Z čeho žijí praktičtí lékaři

Z čeho žijí praktičtí lékaři
Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které má v kartotéce. Ty dostává bez ohledu na to, kolik pacientů skutečně ošetří.
Eva Sovová, rubrika: Když se řekne, 10.06.2008, 19 komentářů
Tisknout

28.01.2011 12:58, Josef

Dobrý den!
Odstěhoval jsem se do teritoria malého příhraničního městečka, kde působí ca 6 praktiků. Kamarád mi doporučil lékaře a ten mne bez řečí zaregistroval. Zdůrazňuji, že se lékařů nebojím, ale že bych rád vysedával u nich v čekárně, to ani omylem.
První choroba si vyžádala antibiotika a přestože z karty trčí alergie na urč. léčebnou látku, lékař se do mne "trefí" lékem právě s touto látkou. Přijdu na to náhodně, kdy se v noci budím, dusím se a jsem celý zarudlý. Čtu příbalový letáček, a tam je skutečně tato látka uvedena. Důvěřujte svému lékaři. Po 25 letech alergie na tuto látku se do mne takto trefí. U tak pozorného lékaře nebudu a jdu k jinému. Ten se při registraci výslovně ptá na alergie a jak se projevují. Je to dobré, říkám si... V rámci předoperačního vyšetření zjišťuji, že musím lékaře opakovaně orientovat v kalendáři a důsledky použití některých léků (např. prostředek s obsahem železa braný před autotransfuzí způsobí tmavou, nezvykle páchnoucí stolici) a jiné maličkosti. Po návratu z nemocnice stojím přede dveřmi ordinace a požaduji píchnutí injekce, kterou jsem byl vybaven při propuštění (sám si injekci prostě nepíchnu). Odcházím ode dveří neobsloužený, injekci ukládám do kontejneru, aby nebylo možné ji zneužít. U tohoto lékaře s tak nevycepovanou sestrou také nebudu a jdu se podívat k dalšímu lékaři. Pozoruji cvrkot v čekárně, kde dostat se do péče sestry je učiněný zázrak a dostat se k lékaři je asi nirvána. Odcházím z čekárny a přesouvám se k další lékařce. Tak je známá tím, že ošetřuje jenom "lepší"lidi, tzn. maloměšťáckou honoraci. A propos, jednu lékařku míjím bez povšimnutí. Ta si vodí svoje psíky do ordinace a je to tatáž zatloustlá paní, co se s jorkšírem v náručí prochází po prodejně potravin... Registrace u lékařky pro lepší lidi proběhla polohumorně (jsem přecejenom právnicky graduovaný občan) a půl roku jsme se neviděli. Půl roku inkasuje kapitační platby od zdr. pojišťovny a když jí předávám tiskopisy, které úřad poslal na moji adresu s požadavkem na předání PL, tak ode mne opakovaně a velmi nevybíravě vyžaduje regulační poplatek 30,- Kč... Oponuji, že k žádnému klinickému vyšetření nedošlo. Ale proč ne, jsem přece u ní v čekárně pečený/vařený... Poplatek nehradím a kontaktuji svého lékaře, který je sice zavalený pacienty, ale kde jednak nehrozí, že by mi indikoval nesprávný lék, a druhak, nebude zde docházet k takovýmto faux pas. Ono živit nafrněnou sestru (obhroublé a imperinentní 20leté děvče), živit luxusní vozidlo německé provenience s pořizovacími náklady nad 1,5 mil. Kč, a jaké má asi provozní náklady... To je opravu nutné, aby pacient, pokud na podlaze našlapal, aby po sobě i uklidil?!
Znám lékaře, před kterými aby chodil v předklonu, znám sestry, ty ulítané děvčice, bez kterých se pacient ani nevysmrká... ale jsou žel mnohé případy, viz., které na tomto staví, ale vůbec si úctu ani nezaslouží.
Zdravím všechny a buďte dlouho fyzicky fit

30.05.2011 13:26, Daniela

Mela jsem uraz na ruce.Mám 7stehu na prstu a ted chodim ke svemu lekari na vyndavani stehu.Kazdy druhy den mi vynda 2 stehy.Po kazde musim zaplatit 30,-Je toto normalni,nebo si lekar dela legraci a stehy si setri,abych vice platila?

27.09.2011 18:54, Tono Ziga

Úhrada péče podle zákona č.48/1997 Sb.

Ordinace praktického lékaře IČP IČZ 72,50 Kč
Pracoviště praktického lékaře IČP IČZ 8,70 Kč
Celkem za měsíc 81,20 Kč
Při cca 1000 pacientech 81200,- Kč

Úkony účtované samostatně !!!
Co máte proti lékaři v nemocnici, když „obvoďák“ aniž hne prstem….

04.01.2012 10:36, Marie Novotná

Byla jsem u svého obvodního lékaře s bolestí páteře. Kromě poplatku 30-,Kč po mě vyžadoval ještě 5,-Kč za aplikaci injekce, kterých mám celkem naordinováno 5. (každý den jednu.)Nikde v placených úkonech jsem tuto položku za aplikaci injekce nenašla. Je to placený úkon a postupoval lékař dle vyhlášek?

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Spočítejte si

Životní minimum

Počet členů rodiny

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.