Fondy: problémy na obzoru?

Fondy: problémy na obzoru?
Dluhopisové fondy v červených číslech, odchody investorů z fondů peněžního trhu i z většiny dalších kategorií, problémy společnosti Akro i rychlý útěk podílníků ŽB Trustu nevěstí nic dobrého.

Je známo, že čeští investoři si fondy vybírají podle minulé výkonnosti. To je hlavním důvodem ztráty zájmu o fondy peněžního trhu na konci minulého roku a přechodu investorů do fondů dluhopisových. Co se ale stane nyní, když dluhopisové fondy minulý týden vykázaly mírnou ztrátu a vzhledem k nízkým úrokovým sazbám se nedá čekat, že by dluhopisové fondy pokračovaly v růstu posledního roku?

Asi se nedá předpokládat, že by přestaly peníze do fondů téci. Spíše to znamená, že tři hlavní skupiny - Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB - budou muset změnit způsob prodeje fondů. Zatímco dosud nabízely fondy především svým klientům jako lepší alternativu termínovaných vkladů, stále klesající výkonnost a vyčerpanost většiny klientů znamenají nutnost hledat nové metody. Jednou z nich je nabídka jistoty v nejisté době - a jak potvrzují úspěchy ČSOB či HSBC při prodeji zajištěných fondů, je to nabídka atraktivní. Po Velikonocích nabídne HSBC další tranši svých zajištěných fondů, tentokrát s minimální návratností 12,5 procenta, zatímco ČSOB na trh právě uvádí nový ČSOB Světový Click+ 1 s minimálním garantovaným výnosem čtyři procenta. Minimální garantovaný výnos je tak sice oproti HSBC pouze třetinový, ale vzhledem k lepší distribuční síti fond ČSOB jako vždy přiláká více peněz.

Další cestou, na kterou zatím nejsou investiční společnosti příliš zvyklé, je snaha oslovit neklienty mateřské banky. Doposud byla argumentace investičních společností založena především na tom, že fondy jsou lepší než termínované vklady. Nejlepším příkladem je původní kampaň Felix IKS KB (profil, názory), která fondy představila jako spolehlivý produkt pro běžné lidi a dokázala do fondů IKS přitáhnout mnoho nových klientů (naproti tomu současně běžící kampaň na Sporoplány ISČS (ISICS) byla příliš složitá a mnoho klientů o moudrosti investice do fondů nepřesvědčila). Nyní je ale potřeba začít oslovovat i neklienty velkých bank, případně snažit se o získání fondových investic z jiných skupin. První vlaštovkou je kampaň Raiffeisenbank na nový dluhopisový fond, která sice drží korporátní žlutou barvu, ale podle našich informací je zatím poměrně neúspěšná.

V podstatě jakoukoliv reklamní kampaň by potřeboval ŽB-Trust (profil, názory). Investiční společnost, která byla vždy považována za nejsolidnější a nejkonzervativnější na českém trhu, jako by trpěla krizí důvěry svých podílníků. Někteří stahují peníze kvůli nedůvěře vůči společnosti Pioneer (profil, názory), která by se měla s ŽB-Trustem po vstupu Unicredita do Živnostenské banky sloučit a jejíž schopnosti dobré správy fondů po zkušenostech s Pioneer Trustem (profil, názory) nevěří. Dalším vroubkem (nebo spíše velkým vrubem) na konzervativní pověsti ŽB-Trustu byly více než tři procenta dluhopisů Aholdu v portfoliu konzervativního fondu peněžního trhu Sporokonto (profil, názory), který tak přišel o jednu z pěti hvězdiček našeho scoringu. Odchody z fondů ŽB-Trustu jsou ale poměrně velké. Za minulý týden klesl objem majetku spravovaného ŽB-Trustem o 47 milionů korun a za měsíc dokonce o 286 milionů korun. Druhá investiční společnost s největšími měsíčními ztrátami - První investiční (profil, názory) - přišla pouze o 54 milionů korun. A zatímco u První investiční jsou hlavním zdrojem úbytku peněz výstupy z postkupónových fondů jako je Restituční fond (profil, názory), u ŽB-Trustu podílníci minulý týden opouštěli vlajkové lodi - Sporokonto (profil, názory) a obligační fond (profil, názory).

Řeč čísel

Z pohledu výkonnosti byl minulý týden podobný včerejšímu počasí - chvilku sluníčko a dobré výsledky a chvilku sníh a červená čísla. V tabulce deseti fondů s nejvyšší týdenní výkonností tak najdeme akciové a smíšené fondy s týdenním ziskem jednoho až dvou procent a stejně tak v tabulce deseti fondů s nejnižší týdenní výkonností najdeme především fondy akciové a smíšené se ztrátami jednoho až dvou procent.

Nepříliš příjemným čtením jsou objemy prodejů jednotlivých kategorií fondů. Na první pohled se sice zdá, že je vše v pořádku, neboť čisté prodeje za minulý týden dosáhly téměř 1,3 miliardy korun. Jenže... Stačí odečíst více než miliardu, která připadá na institucionální fondy a celkové čisté prodeje činí pouhopouhých 173 milionů korun, což je velmi mírně řečeno podprůměrný výsledek. Také tabulka nejvyšších čistých prodejů potvrzuje výše zmíněný trend přechodu k dluhopisovým fondům. Otázkou samozřejmě je, jak dlouho láska drobných investorů k dluhopisům vydrží...

Největší odliv peněz (103 milionů korun) zaznamenal dávný supervysavač peněz Sporoinvest (profil, názory) a o zhruba půlku přišel postkupónový IKS Globální (profil, názory). O 25 milionů přišly dva hlavní fondy ŽB-Trustu, Sporokonto (profil, názory) a obligační fond (profil, názory), o více než dvacet milionů přišel také akciový fond J&T AM Perspektiva-A (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Proč podle vás podílníci vybírají peníze z fondů ŽB-Trustu? Dá se v nejbližších týdnech očekávat větší příliv peněz drobných investorů? Jakou šanci podle vás mají fondy bez zázemí velkých retailových bank? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2003 8:26, Simpanz

To se ptáte na nesprávném místě. Pro pana Prouzu jsou takové detaily nepodstatné. Někde něco pochytil, slátal a polotovar předhodil čtenářům. Nejlepší bude, když se obrátíte přímo na distributory uvedených fondů, tedy na ČSOB (www.csob.cz) a na HSBC (www.hsbc.cz).

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 4. 2003 16:50, TGP

No nevím. Nick Velkostatkář používal jeden ne příliš úspěšný portfolio manažer ŽB Trustu a vaše reakce mi ho docela připomínají. Takže jste-li to vy, určitě nebudete tak nezaujatý pozorovatel, jak se tváříte, že?

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaro fondům nesvědčí

3. 4. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Jaro fondům nesvědčí

Původně jsem měl přichystánu variantu osvědčeného: "březen – do fondů vlezem". Ale zatímco nás počasí za kamna nezahnalo, z fondů mrazivá metelice překvapivě "vymetla" už stovky milionů... celý článek

Peněžní trh na rozcestí?

2. 4. 2003 | Petr Fejtek

Peněžní trh na rozcestí?

V pololetí loňského roku byly fondy peněžního trhu vlastně jedinou vyšlapanou cestou peněz do kolektivního investování. Popularita dluhopisových fondů byla oproti nim asi pětinová.... celý článek

Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS

24. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS

Objemy peněz pod správou českých i zahraničních fondů sice od počátku roku utěšeně rostou, ale fondový byznys si nemůže příliš výskat. Většina peněz totiž plyne do málo ziskových konzervativních... celý článek

Únor bílý – fondy sílí

11. 3. 2003 | Petr Fejtek

Únor bílý – fondy sílí

Oproti lednu se příliš nezměnilo, ačkoli příliv peněz přece jen poněkud ochabl. I vysavač České spořitelny, který diktuje tempo a vyluxoval od začátku roku již bezmála 4 miliardy korun,... celý článek

Peníze prchají z bank

20. 2. 2003 | Petr Fejtek

Peníze prchají z bank

Loni si domácnosti vyzvedly ze svých vkladů přes 50 miliard korun. Prosinec tento vývoj potvrdil "odchodem" 24 miliard korun. Celkem se loni objem termínovaných vkladů v "klasických"... celý článek

Partners Financial Services