O kolik se propadl kvůli krizi zisk matky české mBank?

Jan Stuchlík | rubrika: Otázka dne | 3. 2. 2009 | 22 komentářů
Matka nízkonákladové mBank, polská banka BRE Bank, kvůli krizi vykázala nejnižší čtvrtletní zisk za poslední čtyři roky. Může za to tvorba rezerv na špatné úvěry a ztráty z investic. Víte, o kolik BRE Bank klesl kvůli krizi zisk? Tipněte si a dozvíte se víc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2009 20:20, andulina

Teoreticky máte pravdu, ale s vaší pravdou to je jako s utopickým socialismem nebo pracujícím cikánem, všichni o tom mluví, teoreticky to je krásné, ale praxe je jiná.
Na rozdíl od vás si já ráda hraji s konkrétními čísly. V roce 2007 banky v ČR svým klientům předepsali poplatky v celkové výši 44,786 miliardy, přičemž, ty samé banky uvádí, že vynaložené náklady byly 9,1miliardy (nechme stranou,že v těchto nákladech je kde co a nebyl by problém je snížit i o 40%) tzn. máme zde čistý zisk 35,686 miliardy Kč /rok. Najděte mi jiný kšeft, který produkuje denně skoro 100.000.000 Kč zisku, to v ČR neprodukuje ani obchod s drogami. Možná není náhodou, že v ČR jsou vůbec nejvyšší bankovní poplatky na světě.
Vaše teorie by byla krásná, kdyby poplatky odráželi cenu a kvalitu služby, kdyby banka nabízela adekvátní úroky z zůstatku an BU, pokud tomku tak není tak já osobně bych raději aby vše fungovalo jako v USA, Dánsku, či bankovní mekkce Švýcarsku.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2009 11:30, Michal Kára

To mate pravdu. Pracujete prece ve fabrice ktera je zamestnavatele, tak proc by vam, sakra, mel za tu praci jeste platit :-D

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

11. 2. 2009 8:39 | garamond

No, co na to říct...jsem rád, že nepracuju na pobočce a nemusím ho lidem vnucovat. Perfektní vklad je dobrý marketingový tah. Jeho neobvyklá konstrukce zaujme, ale, bohužel, obsah za konkurencí dost pokulhává. Nicméně je na každém člověku, jak naloží s vlastními penězi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2009 13:55 | andulina

tak jste mě alespoń potěšil...a rozesmál.....když už jsem Vás odhalila..co vy na to...došlá bezhotovostní platba .....5kč...To vám připadá mravné??reálné náklady někde kolem 0,05 což je zisk 10 000%.předpokládám že popl za mezibank převod ČNB platí odesílatelova babka ale i tak pokud vím se tyto poplatka se pohybují mezi 8 až 40 haléři za položku.. http://www.spotrebitele.info/finance/clanek.shtml?x=2348411 a Váš perfektní vklad ..tak to mě pobavilo úplně nejvíc...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2009 8:27 | garamond

Jsem rád, že na principu se shodneme. Poplatky (raději doplním některé) nejsou nic nemravného, nemravná je jen v mnoha případech jejich výše. Ostatně, nic jiného jsem od počátku nehájil. Reagoval jsem pouze na vaše tvrzení "nevím proč by si banka měla zasloužit peníze za služby". Mimochodem, s tou Spořitelnou jste se trefila. :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2009 20:20 | andulina

Teoreticky máte pravdu, ale s vaší pravdou to je jako s utopickým socialismem nebo pracujícím cikánem, všichni o tom mluví, teoreticky to je krásné, ale praxe je jiná. Na rozdíl od vás si já ráda hraji s konkrétními čísly. V roce 2007 banky v ČR svým klientům předepsali poplatky v celkové výši 44,786 miliardy, přičemž, ty samé banky uvádí, že vynaložené náklady byly 9,1miliardy (nechme stranou,že v těchto nákladech je kde co a nebyl by problém je snížit i o 40%) tzn. máme zde čistý zisk 35,686 miliardy Kč /rok. Najděte mi jiný kšeft, který produkuje denně skoro 100.000.000 Kč zisku, to v ČR neprodukuje ani obchod s drogami. Možná není náhodou, že v ČR jsou vůbec nejvyšší bankovní poplatky na světě. Vaše teorie by byla krásná, kdyby poplatky odráželi cenu a kvalitu služby, kdyby banka nabízela adekvátní úroky z zůstatku an BU, pokud tomku tak není tak já osobně bych raději aby vše fungovalo jako v USA, Dánsku, či bankovní mekkce Švýcarsku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2009 16:44 | garamond

O tom, že tak to v praxi funguje, se nepřu. Nebavím se o konkrétních číslech. Pouze obhajuji princip, že náklady na služby by měl nést jejich spotřebitel, nikoliv ten, kdo je nevyužívá.
Jistě budete souhlasit s tvrzením, že pokud bance poskytnu peníze (de facto ji poskytuji služby), jsem oprávněn za to od banky požadovat odměnu. Analogicky tedy musí platit, pokud mi banka poskytuje služby, je i ona oprávněna za ně požadovat adekvátní odměnu. Pokud to převedu do praxe. Uložím si peníze na termínovaný vklad, náleží mi úrok. Žádné další služby s tímto produktem nejsou spojené, tudíž banka nemá právo po mně požadovat jakýkoliv poplatek. Pokud si uložím peníze na běžném účtu, mám opět nárok na úrok, jelikož však s běžným účtem zároveň využívám další služby, které banka poskytuje, musím za tyto služby bance zaplatit. Zdůrazňuji, že se nebavím o konkrétních částkách, pouze o principu, že za poskytnutou službu mám nárok na odpovídající odměnu. Shodneme se na tomto principu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2009 14:00 | andulina

člověče vy musíte pracovat v bance konkrétně v ČS ,,když už uvádíte takové krásné příklady tak ČNB půjčuje bakám peníze řekněme za 3%.....já jako banka svým klientům na běžném účtě připisuji 0,4% tzn zde mám 2,6%procenta zůstatku běž.účt každého svého klienta.Můj klient mou kartou platí za své služzby utratí asio 10 tis ,měs,za rtyto platby od obchodníka dostanu rabat cca 3% tzn 300 kč z každého klientab...+ zde mám další nepřímé zisky.na to abych ai mohla u ČNB půjčit10kč musím mít na svých účtech minimálně 2kč/nevím přesně/zde jsem nastínila zákl body na kterých se vydělává
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2009 13:10 | garamond

Jinými slovy říkáte: "chci, aby náklady, které má banka spojené s tím, že mi poskytuje služby poskytované spolu s běžným účtem, nesl někdo jiný, jen ne já" Rozumím tomu správně? S tím nemohu souhlasit. Pořád se tu oháníte Českou spořitelnou jako satanem. Zkuste se na celou věc podívat bez emocí, zcela věcně. Zkusme si jednoduchý (a zjednodušený) příklad. Představte si, že jste banka. Jediným vaším produktem, který poskytujete, je běžný učet. Klient si u Vás uloží nějaké peníze na běžný účet. Za to mu náleží úrok (náklad pro banku/vás). Klient chce vyybírat peníze z bankomatu. Musíte si pořídit bankomaty, které musíte nějak udržovat (další náklady pro vás). Klient chce platit bezhotovostně do jiné banky, ejhle clearingové centrum ČNB si za zprostředkování mezibankovního platebního styku účtuje poplatek (další náklad). Zatím máte samé náklady a nikde žádný příjem. Jistě uznáte, že takto byste svou banku asi dlouho neudržela. I mBank má s poskytováním běžného účtu a souvisejících služeb spojené určité náklady a když je neuhradíte Vy, bude je muset uhradit někdo jiný (nejspíše ve zvýšené ceně jiného produktu, který Vy třeba nevyužíváte). To mi nepřijde férové (ačkoliv crossselling je běžnou praxí) a proto tvrdím, že bankovní poplatky v adekvátní výši nejsou nic nemorálního.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2009 12:39 | andulina

ten kdo vam posila penize to muze napsat do zpravy pro prijemce take vidite cislo uctu,embos ma byt od ledna pujcky tam jsou taky hypoteka tez,jednoznacne pozitiva prevazuji nad negativy ....z me strany zadna negativa skutecne neznam
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 2. 2009 0:17 | Martin

Měl sjem účet v mBank, ale zrušil sjem ho a proč? Protože neplní své služby na 100%, není schopna pořádně nabídnout zíkladní služby- např. nevím od koho mě příjdou peníze, nemůžu si nabít mobila přes IB, místo slíbené embosky mě pošlou nějakého šmejda a nakonec ani samotní zaměstnanci neví do kdy mě zruší účet. Nenadávám na to, že nemají kontokorent- nikdy jsem ho neměl ani jinde, nenadávám na to, že mě nedají půjčku, protože jsem ji nikde neměl, nechci ani jejich kreditku, či hypotéku- tu mám naštěstí zafixovanou na deset let jinde, ale prostě ten základ je na houby. Jediný kdo tam snad pracuje je Adam Zbiejczuk a nějaké pan Tomáš a jinak nikdo.
A přešel jsem do poštovky, kde mám účet taktéž zdarma, ale jsem klidný, všechno funguje tak jak má
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2009 22:28 | andulina

nevím proč by si banka měla zasloužit peníze za služby ..já si zasloužím odměnu za to že jí svěřuji své peníze....budou si muset snížit náklady jako všichni ostatní....proboha opravdu to není normální....prostě není...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2009 22:24 | andulina

Ale já mám u mbank 2 účty...jeden běžný na který mi přijde výplata vše poplatím a nechám tam max 500kč.Zbytek převedu na spořící.Tam už je úrok tuším2,7%.Býval3,5%..Opět podotýkým že za žádné transakce neplatím ani korunu ani za výběr z bankomatu prostě za nic. Ten běžný účet s téměř nulovým zhodnocením používám jen k přesunu peněz a opakuji...NEPLATÍM za to ani korunu.U mbanky jsem tuším už přes rok ...veškeré finance řeším přes ní a opravdu jsem nic neplatila naopak ještě mi přibývají úroky.U ČS bych za ten rok zaplatila minimálně 1500....přesto že bych tam fyzicky nebyla ani jednou zrovna tak jako v mbank.Měla jsem u nich internetové bankovnictví.Chtěli poplatek úplně za všechno.I za tu pitomou kartu.A na jednu jedinou návštěvu u nich vzpomínám dodnes.Když jsem jejich slavný účet rušila.Již nikdy více
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2009 17:50 | pfiala

počítejte se mnou: Zisk klesl o 75% na 35,2mil, původní byl tedy 105.6mil což je pokles o 70.4mil. Rezervy vrostly 4x na 130mil, původní tedy byly 32.5mil, což je růst o 97.5mil. Z toho jasně vyplývá, že pokud by netvořili rezervy tak by byl zisk 132.7mil (35,2+97,5) což je o 25% více než v předchozím čtvrtletí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2009 8:34 | garamond

Teď ale popíráte to, co jste napsala v reakci na Michala Káru. I tím, že máte snížený úrok na BÚ de facto platíte bance poplatek za služby. Nic není zadarmo. Banka si zaslouží poplatek za služby, které Vám poskytuje. Tak jako Vy si zasloužíte plat za odvedenou práci. Je jedno, jestli je to formou přímého poplatku, nebo sníženým úrokem na BÚ. Osobně se domnívám, že férovější přístup je takový, kdy přesně vím, za co platím, než že je to skryto. Nastavení výše poplatků je už věc jiná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2009 16:17 | andulina

V celém civil. světě to funguje tak že na běžném účtu jsou nižší úroky za to vám banka na tom to účtě poskytuje zákl služby zcela zdarma.Zkuste si zajet do USA nebo Dánska a zkuste někomu vyprávět že mám platit za vydání plat karty za to že mi přijdou peníze na účet nebo za provedení platby.s nej pravděpodobonstí Vám doporučí návštěvu psychiatra.Tyto služby nelze nabízet jinak než zdarma.Ráda bych měla za zákazníky měla stádo pitomců kteří platí jako mourovatí a ještě si to pochvalují.Např.u české spoř.běžně 150 kč/měs.Neuvěřitelné.Co se týče např.popl za vydání karty banka následně vydělává na tom že já jí používám.Ještě si myslíte že je normální platit???Když máte možnost volby a skutečně neplatit????A ono to jde
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 2. 2009 11:03 | garamond

Domnívám se, že se částečně mýlíte. Ano, půjčujete peníze bance, za což Vám náleží úrok, tak to funguje např. na termínovaných vkladech. Ovšem v situaci, kdy např. využíváte účet k bezhotovostnímu placení, Vám banka poskytuje službu - umožňuje Vám abyste zaplatila své protistraně bez fyzického přenášení peněz a za tuto službu si zaslouží odměnu. Stejně tak se dá za službu označit i to, že v bance máte peníze ve větším bezpečí, než třeba doma v prasátku. Nechci obhajovat výši poplatků, ty jsou v mnoha případech nesmyslné, ale nesouhlasím s tím, že Vám banka za Vaše peníze nic neposkytuje. Zkuste se na to podíat i z tohoto pohledu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 2. 2009 17:04 | andulína

ale to si silně pletete pojmy a dojmy ..ve fabrice vytvářím nějakou hodnotu svému zaměstnavateli tudíž mi za to platí...a bance půjčuji své peníze a ty ,pokud se nemýlím..vytváří mejakou hodnotu té bance ..takže nechápu proč bych za své uložené peníze měla ještě platit http://aktualne.centrum.cz/finance/prilohy/nove-bydleni/clanek.phtml?id=604889 a ještě být hrdý na to že na to mám.....myšleno na poplatky .... podívejte se na zisky spořitelna a KB....rozhlédněte se kolem sebe a sledujte jejich honosné paláce....kdopak jim je asi zaplatil???
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 2. 2009 12:10 | garamond

NIžší zisk sice možná žádná tragedie není, ale mě by jako klienta asi trochu znepokojilo, kdyby mi banka, která funguje výhradně přes internet, oznámila, že hodlá omezovat výdaje na IT....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2009 11:30 | Michal Kára

To mate pravdu. Pracujete prece ve fabrice ktera je zamestnavatele, tak proc by vam, sakra, mel za tu praci jeste platit :-D
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 2. 2009 11:16 | Škodolibka domácí

Takto nízký zisk je způsoben i tím, že banka nějaký čas dotovala úrokovou sazbu na spořícím účtu. Nebýt tohoto kroku, tak by v posledním kvartálu tolik netratili. No ale zase si tím přitáhli hodně klientů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2009 10:10 | andulina

ano rozcilila jsem se ....protoze se do mbank vsichni navážejí ..pořád a neustále....připadá mi to jako by to psali náhončí ostatních bank.....sama jsem byla u spořitelny ...ve chvíli kdy ode mne chtěli poplatek za kartu 200 kč....jsem řekla dost.....mbank je skutečne nejlepší v současné době u nás...Když čtu ty diskuse různých lidiček kteří klienty mbank nazývají sociály chudáky apod pouze z toho důvodu že neplatí poplatky za všechny možné i nemožné služby ..je mi jich líto ale někdy se i takhle rozčílím.Nikdo si neuvědomuje že jsou to hergot jeho peníze které té které bance svěřují a fakt nechápu proč bych jim za manipulaci s mými penězi měla ještě platit......
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Dvořák

ředitel České televize

Oldřich Bajer

podnikatel, zakladatel NetCentrum

Petr Dvořák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Oldřich Bajer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services