Nezaměstnanost: míst je málo, může to změnit novela zákoníku práce?

Vyhlídky na získání práce ve 4. čtvrtletí jsou podle zaměstnavatelů nadále nejisté. Platí to pro jak pro Čechy, tak pro Moravu. Nejlépe na tom mají být podle firmy Manpower Praha a finanční sektor, nejhůře si povede oblast cestovního ruchu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2010 17:30, Radim

Současný Zákoník práce tvrdě poškozuje nezaměstnané a je třeba ho změnit. Poškozuje zvláště ty, proti kterým hovoří jen to, že jsou delší dobu bez práce. Současný Zákoník práce těmto lidem velice ztěžuje zapojení do pracovního procesu, protože ztěžuje jejich vyzkoušení zaměstnavatelem omezením práce na dobu určitou a prodražuje zaměstnavateli jejich propuštění, pokud se jim povede dostat práci na dobu neurčitou. Většina zaměstnavatelů se tak bojí lidi dlouhodobě nezaměstnané zaměstnat a jejich zájem o práci ignoruje, bez ohledu na jejich skutečné kvality a znalosti je prostě nepouští k osobním pohovorům. Zákoník Práce tak na jedné straně vytváří umělý nedostatek pracovních sil, viz případy, kdy i dneska, nemluvě o době před dvěma, třema rokama, zaměstnavatel marně shání zaměstnance. Jinak řečeno nechce zaměstnat lidi, kteří by se možná projevili jako špatní pracanti, protože zbavit se takových lidí by se mu díky Zákoníku práce hodně prodražilo. Místo toho raději dře své stávající zaměstnance spoustou přesčasových hodin. Což škodí i těm zaměstnancům, protže jsou přetěžování a škodí i státu, protože evidentně zvyšuje množství nezaměstnaných.
Je třeba uvolnit práci na dobu určitou a zvýhodnit práci na polovičních úvazcích, aby dlouhodobě nezaměstnaní se snadněji dostali zpátky do pracovního procesu a nezůstali jen spotřebiteli sociálních dávek.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2010 23:29, Jarmila

Navrhovaný zákoník práce jasně poškozuje zaměstnance.Mohu být zaměstnán na pár měsíců,vyhozen kdykoliv,placen pod psa,pokud neodpracuji celý rok nedostanu podporu žádnou,dám-li výpověď jen ubohou.V situaci,kdy je práce ohromný nedostatek,vymýšlet povinnost zametat ulice,když si neseženu do měsíce zaměstnání je arogance vlády nejvyššího stupně.Ale tolik nám toho na hlavu nastelou, kolik si necháme líbit.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

20. 6. 2011 16:45 | Tomáš Bešenei

Dobrý den, jmenuji se Tomáš Bešenei a pracuji přes personální agenturu Manpower u společnosti Škoda auto. Měl bych na Vás dotaz ? Je možné každý pracovní týden odpracovat nařízený 8 hod.přesčas plus vlastně od pondělí do pátku máme ranní a odpolední cyklus po 8 hod. směnách. tedy dohromady 48 hodin týdně... ? Nadřízený mi to vysvětlil způsobem,že ročně nám smí nařídit 420 hod. ale v zákoníku práce sem nic takového nenašel děkuji za Vaší odpověd
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2011 18:53 | Marlenka

Myslim si ze podpora by mela byt vyplacena podle toho jestli ma clovek oppracovano 3,5,10,15,20,a pod let a ne jestli da vypoved sam
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2010 14:24 | Jana

Tahle problematika vůbec není černobílá. Jsou špatní i dobří zaměstnavatelé a špatní i dobří zaměstnanci. Jsem přesvědčená o tom, že těch dobrých je na obou stranách většina. Aby mohla platit zaměstnance na určité úrovni, musí firma vydělat tolik, aby kromě dalšího pokryla i nehorázné mzdové zdanění. A hlavně musí ty vydělané peníze dostat včas zaplacené. Tady je největší kámen úrazu. Když se bude moci spolehnout na včasné platby, může velmi zpružnit přijímání zaměstnanců. Na jejich poznání stačí zákonná zkušební doba. Kdo bude pro zaměstnavatele přínosem, toho si nechá. Kdo se neosvědčí, bohužel... ale to asi nebude vina zaměstnavatele, že? Stát ani zaměstnavatel není dojná kráva a všichni si musíme uvědomit, že právo na práci je utopie. Spousta lidí to už pochopilo a začali podnikat jako OSVČ. Vzali odpovědnost za svůj život do svých rukou a nečekají na to, jestli je milostivě někdo zaměstná. Mají to v dnešní době hodně těžké, ale to máme všichni. Ale naivní představy odborů, že si něco vydupou stávkami, jsou směšné. Jen zhorší hospodářskou situaci. Refomy u nás proběhnout musí ať se to někomu líbí nebo nelíbí. A musela by je udělat vláda v jakémkoli složení. Myslím si, že hlavní problém je v naší hlavě. Spousta lidí se bojí ve svém životě udělat jakoukoli změnu, k něčemu se rozhodnout, podívat se na svou situaci zvenku a najít pozitiva, která přináší. Přiznat si své možnosti a využít je ve svůj prospěch. Kdo tohle dokáže, ten si také dokáže vyřešit svou situaci. Každý tu možnost má, jen to udělat chce nebo nechce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2010 17:12 | Karel

naprosto souhlasím s paní Jarmilou, že nový zákoník práce by byla pro zaměstnance katastrofa a návrat do feudalismu, ne-li do otrokářské společnosti, kde by si zaměstnavatel mohl s dělníkem dělat prakticky co by se mu zlíbilo a když by ho vyždímal, odkopl by ho na ulici a trh práce by se tím stejně nijak neuvolnil, to si pánové jenom mylně namlouvají a neuvědomují si, že by je zaměstnali jen na dobu určitou, tudíž kdyby je po měsíci, či dvou, třech vykopli, byli by tam kde před tím...na ulici, tahle vláda je vláda podnikatelů, kteří by si rádi uvolnili ruce a udělali z lidí otroky ( o lidi jim totiž vůbec nejde, jen o ty miliony co z lidí vyždímou pro svá konta )a já jen doufám že jim to nedovolíme a zotročit se nenecháme
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2010 17:30 | Radim

Současný Zákoník práce tvrdě poškozuje nezaměstnané a je třeba ho změnit. Poškozuje zvláště ty, proti kterým hovoří jen to, že jsou delší dobu bez práce. Současný Zákoník práce těmto lidem velice ztěžuje zapojení do pracovního procesu, protože ztěžuje jejich vyzkoušení zaměstnavatelem omezením práce na dobu určitou a prodražuje zaměstnavateli jejich propuštění, pokud se jim povede dostat práci na dobu neurčitou. Většina zaměstnavatelů se tak bojí lidi dlouhodobě nezaměstnané zaměstnat a jejich zájem o práci ignoruje, bez ohledu na jejich skutečné kvality a znalosti je prostě nepouští k osobním pohovorům. Zákoník Práce tak na jedné straně vytváří umělý nedostatek pracovních sil, viz případy, kdy i dneska, nemluvě o době před dvěma, třema rokama, zaměstnavatel marně shání zaměstnance. Jinak řečeno nechce zaměstnat lidi, kteří by se možná projevili jako špatní pracanti, protože zbavit se takových lidí by se mu díky Zákoníku práce hodně prodražilo. Místo toho raději dře své stávající zaměstnance spoustou přesčasových hodin. Což škodí i těm zaměstnancům, protže jsou přetěžování a škodí i státu, protože evidentně zvyšuje množství nezaměstnaných. Je třeba uvolnit práci na dobu určitou a zvýhodnit práci na polovičních úvazcích, aby dlouhodobě nezaměstnaní se snadněji dostali zpátky do pracovního procesu a nezůstali jen spotřebiteli sociálních dávek.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2010 10:00 | Petr

Mýlíte se. Navrhovaná novela nepoškozuje zaměstnance, pouze trochu zvyšuje práva zaměstnavatelů. Ale pořád nedostatečně, pořád je příliš zvýhodňován zaměstnanec. Dám jen dva příklady: 1) Výpověď - zaměstnavatel ji může dát jen z několika přesně vymezených důvodů, zatímco zaměstnanec omezován není. 2) Odstupné - spravedlivé by bylo, kdyby i zaměstnavatel dostal od zaměstnance odstupné, když mu tento dá výpověď. Dovedete si představit, jak by odboráři a ostatní reálným socialismem psychicky narušení občané kvičeli, kdyby bylo v návrhu novely něco takového?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2010 7:53 | Ondra

Z vaší reakce na článek vyvozuji, že jste se s názorem na trh práce zastavila v myšlenkovém pochodě někde před rokem 1989. Jak jste přišla k názoru, že máte právo na práci? Berete ve svých úvahách i pocity zaměstnavatele, kdy je velmi obtížné sehnat zakázky a v návaznosti na to dávat lidem mzdu? Zkuste to a uvidíte, že tato problematika není jednobarevná. A když už se stane to, že někdo nemá práci, proč já bych ze svých daní zaměstnance měl platit někoho, kdo leží doma? Jsem PRO veřejné práce! Neberte to jako potupu, ale jako práci potřebnou pro město.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2010 23:29 | Jarmila

Navrhovaný zákoník práce jasně poškozuje zaměstnance.Mohu být zaměstnán na pár měsíců,vyhozen kdykoliv,placen pod psa,pokud neodpracuji celý rok nedostanu podporu žádnou,dám-li výpověď jen ubohou.V situaci,kdy je práce ohromný nedostatek,vymýšlet povinnost zametat ulice,když si neseženu do měsíce zaměstnání je arogance vlády nejvyššího stupně.Ale tolik nám toho na hlavu nastelou, kolik si necháme líbit.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2010 21:06 | Zdeněk

Zajmalo by mě jakým předpisem se bude řešit živnostenský režim ve vztahu k situaci, kdy nebude práce a já se obrátím na úřad práce jako nezaměstnaný. V opačném případě pokud se na úP neobrátím můsím platit sociální a zdravotní pojištění na které de fakto nebudu mít. Dík za odpověď. ZV
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Matěj Hollan

aktivista

Jiřina Hajduková

podnikatelka, Komas

Matěj Hollan
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Jiřina Hajduková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services