvest (profil, názory) -0,05%
IKS Peněžní trh (profil, názory) 0,61%
ŽB-Sporokonto (profil, názory) -0,29%

Pro tyto konzervativní investory je jistě dnes rajskou hudbou například Vital plán KB (profil, názory), což je vlastně velmi flexibilní spořící složka životního pojištění. Na pět let garantuje 3% výnos, což za normálních okolností není nic moc, ale v dobách současných směšných úroků? Do Vital plánu lze kdykoli peníze přidávat i z něj vyzvedávat. A co click-fond se zajištěným 4% výnosem? Kolik asi konzervativních peněz – a takových je u nás převážná většina – míří do podobných produktů, anebo se už otevřel prostor pro zajištěné fondy?

Jak bude vývoj pokračovat? Kam se peníze přelévají? Do spotřeby? Na běžné účty? Nebo nastává zlatá éra pojistek a zajištěných fondů? Podělte se s námi o své názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-77
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peněžní trh na rozcestí?

2. 4. 2003 | Petr Fejtek

Peněžní trh na rozcestí?

V pololetí loňského roku byly fondy peněžního trhu vlastně jedinou vyšlapanou cestou peněz do kolektivního investování. Popularita dluhopisových fondů byla oproti nim asi pětinová.... celý článek

Únor bílý – fondy sílí

11. 3. 2003 | Petr Fejtek

Únor bílý – fondy sílí

Oproti lednu se příliš nezměnilo, ačkoli příliv peněz přece jen poněkud ochabl. I vysavač České spořitelny, který diktuje tempo a vyluxoval od začátku roku již bezmála 4 miliardy korun,... celý článek

Peníze prchají z bank

20. 2. 2003 | Petr Fejtek

Peníze prchají z bank

Loni si domácnosti vyzvedly ze svých vkladů přes 50 miliard korun. Prosinec tento vývoj potvrdil "odchodem" 24 miliard korun. Celkem se loni objem termínovaných vkladů v "klasických"... celý článek

Lednové (d)efekty

6. 2. 2003 | Petr Fejtek

Lednové (d)efekty

Kdysi obvyklý růst akciových trhů na začátku roku (tzv. lednový efekt) se opět propadl hlouběji do říše báchorek. Musíme se však vyrovnávat i s dalšími roztodivnostmi: maďarská centrální... celý článek

Historické vítězství fondů

28. 1. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Historické vítězství fondů

Loni konečně statisíce lidí pochopilo: Vklady živoří na úbytě – ať žijí fondy! Bankovní statistiku ČNB máme zatím jen do konce listopadu, ale vypovídá jasně: domácnosti z bank vybírají... celý článek

Partners Financial Services