Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 5. 6. 2009 | 12 komentářů
Americká vláda se musí přestat zadlužovat, jinak ohrozí zotavení ekonomiky z recese. Toto varování adresoval vládě šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Hrozbou přitom není samotný dluh, ale spíše obavy, že nadměrné utrácení vlády způsobí vysokou inflaci.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2009 14:50, Bouček Antonín

Dobře, tak například US Steel, podnik s největší tržní kapitalizací v roce 1901, stál v tu dobu jednu miliardu dolarů, což je po po přepočtu dle kurzu 20,67 USD za jednu trojskou unci (standard definovaný v roce 1837 a platný do roku 1934) 48,4 milionů trojských uncí zlata. Dneska je tržní kapitalizace stejného podniku 5 098 mld. USD, což je při spotové ceně zlata 976,29 USD za za jednu trojskou unci 5,22 milionů trojských uncí zlata. V přepočtu na zlato tedy podnik ztratil 90% své tržní hodnoty. A to je na tom ještě dobře, New York Central Railway, hvězda amerických portfolií začátku 20. století, už neexistuje, neb zkrachovala (společně s celou řadou dalších železničních společností) v rámci krachu Penn Central v červnu 1970. A to jsou stabilní Spojené státy! Kde jsou ruské, čínské, rakousko-uherské akcie z roku 1913?
Pokud jde o cizí měny, německá marka, ruský rubl, turecká libra a rakouský zlatý byly po první světové válce devalvovány k nule, velmi podobný osud měl japonský jen po druhé světové válce. Francouzský frank ztratil 99,60% hodnoty do roku 1960 (a pak ještě víc). Čínský tael už neexistuje. Pouze pro zajímavost - historicky nejtvrdší měna od roku 1900 je švýcarský frank, který má také v průměru nejnižší míru inflace a nejúspěšnější dluhopisy. Nejúspěšnější akciový trh má od roku 1900 Austrálie.
Pokud se bavíte o skutečně dlouhodobé výnosnosti něčeho, byl bych mimořádně opatrný. Ve srovnání s většinou ostatních měn je americký dolar historicky velmi tvrdá měna a Federální rezervní systém poměrně úspěšná instituce.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

9. 6. 2009 11:07

Proboha proč by měli stahovat oběživo, co to je za naivní a hloupou otázku ? FED má úkol přesně opačný, napumpovat maximum oběživa do ekonomiky a tím odvrátit důsledky kapitálové krize. Také proto jedou rotačky 24 hodin denně. A EU na to jen čumí s otevřenou pusou bez jakékoliv odpovídající reakce. O to horší příjde probuzení. A konečně copak vidíte, že by kurz dolaru oproti koruně padal o jakousi domělou inflaci ? Naopak drží se na 19 Kč poměrně dlouho, přestože se denně do oběhu dostávají stovky milionů nových bankovek z rotaček REDu, samozřejmě na stále větší dluh + úrok.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 6. 2009 12:27 | Bouček Antonín

Vím, že člověk nemůže být nikdy dostatečně obezřetný, nicméně co říkáte tomuto odkazu:http://www.federalreser ve.gov/pubs/frseries/frseri3.h tm
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2009 17:43 | milker

nesmíte věřit všemu co čtete a obzvláště česká Wikipedie je opravdu "seriózní zdroj informací". Tisk dolarů pro americkou administrativu je ryze soukromý byznys. A nic to nemění na tom, že si tím nebezpečně zahrává s inflací.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2009 15:53 | vladislav skalicky

pište k věci pánové, dle mého už do inflace nabíháme a myslím že je docela v plánu. Inflací by se vyřešila výše skutečného dluhu na hypotéčním trhu - čísla by zůstala stejná , ceny nemovitostí a všeho navýšily , zmizely by tiše problémové hypotéky ktré drsně převyšují současnou tržní cenu a lidé by opět nabili dojem prosperity a zinflačních důvodů raději utráceli a všichni by byli spokojení. Věřitelé půjček by hold dostali platby ale jaksi časem snížené -- většinou asi čínani a jiní spořílkové. Nakonec podobně inflací to probíhalo v 70-80 letech v během olejové krize v Britanii a USA. VĚŘTE ŽE INFLACE JE BUDOUCÍ ŘEŠENÍ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2009 14:50 | Bouček Antonín

Dobře, tak například US Steel, podnik s největší tržní kapitalizací v roce 1901, stál v tu dobu jednu miliardu dolarů, což je po po přepočtu dle kurzu 20,67 USD za jednu trojskou unci (standard definovaný v roce 1837 a platný do roku 1934) 48,4 milionů trojských uncí zlata. Dneska je tržní kapitalizace stejného podniku 5 098 mld. USD, což je při spotové ceně zlata 976,29 USD za za jednu trojskou unci 5,22 milionů trojských uncí zlata. V přepočtu na zlato tedy podnik ztratil 90% své tržní hodnoty. A to je na tom ještě dobře, New York Central Railway, hvězda amerických portfolií začátku 20. století, už neexistuje, neb zkrachovala (společně s celou řadou dalších železničních společností) v rámci krachu Penn Central v červnu 1970. A to jsou stabilní Spojené státy! Kde jsou ruské, čínské, rakousko-uherské akcie z roku 1913? Pokud jde o cizí měny, německá marka, ruský rubl, turecká libra a rakouský zlatý byly po první světové válce devalvovány k nule, velmi podobný osud měl japonský jen po druhé světové válce. Francouzský frank ztratil 99,60% hodnoty do roku 1960 (a pak ještě víc). Čínský tael už neexistuje. Pouze pro zajímavost - historicky nejtvrdší měna od roku 1900 je švýcarský frank, který má také v průměru nejnižší míru inflace a nejúspěšnější dluhopisy. Nejúspěšnější akciový trh má od roku 1900 Austrálie. Pokud se bavíte o skutečně dlouhodobé výnosnosti něčeho, byl bych mimořádně opatrný. Ve srovnání s většinou ostatních měn je americký dolar historicky velmi tvrdá měna a Federální rezervní systém poměrně úspěšná instituce.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2009 13:53

Jestli to Vy víte, tak to sem napište, bylo by to zajímavé čtení.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2009 13:12 | Bouček Antonín

Smím se zeptat, kdo vlastní tento "kartel několika soukromých bank, který v USA plní funkci centrální banky"? Když už říkáte, o kolik klesl dolar, podíval jste se, o kolik klesly ke zlatu (tuším, že to měříte ke zlatu) od roku 1913 jiné měny? Britská libra, německá marka (dnes euro), belgický či francouzský frank (dtto), švýcarský frank, japonský jen, rakouský zlatý (dnes snad euro), ruský rubl, argentinské pesos, turecká libra, čínský tael? A co se stalo v poměru ke zlatu s cenou jiných aktiv - nemovitostí, akcií, uměleckých děl?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2009 10:34 | ondra.novacisko.cz

Koukám, že je to tu samý odborník :-D
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2009 10:13 | Honza

Bernanke je přece frontman celé té agendy FEDu, která si s celým monetárním systémem pohrává již bezmála 100 let... za tu dobu dovedla Ameriku i svět do problémů a dělá to záměrně i nadále. Dluh který tato organizace generuje spolu s loutkovými představiteli vlády je prakticky nesplatitelný a tento pán, co ho tady zmiňujete se na jeho výši aktivně podílel a podílí... Jeden z mála lidí, kteří interpelují v Kongresu již léta proti politice FEDu a kteří chtějí hloubkový audit (nebyl nikdy pořádně proveden...!!!) včetně kontroly zlatého pokladu USA (neví se přesně kolik vláda a lid USA zlata opravdu vlastní..!!!) je kongresman Ron Paul. Bernanke a dalsí mu nemůžou přijít na jméno !! Holá pravda je totiž úplně někde jinde !!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2009 9:56 | Tycoon

Citace - milker / 05.06.2009 08:44

až na to, že FED není americká centrální banka
Americký FED je kartel několika soukromých bank, který v USA plní funkci centrální banky. Za jeho 100 -letého působení klesla hodnota dolaru vlivem inflace 25krát (dolar ztratil 96% své hodnoty). Slušný výkon :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2009 9:39 | Brebe

FED může být taky třeba FED Cup v tenise, že? Zkuste mrknout do Wikipedie a prvně si něco zjistit o systému amerického bankovnictví - dozvíte se, že FED = federální rezervní systém = součást americké centrální banky. Kdybyste chtěl odkaz, ráda Vám jej zašlu :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2009 8:44 | milker

až na to, že FED není americká centrální banka
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šimáně

podnikatel, Unimex Group

Vladimír Železný

podnikatel a politik

Jiří Šimáně
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Vladimír Železný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services