Lichváři se peníze vracet nemusí. V Británii.

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 7. 1. 2010 | 4 komentáře
Každý, kdo chce ve Velké Británii poskytovat půjčky, musí prokázat, že je k takové činnosti způsobilý. Pak dostane licenci. Bez ní půjčovat nesmí. V Česku se o takto přísné regulaci zatím neuvažuje.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

3. 11. 2019 20:26 | Frantisek Masl

Dejte si pozor zAnglie Na Larry Fox nabizi uvery ale jenom chce poplatky a je drzej .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2014 23:30 | Hrochhonza

Budou-li si věřitelé řádně ověřovat skutečnosti uváděné žadateli o úvěr a nabídnou-li případným zájemcům o jejich služby prostředky k odpovědnému rozhodování v podobě vhodně podaných informací na jejich internetových stránkách, nebude mít práci ani finanční arbitr, ani soudy. Nebo těch špatných a nejasných úvěrů bude alespoň méně. Vymáhací agentury by pak mohly být záležitostí velice marginální. Ať je již úvěr jakkoli vysoký, každý zájemce o podobný produkt se doma podívá jednak na nabídky úvěrových společností, jednak bude zřejmě ochoten přitáhnout pro sjednání úvěru více, než jen dva doklady totožnosti (úvěry do určité hranice mnohdy víc nevyžadují). Dokud budou ale internetové stránky nejen nebankovních společností přetékat pouhou reklamou na jejich produkty bez poskytnutí seriozních informací, nelze se zdejšímu stavu věcí divit. Kolik lidí, když se dostanou takzvaně do úzkých, si vezme úvěr od nějaké pochybné nebankovní společnosti a podepíše taková ujednání, že z nich lze mnohdy dovodit absenci zdravého rozumu! Soudy v Česku příliš často rozhodují ve prospěch věřitele jen proto, že tady se uznává přednost písemných ujednání přede vším ostatním, dobré mravy nevyjímaje. Prostě, co je psáno, to je dáno. Ve zdejších zákonech sice lichva definována je, ale natolik nejasně, že se samotnou lichvou zabývají české soudy jen zřídka, i když ji dlužník před soudem namítá. Fakt, že lichvář bude pro vymožení svého dluhu používat vymáhací agentury, podivné rozhodčí (donedávna tomu tak skutečně bylo), exekutory mnohdy falešné a podobné věci, jen málokdy přivede někoho před soud vůbec, natož aby byl takový člověk odsouzen k nějakému trestu, například k tučné pokutě. Takoví "podnikatelé" mají v Česku věru velice široké pole působnosti. Nikdo odpovědný jim v tom nechce zabránit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2010 8:40 | Albert

Chování našeho státu je od dob "neviditelné ruky trhu" děsivé. Lichvářské firmy i jednotliví lichváři jsou zcela na legální půdě. Pan Klaus vždycky bránil jakékoliv státní regulaci a dnešní liberálové i ODS a tedy KDU potažmo Kalousek to zdědili. Extrémní případy jsou u romské komunity, ale i u prostých občanů.Za první republiky byla lichva jasně ohraničena maximálním úrokem a ani nebylo legální podnikat bez bankovní licence. Totéž u hazardu. Je třeba něco dělat na legislativní úrovni!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2010 7:15 | Pavel

Takové praktiky naštěstí nejsou u nás rozšířené tak jako v Británii. Poskytuji finanční prostředky , ale nedovedu si dost dobře představit, že bych podepsal jako klient takové mamutí úroky, jenž jsou v článku popsány. Vždy hledám možnou variantu k dohodě. Sepisuje se dohoda o narovnání, přičemž se zastavuje penalizace. Pokud někdo podepíše půjčku či úvěr , ze kterého je jasně zřejmé, že nemá možnost jej sám ze svých příjmů uhradit nebo uhradit dluh z prodeje nemovitosti sám se dopouští trestného činu podvodu, jelikož věřitel může po klientovi požadovat podepsat blanco směnku a pokud není kryta je možno považovat jednání dlužníka za podvodné. Je to pouze o tom, že většina dlužníků si neumí zpočítat, jaké mají doposud splátky a jak se změní jejich finanční situace v případě , že si vezmou další půjčku s určitým úrokovým zatížením. Chce to finanční analýzu, kterou tomu klientovi vypracuje slušný finanční poradce. Já to dělám vždy a snažím se o konsolidaci dluhů jako celku nikoliv o jednorázové a smrtelné zadlužování. Proto klientům, kteří mají zájem o půjčku či úvěr vzkazuji, aby si důkladně před podpisem smlouvy přečetli podmínky a sankční postihy dané ze smluv, zvážili své možnosti a hlavně podepisovat je třeba až v okamžiku, že smlouvě porozuměli . Pozor další chyták lichvářů s velkými smluvními pokutami je povinnost vinkulovat pojistku ve prospěch věřitele do určitého data!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Bezděk

ekonom

Milan Richter

politik a podnikatel

Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Richter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services