Kdy je lepší koupit auto na benzín a kdy na naftu
Ještě doporučujeme:
Přihlásit odběr komentářů
Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!
Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.
18.07.2011 15:46, Marek Šiňanský
Při plnění této povinnosti dochází k nepřípustnému jednání ze strany plátců mzdy. Nechápou, že 30 % nejméně je stanovená hranice oddlužení. Každý s kým jsem o tomto problému mluvil, chápe větu "nejméně 30 %" jako startovní a domnívá se, že je možné aby plátci mzdy sráželi i nad tuto hranici.
Já tvrdím, že žádný zákonodárce, který se podílel na tvorbě Insolvenčního zákona, neměl zájem o to aby při plnění oddlužení docházelo jen k náznakům nerovného zacházení. Nejedná se jen o náznaky. Na stránkách Ministerstva spravedlnosti isir.justice.cz lze vyhledat osoby s povolením oddlužení. Při prvním zkoumání je patrné, že plátci mzdy v několika případech ponechávají dlužníkům pouze částku 7 989.-Kč v domnění, že tak činí správně v souladu podle NV 595/2006Sb, zákona 110/2006Sb a změny NV 414/2010Sb. Jenomže to platí v případech mimo Insolvenční zákon. Jak jsem popsal výše Usnesení o povolení oddlužení plněním splátkového kalendáře lze uhradit po dobu pěti let pouze částku rovnající se 30 % způsobem jak lze uspokojit přednostní pohledávky.
Nerovné zacházení? Příklad:Jsme dva kolegové u stejného zaměstnavatele, máme stejnou mzdu, prošli jsme stejným oddlužením u stejného soudce a máme naprosto stejné usnesení o povolení oddlužení plněním splátkového kalendáře. Co nemáme stejné je výše dluhu, já dlužím 500 000.-Kč, ale můj kolega dluží 1 500 000.-Kč. Plátce mzdy nám oběma nechává z platu pouze 7989.-Kč, za dobu pěti let já budu mít zaplacenou plnou výši svého dluhu, ale kolega jen 30 % svého dluhu. Není stále patrné, že to není v pořádku?
Ovšem při splácení dle usnesení o povolení oddlužení plněním splátkového kalendáře bude oběma sráženo jen 30 % ve výši dluhu jednotlivce. Je logické a vlastně zákonem stanoveno, že splátka kolegy bude vyšší. Prostě si více půjčoval.
Hodnocení: 0
26.02.2012 19:34, Aťa
Hodnocení: 0
Stránka 2/2