Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami

Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami
Alimenty, které se nestrhávají přímo ze mzdy, nemají přednost před ostatními pohledávkami. Nejen to se dozvěděli čtenáři, kteří v diskusích pod našimi články chtěli znát názor exekutora. Odpovídal soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.
Eva Sovová, rubrika: Jak na to, 11.11.2009, 6 komentářů
Tisknout

11.11.2009 10:17, MoB

Čím to, že mám pořád silnější pocit, že exekutoři jsou tak nějak "mimo dosah zákona"? Za nic neodpovídají, nic nejsou povinni, můžou všechno, všechny jejich chyby padají na vrub postižených, ... Nelíbí se mi to. Nežiju na hraně zákona, ale nelíbí se mi to, že exekutor může cokoliv a já bych se neměl jak bránit. Stačí, když někdo udá jako své bydliště mou adresu - a já musím něco prokazovat. Nemám z toho moc příjemný pocit.

11.11.2009 10:56,

Takže pokud exekutor odveze moje věci během mé nepřítomnosti, cestou je poškodí a já nakonec u soudu prokážu, že jsou opravdu moje, tak a) nemám nárok na jejich vrácení, ale musím si je dovézt sám na své náklady, b) musím prokázat, že je poškodil on (Jak? Nebyl jsem ani u zabavení, ani u přepravy.). Suma sumárum, exekutor může vše, za nic neodpovídá, já jsem poškozený, ale na náhradu škody nemám nárok. Ať žije Ústava, ať žije Listina základních práv, třikrát sláva! :(

11.11.2009 12:02, benzin

Nebojte se. Vidite to prilis cerne. Vzhledem k tomu ze exekutor odpovida bez odkazu na paragrafy ktere by jeho nazoru davali za pravdu, tak to muze byt klidne jeho mylny vyklad. To ze zabavil majetek treti osobe je take skoda, paklize je tato osoba nucena dovest majetek na sve vlastni naklady tak je to take jeji skoda. A tu musi exekutor uhradit.

zakon o exekuci § 32
http://i.iinfo.cz/urs-at t/p_120-01-114816816266752.htm

Exekutorby mohl byt sprosten povinosti uhradit skodu jenom v pripade, ze by skode nemohlo byt zabraneno ani pri vynalozeni veskereho usili. A to urcite vynalozeno nebylo. On se proste jenom domnival, pri veskerem usili by si nejprve zjistil skutecneho vlastnika. Ale samozrejme, ze vam ty prachy exekutor neda bez soudu.

P.S.: Na tyhle internetove vysvetleni prava si davejte pozor. Posledne sem mel docela dlouhou diskusi ohledne trvaleho bydliste, jestli je nutne souhlas pronajimatele. Az nakonec mne nekdo odkazal primo na literu zakona, kde se jednoznacne rika, ze staci dolozit opravneni k uzivani. Takze zadny souhlas majitele i kdyz se to doctete ve vsech internetovych poradnach.

Zobrazit komentovanou zprávu ( 11.11.2009 10:56)

30.11.2009 03:38, Pedro

Jaký smysl mají exekuce? Příklad: člověk přijde o člena rodiny a současně má výpověď z práce a ještě dlouhodobě onemocní. Následují 3 roky střídavého marodění, zaměstnání pod úrovní průměrného platu a podpor v nezaměstnanosti. A samozřejmě, protože nelze na výzvy věřitelů odpovídat jinak, než "nemám peníze" následují soudy a exekuce. Původní dluh kolem 100.000,- Kč tak vyroste na 380.000,- a roste dále podle dalších úkonů exekutora, které si nárokuje v rámci zákona. Naskakují i úroky. Povinný nemá žádný majetek a má pramalou šanci, že kdy něco vydělá. Když bude chodit do práce, nebo zůstane na podpoře, vždy mu nechají jen 2.200,- Kč, nebo nic. Pokud žije sám, z čeho má platit nájemné a z čeho má žít? Exekuce se nikdy nepromlčí, takže tento člověk má zničený život a náklady exekuce rostou rok co rok!!!!! Za šest let tak může takový chudák dlužit již přes milion korun. Život takového dlužníka je zničen až do smrti a věřitel stejně nikdy nic nedostane. Jen exekutor má věčný nárok na odměnu, která přesahuje původní dluh o tisíce procent dlužné částky.... Já to považuji za nesmysl a legalizovaný zločin a otrokářství !!!!! V jiných zemích jsou totiž poplatky exekutorům daleko nižší a částky, které povinnému zůstávají jsou dostačující na úhradu bydlení, stravu a hygienu. Česká republika je asociálním státek, který řídí exekutorská mafie!

02.02.2010 00:02, Hanka2

Exekutora je dobré uvítat bonbonem ... tím olověným. Nic jiného si totiž nezaslouží.

08.01.2012 20:39, antinetickaa

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V našem domě bydlí dlužník kterému hrozí exekuce ale má s námi sepsanou nájemní smlouvu a v tom uvedeno že všechen movitej majetek který se nachází v domě je majitele domu a ne jeho, mohou nám i přez to exekutoři zabavit neco z majetku? Děkuji za odpověď.

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Spočítejte si

Kdy je lepší koupit auto na benzín a kdy na naftu

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.