Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům.

Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům.
S koupí bytu se stáváte vlastníkem i podílu na společných částech domu. Pokud je dům ve špatném stavu a ostatní vlastníci nemají našetřeno z minulosti dost peněz na opravy, může vás bydlení přijít pěkně draho.
Jan Stuchlík, rubrika: Jak na to, 09.03.2010, 2 komentářů
Tisknout

09.03.2010 14:13, cml11

V roce 2007 jsem koupil byt v domě spravovaném SVJ ve městě kde jsem nikoho neznal. Po seznámení s reálným chodem společenství jsem musel konstatovat, že zatímco najatá správcovská firma funguje celkem solidně a na požádání poskytne veškeré potřebné informace a součinnost, výbor působící v domě se k řešení problémů staví (taktně řečeno) poněkud laxně. Tak jsem prostě začal vystupovat ve vší slušnosti aktivněji. Nejen jen na schůzích, ale i vůči lidem které tam denně potkávám. Následně jsem SVJ pomohl zorganizovat komplexní revitalizaci domu. Po jejím zdárném dokončení v loňském roce, se chodu SVJ pravděpodobně ujmu i oficiálně. Angažování ve věcech kolem domu beru v první řadě jako ochranu své investice ale taky formu veřejné služby. K článku bych na základě uvedených zkušeností tedy dodal jednu radu: Nebojte se být vzhledem ke správě domu aktivní. Pokud to budete činit slušnou a transparentní formou, můžete docílit mnohem víc než celá banda kverulantů. Kritizovat druhé je snadné, udělat to sám efektivní.

30.03.2010 09:49, kmze

Za dávných časů jsem postavili dům svépomocí. Po odprodeji několika bytů novým nájemníkům, nastal pěkný obrat. Ti se vehemetním jednáním dostali k moci, nikoliv shromážděním, ale podpisovou akcí ustanovit SVBJ (byli jsme v družstvu). Zaplatili jsme za každý byt právníka, zatímco při převodu od státu to bylo zdarma, zaplatili jsme pozemek (i když se neustále mluvilo o tom, že pozemky pod družstevními byty budou jen převodem) a ještě ztrátu z hospodaření tehdejšího družstva. A pak když neuspěli s odsouhlasením nové kotelny, poradili si jiným způsobem,říkám tomu: hokynářským. Po nástupu k moci jsme slýchávali poznámky: komu se to nelíbí ať se odstěhuje, trochu drsné pro lidí, kteří dům vybudovali. Pochybuji, že mají vůbec stavební vzdělání, natož právní (leda tak v Plzni). Neustálé změny ve výboru stojí neustále peníze za notáře. Vzhledem k neustálým změnám zákonů, které pramení zřejmě z neznalosti celé problematiky správy domů (zřejmě málo ZÁKONODÁRCŮ bydlí v bytech SVBJ), je snad nejlepší nechat spravovat byt schopným stavebníkem a schopným právníkem. Realitka z nás také vytáhne stejné peníze jako družstvo, a teď navíc i noví představitelé také, jednak tučná odměna předsedkyni - 69% z ceny služeb realitce (kterou většina nájemníků odsouhlasila, s poznámkou hlavně zdraví, chce mít klid v domě- hlupci) a jednak odsouhlasení neadekvátní odměny kotelníkům za kotelnu, která neodpovídá zákonu o . Dneska je to jen o penězích a zadarmo nikomu informace dávat nebudu. To je tak, když se dostanou k lizu lidé bez smyslu pro kompromis a s drzým čelem. Jediné: opravdu se odstěhovat k tomu slušným lidem. Čekám Vaši reakci.

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.