Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 28. 1. 2010 | 8 komentářů
Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)

18. 5. 2012 9:02 | Tom

Je to pro mě velké dilema, řeším to už bez mála půl roku.
Bydlení plánuji s přítelkyní cca na 5 let s penězi co mám a drobnější půjčkou hypo. Dosáhnu jen na menší byt (2KK v Praze či za) zadlužím se na 5 let při dané hypo přeplatím o 100tis. pokud průměrně vydělím bude to 2000 Měsíc
Pokud ale půjdu do pronájmu bytu 2KK na okraji prahy cena nájmu bude cca 8tis (energie nepočítám ty budou jak oso tak v nájmu sice mírně lišící ale né moc)
jestliže vezmu daných 8tis, A peníze které již mám připraveny dám na term. vklad (UniCred, creditas prostě nco co má nad 4% výdělek vydělený za měsíc bude cca 4000) tedy rozdíl hypo 2 navíc, nájem 4000. Stím že můžete říci, že peníze budou podléhat inflaci... Jenže já si myslím že byt také. Nemyslím si že by byty začali cenově zase stoupat spíše hodnota bytu za daných 5 let o něco málo klesne, stejně jako hodnota peněz.
proč na 5 let ? Byt 2kk mě nepříjde dost. velký na rodinu 2-3 děti, navíc v budoucnu preferuji domek se zahradou. V tuto chvíli bez dětí, mě ale příjde šílené zadlužit se 2mil za pididomek na pidipozemku
Nějaké Lepší návrhy ? Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 4. 2010 6:23 | Levičák

Domnívám se,že nejlepší v současné době je koupit byt do osobního vlastnictví a to nejlépe přes úvěr stavebního spoření.Samozřejmě v případě,že úvěr jsem schopen zajistit ať již ručiteli,koupenou nemovitostí a hlavně,když ho stavební spořitelna schválí.Hypotéka již je finančně vždy náročnější.Nájemní byt s předraženým nájemným je nesmysl,protože,když zvládám placení předraženého nájmu,tak musím zvládnout i splácení úvěru.Kalkulovat se strátou zaměstnání nelze,protože stoprocentní jistotu zaměstnání nemá v dnešní době nikdo.Přijdu-li o zaměstnání,nemám samozřejmě na splátky úvěru,ale zrovna tak nemám na placení nájmu v nájemním bytě.Takže to vychází na stejno.V obou případech jsem na dlažbě.Nemovitost je pak možno prodat a úvěr z ní doplatit.Sice jsem o část investovaných financí přišel,ale v případě nájmu vlastně také,Mohu se také pojistit pro případ ztráty zaměstnání.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2010 12:17 | coverlet

Pokud máte úspory, tak je samozřejmě lepší koupit byt v osobním vlastnictví. Pokud máte práci s výhledem , že o ní nepřijdete pak si kupte byt v osobním vlastnictví, zapsaný v katastru nemovitostí, splátky hypotéky se dají rozložit na více roků, nač cpát vlastníkovi nemovitosti nájemné, po deregulaci tržní nájemné, které určitě bude vyšší, než splátka hypotéky. Kupovat členská práva v družstvu za tržní hodnotu a mít pouze nájemní smlouvu je hloupost. Členská práva nemají mnohdy ani poloviční hodnotu za jaká si je kupujete od nájemníků a navíc , na zakoupení členských práv si nemůžete vzít žádnou půjčku, protože byt je majetkem družstva. Členská práva jsou nedělitelná, proto po Vaší smrti tato práva dědí ten, komu připadnou v dědickém řízení a další dědice musí pak vyplatit z tržní hodnoty členských práv. Navíc sice je nájem chráněný, ale jak s ohlídat svou investici do členských práv za tržní cenu koupené, velmi těžko. Byt zapsaný v katastru nemovitostí, je zapsán na Vás , spolu s podílem na domu i pozemku, můžete byt i za svého života rozdělit na kolik chcete dílů a ty zapsat do katastru nemovitostí pro koho chcete, na byt v osobním vlastnictví si můžete vzít půjčku, můžete vložit do katastru nemovitostí věcné břemeno na dožití pro koho chcete. Nic takového s nájmem udělat nemůžete. Takže rozhodně nemovitosti kupovat do osobního vlastnictví. Je fakt, že ten kdo si nemůže žádnou půjčku vzít, protože jí nedostane z různých důvodů, pak má velikou smůlu, protože bydlet někde v bytě za 10 tisíc holý nájem a k tomu ještě platit služby, tak pak je to pech,.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2010 13:57 | zřec

Bravo a 100 bodů. Jenže kde chceš brát finanční gramotnost , když není vyučováná již od mateřské školky - školou hrou .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2010 22:57

Spolíhám na tento scénář.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2010 16:13 | benzin

Samozrejme ze muze byt vyssi. Tady se jedna jenom o rust ceny a ten u najmu roste, kdezto u vlastni nemovitosti byva vicemene konstatni. Samozrejme musite plati opravy, ale ty platite i u najmu, nebot jsou zahrnuty v cene najmu, stejne tak jako platite enrgie, pojistky atd, protoze vsechny tyto platby jsou take zahrnuty v cene najmu resp. v inkasu. Samozrejme tyhle ceny rostou stejne tak jako rostou i kdyz mate nemovitost vlastni, ale co ma smysl porovnavat je:
najem X uver
opravy, energie, voda a vse dalsi je u stejneho bytu stejne, at si jej pronajimate, nebo platite uver.
Co rekonstrukce? No tu taky zaplatite vy, bud ve vyssi cene najmu, nebo tim ze si ji provedeta sami kdyz je byt Vas.
Takze i kdyz muze byt najem (ocisteny od dalsich nakladu) nizsi nez urok z uveru, muze se urok stejne vyplatit, protoze za pet let se to srovna a za deset uz bude najem drazsi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2010 14:50

Jenže celkový náklad na úvěrovanou nemovitost může být daleko vyšší než nájem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2010 11:56 | benzin

No tak hypoteka ma jeste jednu vyhodu oproti najmu. Zatimco najem prubezne roste, tak hypoteka zustava vicemene fixni (tedy vzroste po prvni fixaci).
P.S.: To ze ceny nemvitosti uz niz s cenou nepujdou sem cetl skoro cely minuly rok, a presto az do dnesnich dnu klesaly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Procházka

ekonom

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Jan Procházka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services