Za rostoucími cenami akcií je jen nadbytek peněz v ekonomice

Jaroslav Brychta | rubrika: Komentář | 13. 8. 2009 | 4 komentáře
Řešení krize litím nových peněz do oběhu vyhovuje finančním institucím. Ty se k nim dostanou jako první a ženou vzhůru cenu finančních aktiv. Proto rostou ceny akcií a vysoko jsou i ceny dluhopisů. Udržitelný ale tento stav není.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

17. 8. 2009 14:32 | Tom Silver

koukam ze formatovani vzalo za sve. Moznost nahledu pred vlozenim neni, ale snad se v tom zorientuje kdo to bude cist.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2009 14:30 | Tom Silver

obavam se ze cerne casy nas jeste cekaji a "reseni" ktera se prijimaji jsou falesna.
- Srotovne ? Ok, zavedte si ho v evrope, nasim automobilkam to pomuze, ale proboha ziveho nedelejte to u nas. Mozna to politikum prinese par populistickych procent pred volbami od uplne nejhloupejsich lidi ktere po volbach presvedci ze se veci nedari zlepsit protoze pravicaci to blokuji a oni za nic nemuzou. Slibem nezarmoutis a z falesnych slibu zije cela politika. Razne a uvazene kroky s plnou odpovednosti za ne se ale nikdo z nasich vudcu neodvazi udelat .. neni to popularni.
- Auta 2? pomocna ruka GM (cti Government Motors drive General Motors). Dlasi super "investice" do podniku ktery vyrabi auta snad s nejhorsim mpg (ujete mile na galon paliva, obdoba u nas pocitane spotreby v litrech na 100km) na svete. Zatimco nas masiruje CEZ akci priplatte si za zelenou energii (tu ostatni nam monopol stejne na konci roku zdrazi o 10+ procent i pres nemaly cisty zisk) amici podporuji sve zastarale nenazrane auta a na Kjoto klidne kaslou.
- Kde na to vsichni vezmou penize ? Od doby kdy uz nejsou bankovky "kryte zlatom a ostatnymi statnymi aktivami" jsou to jen cary papiru ktere si staty temer beztrestne vytisknou. Postupne se tak presunou nove natiskle dolary nejdrive do bank, ty je pujci firmam ty jimi zaplati dodavatelum levnejsich dilu z Ciny a Cinani, dokud budou mit jeste nejakou cenu, za ne koupi technologie a zapadni firmy kterym drive dodavali levne soucastky (viz. IBM vs Lenovo). Kdyz to stihnou rychle tak nas postupne koupi a mely bysme se zacit ucit cinsky. Pokud to pujde spatne, zhrouti se cely system zalozeny na nicim nekrytych penezich jako domecek z karet. Staty se totiz zacinaji chovat jako firmy. Jejich managemement (politici) ale nejdrive hospodari do vlastni kapsy a teprve pote je zajima, tesne pred volbami, nekdo jiny. Jedine rozdily mezi firmami a staty zatim vidim v tom * firmy zatim netisknou vlastni penize, staty to maji osefovane a trestaji to. * firmy plati zamestnancum zatimco stat vybira poplatek za to ze tu vlastne dychas a pokud ma stat financni problem neni nic jednodussiho naridit nedobrovolnym zamestnancum platit vetsi prispevky (dane).
Mozna jsem jen pesimista, ale zda se mi ze uhanime do pekel na dost rychlem koni.
Kritizovat umi kazdej ... reseni ?? - nelejt prachy do bank ktere diky tomu vykazou uzasnej zisk a na tom zaklade si jejich vedeni vyplati stejne uzasne premie za to jak dobre hospodari. - nelejt prachy do automobilek obecne, obzvlaste do tech s mizernejma autama. - prestat podporovat nasilne radoby-zelene technologie jako jsou solarni elektrarny na nasem uzemi, kdy si nejsem jist ze emergie vlozena do vyroby, instalace a provozu panelu se za dobu jeho zivotnosti vrati. Uznavam ze byznis to je pri garantovanych vykupnich cenach dobrej a kdyz nevyjde, protoze stat napr. snizi garantovanou vykupni cenu, tak je tu vzdycky moznost arbitraze proti statu za zmarenou investici, ne? - zacit podporovat vyvoj a vyzkum technologii, obzvlaste tech k uspore paliv a energie. Ropna velmoc nejsme a i kdybysme byli tak tyto zdoje maji omezenou zivotnost a ti kdoz na jejich kontrole bohatnou dnes budou v haji jen co vyschnou a mozna jeste drive. Kdyz totiz nebudou dost silni nebo poslusni dodavatele tak budou mozna nasilne prevzeti silnejsim odberatelem ale to jsme u valky o zdoje a tim padem zcela jinde.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2009 11:04 | Mayha

Jj, souhlas. Socanská cesta k "řešení krize", ať už v podání Obamy nebo EU, je v dlouhodobém horizontu jen zhoršováním situace. Ty hony k Zimbabwe nejsou až tak nepřekonatelné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2009 9:00 | Stanislav

S autorem lze souhlasit. Agresivní aktiva bude nutné přesunout dříve či později do pasiv bank, takže se máme na co těšit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jakubec

podnikatel, Servis Climax

Jan Libich

ekonom

Miroslav Jakubec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Libich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services