Hodnota vašeho bytu by měla růst dlouhodobě až o čtyři procenta za rok

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 9. 4. 2010 | 4 komentáře
Češi se v opravách bytů a bytových domů nepřetrhnou. Ve srovnání se zbytkem Evropy na opravy vynakládají jen šestinu evropského průměru. Špatný stav nemovitosti přitom při prodeji snižuje její cenu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

15. 4. 2010 16:12 | Petr

Nemovitosti by takto měly růst hlavně kvůli inflaci.. jinak je to klišé.. U nás jsou ceny ve srovnání s Německem a Rakouskem mnohdy vyšší, s kvalitou poloviční.. Já bych vystrnadil z obchodu s nemovitostí realitky, ty přidávaj náklady a zvyšují zbytečně již tak vyšponovanou cenu nemovitosti při prodeji. Zkusil bych např. www.vlastnici.cz bez realitních kanceláří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 4. 2010 13:33 | Láďa

Už je asi 5 babkovních ústavů, které půjčí i na družstevní byt ( není nutný převod do vlastnictví), např. Wustenrot do 2 mil.Kč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2010 8:41 | Pavel

No nevím, ale zdá se mi, že ten růst ceny 2-4% ročně ani nepokryje náklady na tu nejzákladnější údržbu. Lze pak mluvit o nějakém výnosu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 4. 2010 8:07 | Pavel

Zrušením v zákoně č.345/2009 Sb. datum 30.6.1995,do kdy se mohlo podat žádost o převedení družstevních bytů do osobního vlastnictví by pomohlo mladší generaci, která nemá dost peněz na koupi bytů nově postavených a jediná možnost získat starší byt v panelákové zástavbě kazí fakt, že převážná většina těchto bytů je stále družstevních a na získání družstevních bytů banky nechtějí dávat úvěry a úvěry ze stavebního spoření na pořízení bytu nestačí. V době ukončení možnosti podání žádosti o převod DB do OV byly dnešní mladí ještě dětmi a bylo krátce po revoluci a mnoho lidí se bálo cokoliv vlastnit. Jedinou dnešní možností je, když se celý dům dohodne, že požádá o převod DB do OV.Umíte si představit např. v domě se 104 byty,že budou všichni souhlasit? Do oprav družstevních bytů, které "uživatelé práv k družstevnímu bytu" užívají, se nikomu nechce, když byt nevlastní i přes okolnost, že u převážné části bytů je anuita již splacena. O bytových družstvech se hovoří jako o státu ve státě,s neomezenou mocí. Uživatelé družstevních bytů si vždy (na rozdíl od státních bytů) vše hradili sami od drobných oprav až po generální opravy. Tyto byty jsou většinou již s nulovou anuitou. Za převod uživacích práv družstva požadují od uživatelů nemravný "úplatek" ve výši až 16 500 Kč, pokud uživatel na nějakou dobu chce pronajmout svůj družstevní byt, musí družstvu hradit měsíčně 600 Kč, i více a jedno BD požaduje poplatek za pronájem dopředu na celou dobu pronájmu a v případě, že nájemník se odstěhuje z BD dříve, družstvo prohlašuje, že poplatek hrazený dopředu nevrátí. Obnovením možnosti podání žádostí o převod DB do OV by se rozhýbal trh s byty. Např. největší bytové družstvo Mír v Teplicích si účtuje za převod uživacích práv k družstevnímu bytu (bez ohledu na velikost bytu) jednotně 16.500 Kč. Aby nikdo neviděl na jeho ceník poplatků, raději ani nemá své webové stránky! Jaké asi můžo být administrativní náklady s převodem uživacích práv k družstevnímu bytu, či pronájem družstevního bytu dokresluje ceník poplatků u SBD Děčín ( http://www.sbddecin.cz/page50.html ). Tam dle bodu 6. a 7. se účtuje dle velikosti bytu za převod až 9.000 Kč, ale zaměstnanci SBD ( uvedeno v bodě 10.) hradí pouze za převod uživacích práv k družstevního bytu jen 600 Kč. Zajímavé, zaměstnanci bytových družstev provádějící služby uživatelům družstevních bytů jsou hrazeni z poplatků uživatelů družstevních bytů!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Lukáš Kovanda

ekonom

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services