Málo lidí, hodně majetku

Tomáš Skřivánek | rubrika: Analýza | 9. 12. 2002 | 4 komentáře
Málo lidí, hodně majetku
Před <a href="http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=763" target=_blank>rokem </a>jsem tipoval, které investičky budou letos úspěšné a uspořádají vánoční večírek. Mýlil jsem se, úspěšný správce s vysokým přítokem majetku pod správu ještě neznamená, že jeho zaměstnanci mají chuť slavit.

Své by o chuti k oslavám mohli vyprávět hlavně lidé spjatí s ISČS (profil, názory). Tato investiční společnost na konci listopadu rozdala výpovědi třetině svých zaměstnanců. Jejich počet tak poklesne z necelé šedesátky na necelou čtyřicítku. Pro srovnání: ještě před dvěma roky v této společnosti pracovala více než stovka zaměstnanců. Změny, nároky na produktivitu a využívání synergií s mateřskou bankou naordinované po vzoru rakouské symbiózy Erste / Erste Sparinvest se nedotkly jen "pěšáků", ale zasáhly i manažerské posty. Nového zaměstnavatele si tak musí najít například také dlouholetý náměstek ISČS Petr Schůt, člověk, o kterém se ve fondové komunitě říkalo, že ho z ISČS vynesou leda nohama napřed, neboť po svých tuto firmu neopustí (nikdy nereflektoval na pracovní nabídky od konkurence). Změny naopak přežil šéf firmy Petr Zapletal i portfoliomanažerský team okolo náměstka Martina Burdy. Možná právě blbá nálada v Poláčkově ulici (sídlo ISČS) způsobila, že se žádná z jejích známých tváří neukázala na vánočním mejdanu pořádaném tradičně UNIS ČR.

Radikální řez v ISČS, která v budoucnu bude prakticky "jen" výrobcem produktu, o jehož distribuci a marketing se bude starat mateřská Česká spořitelna, může vyvolávat otázku, zda oddělení "výroby" od "prodeje" je trendem, který bude mít následovníky i v dalších společnostech.

Osobně se domnívám, že ořezání investičních společností na kost, složenou ze správy portfolií a doprovodných servisně analytických útvarů skutečně trendem je. Něco podobného, tedy přebírání jen minima lidí ze stávajících společností První investiční (profil, názory) a OB Invest (ISOBI) a maximálního využívání zázemí banky, je vidět v ČSOB Asset Management. V budoucnu podobné kroky čekají určitě i IKS Komerční banky (profil, názory) (zřejmě až po jejím odprodeji SoGe Asset Management) a sloučený Pioneer (profil, názory) a ŽB-Trust (profil, názory). Nezaměstnaní zkrátka budou přibývat i mezi lidmi z investičních společností.

Ještěže je stát dlužníkem…

…chce se říci při pohledu na objem a strukturu čistých prodejů. Jiné fondy než peněžního trhu a dluhopisů prostě nejsou "in". Zatímco do fondů investujících převážně do tuzemského státního dluhu (včetně registrovaných v zahraničí) připlynulo bezmála za jediný týden bezmála 900 milionů korun, z fondů smíšených, akciových a investujících do fondů naopak peníze utíkaly. Kdyby nebylo státního dluhu, museli by si jej snad portfoliomanažeři vymyslet :-).

O 314 milionů korun méně než před týdnem spravuje IKS Globální (profil, názory). Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely. Majetek ve fondech peněžního trhu a dluhopisů rostl. Jak moc, zjistíte ve statistice prodejů. Opačný pól, tedy top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde. Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě: přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz a desítka fondů s nejvyššími odkupy.

Akciové trhy a na nich investující fondy klesaly. České akciové fondy připsaly v průměru za týden 1,7 procenta. Měsíční a tříměsíční zhodnocení je ale nyní kladné. Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností. Pokud vás spíše zajímají propadáky týdne, najdete je v tabulce nejnižších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů
Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Kolik lidí ještě investiční společnosti propustí? Myslíte, že propuštění budou muset změnit odvětví? Nebo je v tuzemsku někdo v investiční branži zaměstná? Kde zakotví Petr Schůt? Považujete za správné, aby byly investiční společnosti více propojené s bankami? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jak vyzrát na Komisi

2. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: jak vyzrát na Komisi

České investiční společnosti se nebojí ani padajících trhů, ani poklesu zájmu investorů. Jediné, z čeho mají strach, je Komise pro cenné papíry a její moc komplikovat všem život. Dva... celý článek

Fondy: Kreditní karty a NATO

25. 11. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: Kreditní karty a NATO

Život v Praze se kvůli zasedání NATO na dva dny zastavil a nejinak tomu bylo u investičních společností. Zatímco omezené obchodování a nefunkční infolinky pozitivní nejsou, fakt, že... celý článek

Budou vánoce chudé?

18. 11. 2002 | Tomáš Skřivánek

Budou vánoce chudé?

Prudké zhodnocování majetku v akciových fondech, které jsme mohli sledovat během první poloviny podzimu, je již, stejně jako letošní listí, minulostí. Příliv peněz ale přes blížící... celý článek

Kdo bude za rok slavit?

10. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Kdo bude za rok slavit?

Předvánoční party se v mnohých firmách staly pravidlem. Ne však mezi investičními společnostmi. Nemají co slavit?

Partners Financial Services