Kolik korun spolkne elektronika v pohotovostním režimu?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Otázka dne | 22. 12. 2008 | 7 komentářů
Elektřina v Česku podraží od ledna zhruba o 10 až 15 procent. Odhadnete, kolik korun dokáže za rok v domácnosti spolknout televize, set top box, video a další elektronika zapojená 24 hodin denně do pohotovostního režimu? Tipněte si a dozvíte se víc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2008 19:26, p8ja

Problém je , že spousta levnějších přístrojů si po přerušení přívodu energie nepamatuje ani nastavení času.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 12. 2008 18:52, praxe

Rada je to hezka (to je asi tak jedine), ale rocni naklady se ani zdaleka nerovnaj tomu, co usetrime... ikdybysme minimalizovali pocet prodlouzeni s vypinacem, dostanem se tak na 3ks = 3x 100,- = 300,-.
Dalsi pripominka: Obycejne televize pracuji uvnitr s napetim v kilovoltech, trafo, ktere se stara o prevod energie je nejcastejsi soucastkou, ktera v TV odejde... Proto se nechava napajet stale aby se tolik neopotrebovavala napetovymi vykyvy a prepina se do standy by. PC - to same - pri vypinani odchazi nejcasteji zdroj - vymena prijde i s praci technika na 1000,- kč (nemluvim o tom, ze kdyz odejde zdroj, muze vzit jinou soucastku v PC sebou). Vymena zarovek za usporny? - taky blbost... usporky jsou stavene na dlouhodobe sviceni a ne na neustale prepinani - na to poslouzi klasicka zarovka lepe (zkuste si dat usporku do regulace svitu osvetleni - uvidite jak vam vynada, az ji snizite trochu napeti). Plasma? koupit si plasmu jenom kvuli tomu ze ma o par wattu ve standby rezimu min je hloupostu, kdyz jeji prumerna spotreba pri zapnuti je 300-400W oproti LCD (100-200). Jestli tu chce nekdo setrit elektriku, tak si jidlo ohrivejte na plynu, ne v mikrovlnce / el.troube (pripadne pokud je nekdo nucen pouzit elektriku, tak myslim ze nejvetsi ucinnost (spotreba vs. topny vykon) maji indukcni kamna), usporky nainstaluje tam, kde se hodej pro dlouhodobe osvetleni (zacinaj se objevovat zajimave zarovky z LED - myslim ze nebudou defektem usporek trpet), mikrovlnka, rychlovarna konvice, zehlicka je taky peknej zrout, ale vymenit asi nejdou. Pracka a lednice si vezmou taky svy, nakup nove peclive zvazujte, nektere modely jez maji vetsi porizovaci cenu maji mensi spotrebu, ale zase neobvykle hlucej.. resit je to na dyl ale vypinani vsech spotrebicu ze zasuvky obvykle vede k jejich vetsimu opotrebeni.

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

28. 12. 2008 12:59 | Franta

V práci si nabíjím všechny přenosné spotřebiče, na TV se koukám, dokud mi notebook nedojde. Vodu si nosím z práce v kanystříku a než odejdu, tak se v práci osprchuji. Kafe si uvařím v práci do termosky, doma rozsvítím na WC svíčku, ostatní místnosti mi osvětlí veřejné osvětlení. A náklady jsou stlačeny na minimum ! Posledně jsem si dokonce v pátek uvařil v práci na sobotu a neděli. Akorát, že jsem si to musel ohřát :((( A šetřím !!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2008 10:42 | bovr

Zřejmě Vám byly bližší sladké časy před 89 rokem. Tehdy jsme opravdu nemuseli držet pusinku a krok.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 12. 2008 14:30

Stále slyšíme šetřete šetřete.Z hlediska mého selského rozumu,jsem došel k závěru že šetřením jsme jenom roztočili spirálu zdržování a že šetření je kontraproduktivní.Začalo to šetřením vody.A kam to došlo.Od té doby se voda zdražila x krát podle toho jak padali zisky vodárenskýchm společnostem.To samé nastane se šetřením el.energii.Bosové,kteří žijí ze zisku svých elektrárenských společností,také zareagují na nižšší zisky a co udělají?Pochopitelně zdražejí.Tomu se říká americký způsob života.A my jsme poviní se tomu teď podřídit.Zvonili jsme klíčema tak teď musíme držet pusinku a krok.Ahoj
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 12. 2008 21:35 | Jouda

Ve 20.00 všechno vypnout, zhasnout a jít do kanafasu. Neprat, nežehlit, nevařit... a nejlépe se odstěhovat do jeskyně. V 90 letech se omezila v domácnostech z důvodu zdražení spotřeba vody, ale úspora se nekonala, protože ceny se opět zvedli. Je to začarovaný kruh a spotřebitel nemá úniku.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 12. 2008 18:52 | praxe

Rada je to hezka (to je asi tak jedine), ale rocni naklady se ani zdaleka nerovnaj tomu, co usetrime... ikdybysme minimalizovali pocet prodlouzeni s vypinacem, dostanem se tak na 3ks = 3x 100,- = 300,-. Dalsi pripominka: Obycejne televize pracuji uvnitr s napetim v kilovoltech, trafo, ktere se stara o prevod energie je nejcastejsi soucastkou, ktera v TV odejde... Proto se nechava napajet stale aby se tolik neopotrebovavala napetovymi vykyvy a prepina se do standy by. PC - to same - pri vypinani odchazi nejcasteji zdroj - vymena prijde i s praci technika na 1000,- kč (nemluvim o tom, ze kdyz odejde zdroj, muze vzit jinou soucastku v PC sebou). Vymena zarovek za usporny? - taky blbost... usporky jsou stavene na dlouhodobe sviceni a ne na neustale prepinani - na to poslouzi klasicka zarovka lepe (zkuste si dat usporku do regulace svitu osvetleni - uvidite jak vam vynada, az ji snizite trochu napeti). Plasma? koupit si plasmu jenom kvuli tomu ze ma o par wattu ve standby rezimu min je hloupostu, kdyz jeji prumerna spotreba pri zapnuti je 300-400W oproti LCD (100-200). Jestli tu chce nekdo setrit elektriku, tak si jidlo ohrivejte na plynu, ne v mikrovlnce / el.troube (pripadne pokud je nekdo nucen pouzit elektriku, tak myslim ze nejvetsi ucinnost (spotreba vs. topny vykon) maji indukcni kamna), usporky nainstaluje tam, kde se hodej pro dlouhodobe osvetleni (zacinaj se objevovat zajimave zarovky z LED - myslim ze nebudou defektem usporek trpet), mikrovlnka, rychlovarna konvice, zehlicka je taky peknej zrout, ale vymenit asi nejdou. Pracka a lednice si vezmou taky svy, nakup nove peclive zvazujte, nektere modely jez maji vetsi porizovaci cenu maji mensi spotrebu, ale zase neobvykle hlucej.. resit je to na dyl ale vypinani vsech spotrebicu ze zasuvky obvykle vede k jejich vetsimu opotrebeni.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2008 14:52 | Velryba

Taky jsem se nechal takhle zblbnout. Vypínal jsem televizi na knoflík na televizi. Za čas mi odešel. Stálo mně to 700,- Kč.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 12. 2008 19:26 | p8ja

Problém je , že spousta levnějších přístrojů si po přerušení přívodu energie nepamatuje ani nastavení času.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Zbyněk Frolik

podnikatel, Linet

Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Zbyněk Frolik
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services