Poraďte Janotovi, jak seškrtat státní rozpočet

Ministerstvo financí bude muset tvrdě škrtat ve státních výdajích, aby udrželo schodek státního rozpočtu pod 200 miliardami korun. Jenže na více než 80 procent výdajů nesmí sáhnout. Kde by tedy měl nejvíce šetřit? Poraďte ministru financí a přečtěte si rady ostatních.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2009 7:19, Toufar

Dokončit reformu veřejné správy na ústředních orgánech, tzn. snížit cca o třetinu úřednictvo a tím i náklady, které předpokládala reforma veřejné správy, kdy vznikly kraje v roce 2000 a převzaly kompetence. 7 roků to trvá a výsledek je nula. Naopak se ještě plýtvá na zřizování policejních ředitelství,státních zastupitelství a soudů ve všech krajích tj. dvojnásobné množství. Podívat se na další podobné hospodaření jako je případ presidenta NKÚ, věřím, že to není osamocen.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2009 13:19, zdenda

tento přispivatel má pravdu nejhorší ministr financí socdemák Sobotka nás navždy zahrabal do chudoby a jestli znovu budou paroubkovci zvoleni tak nám pomuž pánbůh

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

14. 10. 2009 7:11 | Levičák

Je pravda,že ne se všemi škrty pana Janoty souhlasím,hledal bych v některých případech zcela jinde,ale je také pravda,že pan Janota pěkně ODS,ČSSD,stranu zelených,lidovce i ostatní pěkně štve.Stále se těší na to,jak budou konečně zase vládnout a volají po tom,aby už tady zase byla politická vláda.Naopak,potřebujeme jako sůl vládu nepolitickou,vládu odborníků,která nebude hledět na stranickou příslušnost a bude se řídit zdravým rozumem a ekonomickými pravidly.Nebude podléhat politickým tlakům,lobování atd.Ale bohužel,v tomto systému to ani nejde.Co mělo být rozkradeno je rozkradeno a zbývá jen ždímat peníze z lidí až do úplného krachu.Občas mám možnost se dostat k různým informacím a je mi z nich na nic.Výběrová řízení na velké zakázky se řídí jenom výší úplatku osobám,které o nich rozhodují,cena úplatku je již samozřejmě započítána v ceně projektu,aby firma,která o zakázku usiluje nepřišla o zisk,nedávají se již úplatky v penězích,ale v cihličkách zlata,platební morálka zadavatelů zakázek,včetně státu neexistuje,běžné je,když chce subdodavatel zaplatit za provedenou práci,je mu navrženo,aby přenechal 20 - 30 % zisku hlavnímu dodavateli a pak dostane zaplaceno.Možná je to jedna paní povídala,spíše však,na každém šprochu,pravdy trochu a je smutné,kam jsme se to dostali.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2009 6:49 | Levičák

Musím reagovat na tento příspěvek.Já sám jsem si poctivě odkroutil ty ještě poviné 2 roky základní vojenské služby.Skřípěl jsem zuby,ale vše jsem překonal.Z pozdějšího pohledu jsem pochopil,že to co se mi zdálo být vojenským drilem bylo třeba.Vojenská služba učila mladé muže samostatnosti,pořádku a určité zodpovědnosti.Měli jsme tam také maminčiny mazánky,kteří si neuměli ani ustlat,dostávali snídaně málem do postele.Na konci vojny se již uměli o sebe postarat.Proč to píši.Tehdejší armáda měla dobrou výzbroj,týlové zabezpečení a za sebou hromadu vycvičených "záložáků",které bylo v případě nutnosti možno povolat k obraně republiky a armáda byla hojně využívána na pomoc při žních,živelných pohromách,výstavbě železnic apod.Nedovedu posoudit,zda by nám při velikosti naší země byla v případě napadení co platná.Armáda měla ve své výstroji polní kuchyně,polní pekárny,sklady tzv.nedotknutelných zásob,které v případě konfliktu měli pomoci vojákům přežít než začnou fungovat polní kuchyně a pekárny apod.Dnešní armáda tzv.záložáky nemá a ostatní vybavení bylo rozprodáno ve vojenských bazarech.Těch asi 30 000 profesionálních vojáků s 30 tanky - údajně super zmodernizovaných,pár letadly by nás dle mého názoru mohla bránit tak možná půl dne.Povolané zálohy by se asi běhěm jednoho dne naučily vše potřebné a možná by začaly bojovat také?To dost pochybuji.A máme vůbec armádu?Nebo jsou to žoldáci v cizích službách a jsou tu hlavně na úplně jinou činost.Tomu,že za nás bojují v Afghanistanu nebo Iráku může věřit jen blázen.A že se v dnešní době může semlet něco snadno?Samozřejmě že může.To se mohlo vždy.A kdo na nás půjde,Ti z východu,nebo Ti ze západu,nebo naši sousedé?Je to totiž úplně jedno.I když jsme v NATU,jsme tak jako dříve nárazníkový rošt pro válčení těch mocnějších.A víme již od druhé světové války,že veškeré sepsané smlouvy o pomoci,ať je podepíše kdokoliv jsou tu proto,aby se porušovaly.Takže mi z toho vychází,ne armádu úplně zrušit,ale silně jí seškrtat výdaje.Proč je zdraví lidí v dnešní době obchodem a má být tzv.ziskové a armáda ta nemusí být zisková a jen nám ubírá z kapes,jak říkal Jan Werich na fedrpuše,šněrovačky a šavličky?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2009 21:48 | Daniel

Doporučil bych p. Janotovi, pokud bude škrtat , at myslí na nemocné invalidní občany na vozíku, nevidomé, ochrnuté - těm valorizovat důchody, aby měli na nájemné , na jídlo a na léky -.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2009 11:54 | Judr.Zdeněk Ščerba

Všechny dávky, mimo důchodů,ať už se nazývají dávky,renty, výsluhy, doplatky atd., omezit datem pobírání do dne obyklého nároku na důchod daný ve společnosti, nejdéle však do 63 let věku. Bude tím zohledněno, že společnost chápe různými dávkami, nemožnost jedince se v určitém věku zařadit do pracovního procesu, vzhledem k přechozí kvalifikaci, avšak jen do 63 let věku a pak nastupuje princip solidarity, kdy je nadále pobírán jen důchod.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2009 14:23 | Tomáš

Nezapomeňme také na částečné invalidy, kteří zneužívají nynější sociální systém a nemalou mírou zatěžují rozpočet se svými invalidními důchody!!! Dnes asi platí místo přísloví "co Čech to muzikant" přísloví "co Čech to invalida". Je to nejlepší vstupenka (po padesátce) na "jistotu" před starobním důchodem. Znám i takové, kteří jsou částečně invalidní a přitom sami postavili rodinný dům!. Chodí do práce, kde si v profesi svářeč vydělává 25.000,-Kč měsíčně a k tomu pobírá ještě částečný invalidní důchod. Houby zle i v krizi... však oni Ti hlupáci podnikatelé na mne vydělají.... Samozřejmě je třeba rozlišovat např. lidé na vozíku, po infarktu, nemocní rakovinou a jiné těžce nemocné případy! U nás to ale funguje tak (u částečných invalidních důchodů), že kdo má známého lékaře, ten mu zařídí nález a dostane se do "ligy částečného invalidního důchodce". Když mluvím se známými, každý se mi diví, že ještě jako podnikatel v 55 letech pracuji a nejsem v částečném invalidním důchodě!!! Co dělají kontrolní orgány????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2009 18:45 | Vierek M.

Tak myslím, že je dobré začít šetřit u těch nahoře, ted razantně snížit platy a další prebendy poslancům i senátorům. zatrhnout jim zbytečné výlety po světě, stejně na ně nikdo není zvědavej... a pak pročistot armádu státních úředníků na ministerstvech a dalších státních kolosálních úřadech..
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2009 11:51 | Petr S.

Navrhuji výrazně snížit mzdové výdaje v rozpočtové sféře, tzn snížit tabulkové platy těchto cca 800 tisíc zaměstnanců o 15 %.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2009 13:19 | zdenda

tento přispivatel má pravdu nejhorší ministr financí socdemák Sobotka nás navždy zahrabal do chudoby a jestli znovu budou paroubkovci zvoleni tak nám pomuž pánbůh
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2009 11:58 | RomanH.

Vyházejte asi tak 20000 státních úředníků.Těm zbylým přidejte práci za ty propuštěné.Pokud nebudou chtít konečně pracovat více,vyhoďte je také.Úspora bude několik miliard ročně.Většina státních úředníků se stejně v práci fláká a zneužívá služebních aut a počítačů k soukromým účelům.Toto je postup běžně používaný v soukromém sektoru a je velmi osvědčený.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2009 11:02 | Stanislav

Divím se Janotovi, že se nechal přesvědčit a rozhodl se převzít odpovědnost za totálně děravý rozpočet především na straně přijmů. Východiskem jsou jen dvě možnosti. První je zvednout daně a poplatky těm, kdo ještě stále věří tomuto prohnilému systému a vytváříí spotřební hodnoty a tím doříznout už tak ohlou větev příjmům v dalších hubených letech. Ta druhá spočívá v ořezání pečené kýty ( státního aparátu a soc. výdajů) až na kost. Problém je, že ani pro jedno nemá Janota mandát, takže státní pokladna bude dále jen vyhnívat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2009 9:08 | comment

Citace - cml11 / 29.05.2009 06:37

Zrušit výdaje na armádu? V dnešní době, kdy se může něco semlet docela snadno? Kdepak, k tomu bych se nepřihlásil.
Problém je v tom, že naše armáda je stejně pro reálné použití zcela nevhodná (a to zhruba už od roku 1938). Pokud se něco semele, bude stejně jen přihlížet, tak jako vždy. Nic jiného by ani dělat nemohla, jeji velikost i vliv je zcela zanedbatelná. Tudíž se dá za zbytečnou považovat velice snadno.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2009 9:05 | comment

Citace - CML11 / 29.05.2009 06:33

Vysoká míra přerozdělování nám zajišťuje relativní sociální smír. Jak vypadá fungování státu s nižší mírou přerozdělení můžete vidět na USA. Myslím že je to příklad spíš odstrašující a není hodný následování.
To ale není příliš rozšířená myšlenka. Naopak, panuje většinový názor, že USA je nejrozvinutější ekonomika na světe a její obyvatelé se mají velmi dobře až nejlépe ze všech. Vzhledem k tomu, že si to myslí dokonce i sami obyvatelé této země, bych Vašemu názoru příliš velkou váhu nepřikládal.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2009 6:37 | cml11

Zrušit výdaje na armádu? V dnešní době, kdy se může něco semlet docela snadno? Kdepak, k tomu bych se nepřihlásil. Jinou kapitolou je jak jsou armádní prostředky využívány, občas nad tím musím kroutit hlavou, ale škrtnout tuhle položku mi přijde být velmi krátkozraké.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2009 6:33 | CML11

Ministr Janota je v pozici, kdy žádný revoluční návrh nemůže podávat.
Vysoká míra přerozdělování nám zajišťuje relativní sociální smír. Jak vypadá fungování státu s nižší mírou přerozdělení můžete vidět na USA. Myslím že je to příklad spíš odstrašující a není hodný následování. Řekl bych, že řešením by měla být zlatá střední cesta rozumné míry přerozdělení a regulace, spojené s malým a efektivním státním aparátem a pokud možno vyrovnaným hospodařením. Směrem k zefektivnění státu by se mohl nový ministr zaměřit, protože to je téma o kterém politici sice rádi mluví, ale neradi realizují s ním spojené nepopulární kroky.
Vámi navrhované zrušení přímých daní, které jsou spolehlivým příjmem státu, by muselo být kompenzováno zvýšením nepřímých daní. Jejich výběr ovšem tak spolehlivý není, nakupovat lze totiž i v zahraničí, takže by to nebylo zcela úměrem. A vysvětlete veřejnosti, že pro ni bude přínos, když DPH vzroste na 50 procent. Tyhle věci zkrátka vysvětlit nepůjdou.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2009 20:51 | vladislav skalicky

ministr Janota má jedinečnou možnost nestranně odhalit plýtvání daňových peněz a udělat revoluční návrh jak znemožnit další plýtvání politickými stranami které všechny mají zájem přerozdělovat těch 60 % daní co vydřou z populace. Jediná strana která zatím navrhla positivní myšlenku je Svobodní - u voleb číslo 23 - www.svobodni.cz a to je ZRUŠIT DANĚ ZE MZDY . Skutečně jediné řešení je redukovat i jiné daně aby nebylo co přerozdělovávat a likvidovat přežilou formu sociálního státu s přebubřelou byrokracií . Není to populární bude bolet ale tento stav je neudržitelný . Jinak nás třetí světy brzy předběhnou -což nám např Čína skvěle ukazuje
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2009 20:47 | Tomáš

Snížit veškeré sociální dávky,zmrazit důchody,snížit platy státním zaměstnancům,více zdanit alkohol.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2009 19:20 | Viki

Celkem zrhuba 50 miliard zcela zbytečných výdajů je směrováno do zájmového spolku zcela bez přidané hodnoty, totiž do armády. Nevím, proč bychom měli financovat zeleným mužíkům hračky?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2009 16:14 | mamina

Snížit platy většině státních zaměstnanců,nevím,proč dvacetiletá úřednice na městském úřadě musí mít přes 20 tisíc čistého, když já,dělnice, beru v padesáti letech 7120 korun, a to se sakra nadřu! Méně poslanců a méně senátorů,odebrat jim náhrady,taky prověřit držitele invalidních důchodů, část z nich je zdravější než většina pracující populace! A snížit sociální dávky pro mnohočlenné rodiny, viz známý příklad, mladá romka s třemi malými dětmi dostává kolem 25 tisíc korun měsíčně!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2009 15:06 | chvosta

Doporučuji Vám stránky ČSÚ - hlavní makroekonomická data. Tam se můžete seznámit s výší deficitů státního rozpočtu v jednotlivých letech. Potom možná budete zdrženlivější v uvádění čísel zadlužení.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2009 14:24 | M

Jenže ti státní úředníci, kteří nic nedělají stejně půjdou třeba na podporu a zas nebudou nic dělat a platit se jim bude dál na podporách i když trochu méně. Já myslím, že ty peníze se ztrácí úplně někde jinde. Vždyt´ stát vlastní např CEZ to je velmi dobře i v době krize prosperující společnost a kde jsou ty zisky? A další a další věci a snížit jim platy? Tak budou rozkrádat a tunelovat ještě víc Pozn. nejsem státní úředník.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leszek Wronka

hudebník a podnikatel, Bontonland

Martin Roman

manažer, ČEZ

Leszek Wronka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Roman
ÚSPĚŠNOST
25,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services