Drobní podnikatelé musí na slušný důchod zapomenout. Platí nízké pojistné.

Drobní podnikatelé musí na slušný důchod zapomenout. Platí nízké pojistné.
Drobným podnikatelům se může v důchodu výrazně propadnout životní úroveň. Tomu se vyhnou jen tím, že si budou sami v produktivním životě vytvářet rezervu na stáří, nebo si budou platit vyšší důchodové pojištění, než jaké po nich vyžaduje stát.
Jan Stuchlík, rubrika: Když se řekne, 12.03.2010, 10 komentářů
Tisknout

12.03.2010 10:23, petr

Neoplatit vysoke socialni pojisteni je komparativni vyhoda u OSVC. Vetsina podnikatelu toho take vyuzivaji. Vedi, ze na stat neni spolenuti a co je doma to se pocita. Beheh podledni dekaty se zakon o soc. poj menil nekolikrat a vzdy v neprospech pojistniku. S prihlednutim na katastrofalni stav verejnych financi se bude menit a opet v neprospech pojistniku. Nema smysl optimalizovat odvody, kdyz nevim z ceho se mi bude za 30let duchod vypocitavat. Pokud OSCV vykazuje prijmy do hranice 1 a 2. redukcni je to v soucasne dobe to co je optimalni k prihlednutim k zakonum.

12.03.2010 11:21, Rejpal

Nevím jak ostatním, ale já jsem před několika lety zvolil kombinaci platby do průběžného systému do výše první redukční hranice+stavební spoření s limitem 500 KKč ( 4500 státní příspěvek + 2% úročení + 2% úrokové zvýhodnění + 1% z cílové částky /=5000Kč/) a penzijní připojištění s využitím státního příspěvku a odpočtem daně z příjmu (letos 1800 Kč + 1800 Kč). Tato sestava při přesunu prostředku na spořící účet třeba v AXA by mi měla zajistit nadstandardní důchod ve výši cca 16 až 20 tis. měsíčně po dobu cca 6 až 8 let v důchodu. Pak už to není aktívní život ale živoření a na to bude stačit důchod z průběžného a nebo kerchov.

12.03.2010 11:33

Citace - Rejpal / 12.03.2010 11:21

Nevím jak ostatním, ale já jsem před několika lety zvolil kombinaci platby do průběžného systému do výše první redukční hranice+stavební spoření s limitem 500 KKč ( 4500 státní příspěvek + 2% úročení + 2% úrokové zvýhodnění + 1% z cílové částky /=5000Kč/) a penzijní připojištění s využitím státního příspěvku a odpočtem daně z příjmu (letos 1800 Kč + 1800 Kč). Tato sestava při přesunu prostředku na spořící účet třeba v AXA by mi měla zajistit nadstandardní důchod ve výši cca 16 až 20 tis. měsíčně po dobu cca 6 až 8 let v důchodu. Pak už to není aktívní život ale živoření a na to bude stačit důchod z průběžného a nebo kerchov.

Cpát 18 000 ročně do pp je pro mě coby mladého člověka a osvč nesmysl. A daleko důležitější než státní podpora je zhodnocení. Tři příklady: muž, 30 let, 30 let spoří 1 500 měsíčně do pp. Státní podpora je za celou dobu jen 54 000, zato při 3% zhodnocení je výnos 362 000, při 2% 217 000 a při 5% 755 000.

Zobrazit komentovanou zprávu (Rejpal 12.03.2010 11:21)

12.03.2010 11:43, Rejpal pro anonyma 11:33

Souhlasím, pro mladé to vhodné není. Těm doporučuji, do 50 let se věnujte dětem a rodině. Na intenzivní spoření na stáří máte dost času až vyletí děti z hnízda a budou se už schopny postarat samy.
Jinak jsem zapoměl uvést, že půjdu do důchodu už v příštím roce (pokud tedy dožiju) a samozřejmě co nejdřív, jak to zákon umožní (v 59 letech a 8 měsících a 15 dnech). Těch 15 dnů je tam proto, abych započetl celý rok a ušetřil další 1,5% krácení osobního vyměřovacího základu.

12.03.2010 21:22, IvoL

... stát nestojí o nějaké příštipkáře, ten má rád jen pořádný tuneláře, protože ti státu něco strčí ale hlavně jeho zákonným zástupcům. A živnostník, ten ať třeba pojde hlady, když neumí někoho pořádně oškubat.

15.03.2010 16:38, P.C.

Stačí trochu počítat a hned vyjde "výhodnost" vyšších plateb najevo:

Z hodnot v článku mi vychází, že budu-li platit 30 let 70800 místo 29200 tak zaplatím o 1.248.000,- víc. Důchod se však zvýší o pouhých 1.787,- což činí cca 643.000,- za 30 let...

Takže je mnohem lepší 30 let vhodně investovat 40.000, které se za tu dobu mohou i docela rozmnožit, než doufat, že ze systému dostanu polovinu zpět, ale to jen v případě, budu-li přežívat 30 let v důchodu...

03.04.2010 20:19, LP

...v budoucnu to bude zřejmě trochu jinak, alespoň podle dnešních zpráv, tak uvažuje stát, který má prázdnou kasu... Zatím není " politická vůle " , ale bylo naznačeno, že se hledají kroky, jak OSVČ zvýšit předpisy na stejnou výši jako klasickým zaměstnancům... Dost divné a hodně krátkozraké...Všichni drobní živnostníci ví, že nepracují 8 hodin denně, nespolehají na stát a Ti rozumní zhdnocují finance kombinací produktů, investováním apod...výpočty pak znamenají, že my všichni, myšleno OSVČ budeme dávat do společné kasy cca 4x více na SP... No , nevím,zda je to dobrá cesta...

03.04.2010 20:19, LP

...v budoucnu to bude zřejmě trochu jinak, alespoň podle dnešních zpráv, tak uvažuje stát, který má prázdnou kasu... Zatím není " politická vůle " , ale bylo naznačeno, že se hledají kroky, jak OSVČ zvýšit předpisy na stejnou výši jako klasickým zaměstnancům... Dost divné a hodně krátkozraké...Všichni drobní živnostníci ví, že nepracují 8 hodin denně, nespolehají na stát a Ti rozumní zhdnocují finance kombinací produktů, investováním apod...výpočty pak znamenají, že my všichni, myšleno OSVČ budeme dávat do společné kasy cca 4x více na SP... No , nevím,zda je to dobrá cesta...

08.05.2010 01:20, hm

Já bych to nejraději neplatil vůbec. Rodí se stále méně lidí, odchod do důchodu se možná ještě i oddálí a procentně zmenší. Sečteno a podtrženo chci platit co nejméně, když mi pak stát dá malej kus koláče. Těm komerčním produktům pro masy taky zrovna moc nevěřím, pro bohatšího živnostníka tak asi nejlíp kupovat byty,.. no co já mám ještě čas a třeba v budoucnu bude společnost lepší než dnes :-)

11.06.2010 20:09, torze

Jsem OSVČ. Mám trafiku na kraji města. Travim tam denně 12 hodín, a ještě hodinku jsi můžu přiratat, protože musím chodit nakupovat, spracovavat si DPH , učetnictví... V trafice jsou z prodavaného zboží trapné procenta. Takže nemusím ani lhát. A když pujdu do důchodu dostanu míň jak ten, co celý život nedělal.

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2011

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Osoby v obchodním rejstříku

Subjekty v obchodním rejstříku

Klíčová slova

Ministerstvo financí, run na banku, ministerstvo spravedlnosti, Pojištění vkladů, odměny exekutorů, krach banky, státní dluhopisy, 484/2000 Sb., Člověk v tísni, renáta kadlecová

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.