Česku státní bankrot nehrozí

Jan Stuchlík | rubrika: Rozhovor | 10. 9. 2009 | 10 komentářů
Schodek státního rozpočtu na příští rok sice bude velký, ale státní bankrot kvůli němu Česku nehrozí. Dluh ale bude dražší, říká Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. Zítra si přečtete druhou část rozhovoru o daních a sociálním státu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2009 15:13, Supa

panebože co je to za debila,další co ve čtvrté třídě nepochopil zákon zachování hmoty a energie, nenaučil se počítat s úroky a náhodou vystudoval ekonomku ....
pokud vezmu ,že je konečné množství reálných peněz a všechny státy se zadlužují v současnosti neuvěřitelným tempem, dříve nebo později objem dluhů (dluhopisů) převýší množství reálných peněz s kterým stát je vůbec schopen disponovat (státní příjem z daní apod.) a nebude čím splácet, v současnosti se to řeší tím,že tiskárny jedou na plné obrátky a množství té jejich slavné likvidity se zvětšuje ,ale to znamená,že přijde dříve nebo později hyperinflace a peníze ,potažmo dluhopisy se promění v to,co jsou ,hromadu bezcenných papírků a spolu s celou světovou ekonomikou zkrachují i jednotlivé státy včetně Čech.....
problém se tu řeší tím,že se tisknou dluhopisy (papírky) a směňují se za jiné papírky (peníze),přitom je každému, kromě ekonomů ,jasné,že je třeba začít šetřit ,začít efektivně hospodařit se státními penězi a dělat pouze to co je pro stát a jeho fungování nutné, omezit zbytečnou byrokracii a buzeraci občana !!
tím,že vytisknu dluhopisy ,prodám je a výdělek hodím do bezedné státní správy se dostaneme pouze ke státnímu krachu,nikam jinam ta cesta nevede!!!!

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

19. 6. 2011 3:40

jen at statni zamestnaci stavkujou my na to mame!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2011 3:39

našerepublika na to má počkáme
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2011 3:37

kdo zaplatí tuhle stamilinovou stávku v tomhle chce žít?????????????????????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2011 2:27

potom umřel docela mě mrzí že jsem se ho na na tu dobu neptal,vypadlo to z neho spontáně myslím že hodně těch věcí držel v sobě umřel s tím
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2011 2:08

můj děda měl tolik hrdosti že v 68 odevzdal svoje vyznamenání na protest okupaci rudou armádou ktzeré ostatní poklonkovali nezažili utrápy jalůvky nesmyslnost neinformovanowst prostě politickou demagogii myslím že ho to hodně ranilo co prožil a viděl ale lidé kolem neho viděli jen hrdniství v zoufalství a strachzu o život ,nikdy o tom nemluvil sokolovo bylo pro něj peklo které trvalo hodiny spovídal se mi že utíkal to možná byla senilita měl už 80 let když mi to říkal a pak už unic...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2011 23:11 | čekatel

pamatujete si na rok 89?padl komunismu na ty řeči jak za dvbacet let doženeme ostatní evropské a světové velmoci v demokratické prosperitě? ..nepochybuji..máme se čím dál líp, nepochybuji, jsem člověk s přelomu historie vstoupil jsem do do nového světa jako jako školák, mí rodiče i prarodiče vlastně nesouhlasili se systémem.příklad tomu je můj děda Alois jalůvka ,obyčejný člověk kterému hytlerovy rozpínající se pracky smrděly, mohl zůstat doma a vyrábět destrukční materiál pro wehrmacht ..je mi do dnes záhadou proč raději utekl do ruska co tam vlastně hledal??? možná pomoc velké země..rusko jako náš velký spojenec mu nabídlo spolupráci.když se dozvěděli že umí číst a psát nějak je to moc nepotěšilo a napařili mu 3 roky v koncentračním táboře sucha bezvodna, neprošel finálovou otázkou ..hlavní město francie bunda odpověděl dobře ..Paříž to už je k zamyšlení, co říkáte?? a jestli jme byli pod vedením takle vyspělé civilizace ,vůbec se nedivím dnešním následkům .jeho boj nebyl marný ani v 68 že jo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2010 2:24 | vladislav skalicky

Ten Mertlík je vypraskaný kecal. Neví ještě že bankrot bude. Banky tisknou papírky a ty so může pak je vzít na záchod. a hlavně nezapomenout spláchnout za sebou -- bude už jen přechodnná histoie . Po bankrotu přijde doba kdy jen ti co mají peníze by měli volit . Je na čase zrovnopravnit platce dani jako upřednostněné voliče. Tím by se tento postupný pad do beznadějného bankrotu mohl zastavit. V době počítačové techniky by přece bylo možné aby plátce daně měl alespoň stejný podíl na rozhodování kam jeho daně směřují jako jeho vlastní příspěvek. Vyřadilo by to tak spotřebitele daní dokud se nestanou vlastním snažením také daňoví plátci. Neplátce ať nevolí. k VOLBÁM BY SE CHODILO S DAŇOVÝM PŘIZNÁNÍM A KAŽDÝ HLAS BY SE NÁSOBIL % PENĚŽNÍHO PŘÍSPĚVKU Z CELOSTÁTNÍCH DANÍ
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2009 8:43 | ondra.novacisko.cz

To s tím tisknutím peněz je dobrý úlet. Pokud vím, množství peněz v ČR reguluje centrální banka a ta to reguluje na základě očekávané inflace. Jinými slovy, když je teď nízká inflace, roste nabídka peněz, ale pokud by hrozila pádivá nebo hyper inflace, začne ČNB peníze zase stahovat. Jedině pokud by přestala plnit své cíle, například na politickou objednávku, nebo neschopnosti těch bankéřů, pak bych se hyperinflace bál.
Jediný, co je tedy třeba sledovat jsou ty politické objednávky, chystané měnové reformy a podobně. Zatím to spíš vypadá, že se "pouze" zvýší daně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2009 21:32 | Pavel

Mertlík jako sociální demokrat ani nic jiného říkat nemůže. Podle něho je tedy úrok (bez splátky jistiny) ve výši 86 miliard, tedy 1/10 rozpočtu za rok 2010 v pohodě. No je. Ještě tak 5 let si můžeme půjčovat (a pak konečně zkrachujeme). Má pravdu. Příští rok to státnímu rozpočtu i jeho fondu nehrozí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2009 15:13 | Supa

panebože co je to za debila,další co ve čtvrté třídě nepochopil zákon zachování hmoty a energie, nenaučil se počítat s úroky a náhodou vystudoval ekonomku .... pokud vezmu ,že je konečné množství reálných peněz a všechny státy se zadlužují v současnosti neuvěřitelným tempem, dříve nebo později objem dluhů (dluhopisů) převýší množství reálných peněz s kterým stát je vůbec schopen disponovat (státní příjem z daní apod.) a nebude čím splácet, v současnosti se to řeší tím,že tiskárny jedou na plné obrátky a množství té jejich slavné likvidity se zvětšuje ,ale to znamená,že přijde dříve nebo později hyperinflace a peníze ,potažmo dluhopisy se promění v to,co jsou ,hromadu bezcenných papírků a spolu s celou světovou ekonomikou zkrachují i jednotlivé státy včetně Čech..... problém se tu řeší tím,že se tisknou dluhopisy (papírky) a směňují se za jiné papírky (peníze),přitom je každému, kromě ekonomů ,jasné,že je třeba začít šetřit ,začít efektivně hospodařit se státními penězi a dělat pouze to co je pro stát a jeho fungování nutné, omezit zbytečnou byrokracii a buzeraci občana !! tím,že vytisknu dluhopisy ,prodám je a výdělek hodím do bezedné státní správy se dostaneme pouze ke státnímu krachu,nikam jinam ta cesta nevede!!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Adam Walach

podnikatel, Walmark

Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Adam Walach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services