Co podráží nohy výrobkům fair trade?

Petr Čermák | rubrika: Otázka dne | 13. 1. 2009 | 5 komentářů
Za posledních deset let roste objem zboží, které je prodáváno pod značkou fair trade. Je o něco dražší, aby lidé, kteří toto zboží vyrábí, měli dobré pracovní podmínky a odpovídající plat. Víte, jakému problému nyní fair trade čelí? Tipněte si a dozvíte se víc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

30. 8. 2018 14:23 | Sara D.

Ja fair trade vyrobky podporuji, napriklad jiz delsi dobu si objednavam fairtrade coffe z eshopu mikoair.cz,prijde mi to ze to ma vyznam a je to kvalitni a hlavne na dobrou vec.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2009 10:52 | Jaromír Adámek

Podle mě je naopak důležité prodávat FairTrade výrobky ve velkých prodejnách! Vzniká tak přirozená konkurence mezi levnými a třeba BIO, či local výrobky. Každý si tak může vybrat co chce. Ono opravdu chodit do nějakého speciálního obchodu jen proto, že daný výrobek nekoupí člověk ve velkém obchodě je značně časově náročné a neekonomické. Nevidím nic špatného na tom, když začně FairTrade, Local, Bio výrobky prodávat hypermarket (či je zařadí do sortimentu velká síť kaváren, nadnárodní značka, atd.), je to naopak dobré jak pro dané výrobky (více lidi si jej koupí), tak pro zákazníky (větší možnost volby).
Kafe nepiju, takže FairTrade kafe mě nechává chladným (zatím jsem jiné FairTrade neviděl), ale například kupuji BIO vejce z volného chovu, protože když si představím ty chudáky slepice v klecích... Jsou ale více než 2* dražší, a někdy je ani nejde koupit. Je dobré mít možnost volby.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2009 9:47 | Naďa

1) Zařadila bych do odpovědí ještě možnost "Špatná, zjednodušená interpretace principu Fair Trade v médiích". Jak se to dle mého názoru stalo v tomto článku. 2) Nejsou snad všechny výrobky v supermarketech levnější? Říká se tomu "úspory z rozsahu" tzn. když vyrábím něco masově, náklady na jednotku vyrobeného zboží jsou logicky nižší.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2009 9:19 | Tomáš Bílý

Zajímavá otázka, ale myslím si, že ani jedna odpověď přesně nevyjadřuje aktuální situaci u nás. 1) Finanční krize se zatím na prodejích Fair Trade produktů neprojevuje. 2) V příliš rychlém růstu úplně problém nevidím - v rámci ČR je sice meziroční nárůst spotřeby velmi vysoký (pohybuje se přes sto procent), ovšem i tak maximálně vznikají nové subjekty, pro které se Fair Trade stává zajímavou alternativou. 3) útoky velkých společností nejsou na místě - do okamžiku, než je pro ně Fair Trade obchodník relevantním konkurentem, tak je příliš nezajímá, a od okamžiku, kdy společnosti zjistí, že Fair Trade je "v módě", snaží se zapojit také (často v rámci tzv. green washingu) - viz případ Fair Trade rozpustné kávy Nescafé od společnosti Nestlé ve Velké Británii.
Jako problém v ČR bych viděl spíše nízkou informovanost veřejnosti (i tak udělal ale neziskový sektor hodně práce od roku 2004/5, kdy se k nám Fair Trade výrobky začaly ve větší míře dovážet) a také nízký zájem veřejného sektoru o podporu tohoto obchodního konceptu.
Abych se vyjádřil k příspěvku kolegy "jezevce" - pokud obchodní řetězec opravdu chce prodávat Fair Trade produkty, tak na tom není nic špatného a producent dostane zaplaceno stejně, jako když si produkt koupíme ve specializovaném Fair Trade obchodě (jejich seznam např. na www.fairtrade.cz). Jedná se tedy pouze o ochotu zákazníků dát za určitý výrobek určitou sumu peněz. Pro někoho je podstatnější široký sortiment a nižší ceny ve specializovaných obchodech, pro někoho jednodušší dostupnost ve velkých řetězcích. Shoda široké odborné veřejnosti ve Fair Trade je v tom, že výrobky Fair Trade by se měly naopak v řetězcích prodávat, protože v dnešní konzumní společnosti, která je zvyklá v řetězcích nakupovat, je to nejlepší prostředek pro rozšíření těchto výrobků, v potravinových produktech pak mohou být specializované obchody bonusem, protože mají ten již zmíněný široký sortiment, různé speciality a zároveň jsou zaměřené hodně na řemeslné produkty, které se do řetězců nedostanou.
Více informací k tématu na www.fairtrade.cz
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2009 0:55 | jezevec

když výrobky s logem FairTrade prodává tesko a je dražší než normání produkce, něco je hodně špatně - nechápu jak to může někdo koupit.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Josef Jeleček

podnikatel, Tedom

Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Josef Jeleček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services