Řemeslníci nebudou. Nikdo se jimi nechce stát

Táňa Chadrabová | rubrika: Analýza | 13. 5. 2008 | 41 komentářů
Přijímací zkoušky na střední školy skončily pro mnohé děti zklamáním. Na gymnázia se nedostaly a rodiče jim raději zaplatí školné na soukromých školách, které s obtížemi dostudují. Přitom by mohly na odborných školách a získat kvalifikaci, po které je poptávka.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 5. 2008 23:20, Milan

Víte,je jediný problém ,firmy moc nechtějí elektrikáře platit,Řidiči mají daleko více. Proto dneska třeba dopravní
podniky MHD nemohou sehnat elektrikáře a strašně se tomu diví? Až bude mít dobrý řemeslník více než úředníci ,dealeři apod. , bude zájemců dost. A konkretně elektro jako zdravotnictví je celoživotní vzdělávání,věčné zkoušky,
odpovědnost za životy a plat malý. Hodně mých známých řemeslníků jezdí , mají nejmíň o 30% více než jako dělníci.

+65
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 5. 2008 10:43, Michal Kára

A proc bychom meli umele preferovat materialni vysledky prace? Vzdyt prave vysledky nematerialni prace jsou to, co posouva spolecnost kupredu.


Jojo, spolehat na trzni regulaci ze dovede ekonomiku ke krizi je nedostacujici, je potreba zavest regulaci umelou, abychom se do krize dostali jiste :-D Jako treba komunismus, ktery "uzitecnou praci" uprednostnoval tak dlouho, az nebyly zakladni zivotni potreby (napriklad toaletni papir).


Ale to jsme se dostali nekam jinam. Problem popisovany v clanku opravdu existuje, ale podle mne se netyka jen remesel, ale jde obecne o naladu ve spolecnosti, ktera (mozna jako reakci na technokraticky komunismus) zacala uprednostnovat humanitni obory pred technickymi. Projevuje se to samozrejme na tech remeslnicich, ale i na technickych oborech. Zatimco na "dejiny umeni", "socialni antropologii" atp. je narvano, na strojni fakultu berou jeste koncem prazdnin.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 41 komentářů)

15. 12. 2017 13:02 | Hlouskova

Dobry den,pokavad mají být řemeslníci,který si neváží svých zákazníků a neodvedou kvalitní praci,snad to ani nebude škoda.Potřebovala jsem určitě služby - nerentabilni zakázka a odvedení nekvalitní práce,taková je skutečnost.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2011 12:16 | krakra

Když čtu Váš příspěvek, tak se divím že jste s tím eště neseknul, svářečské vybavení za 400 000 Kč a říkáte že nemáte ani 23 000 Kč měsíčně ? Oceňuji že to jdete zkusit do německa. Držím palce.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2011 8:56 | oldaster

Ahoj.Já jsem svářeč na ŽL,mám 7 různých zkoušek na svařování,ale můžu vám říct,že už tady toho mám plný zuby a chci odjet do Německa.U nás (olomoucký region) slušně placenou práci neseženu a tak jezdím po republice.To by tak nevadilo,jenže kámen úrazu je v tom,že dnešní splatnosti faktur si ti pseudokapitalisté začali natahovat tak,že už je to neúnosné.No uznejte sami...pracujete 60 dní a máte splatnost taky 60 dní !!!! 4 měsíce nevidíte ani korunu a stejně většina těch gaunerů nedodrží a musíte je upomínat.Mám svářečské vybavení za bezmála 400000kč a když řeknu svému synovi,který má 30 let,že ho to naučím,tak se mi směje,že tohle nemá zapotřebí.Je vyučený zlatník,ale už s tím taky dávno seknul a dělá obchodního zástupce za plat 23000 netto!Kdyby mi tyhle peníze dal někdo u nás ve fabrice,neváhal bych ani vteřinu.Jenže bohužel ... takže ... auf Wiedersehen
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2008 0:20 | gee

Ahoj všichni co vědí,že ruce nemají jen na utírání zadní části těla.Moc mne mrzí jak je tato doba povrchní a pokrytecká.Dnes se spousta věcí vyrábí strojově a je to také znát.Ať koupím cokoliv zdá se mi,že v současné době není ta kvalita v ničem.Od nábytku, po oblečení,technické přípravky,obuv,jídlo atd.Nic dlouho nevydrží a je to drahé.Jenom PC za 20.000,-.Máme ho 1,5 roku a už po půl roce nám nešla grafická karta a už vůbec od začátku nám nešla součástka na připojení videokamery.Televize nám z PC zmizela atd.Skříňka se zásuvkami - vypadla nám zadní stěna a olupuje se.A spousty jiných věcí.Dnešní doba není o kvalitě,ale o kvantitě.Dříve ty věci něco vydrželi a i nyní se drží.Jen nábytek máme kvalitní leštěný ořech a pravda je,že mu pře těch 50 let je a co se tam vejde věcí.Proto si cením lidí,kteří se práce neštítí,protože jsou tu také moc důležití.A lidé, kteří se povyšují jsou sami hlupáci,poněvadž bydlet to se jim chce,jíst také.To jim najednou lidé co pracují rukama nesmrdí.Ale,aby si po sobě uklidili,když jsou třeba v McDonaldu to už neumí a to jim nevadí,že se chovají jako čuňata.To je přece slušnost každého člověka.A většinou to dělají právě paničky a kravaťáci.Znám prodavačku co má 2 VŠ,ale chtěla změnu a tak šla v důchodu za kasu,tak o co je míň?Lidé se chovají děsně k prodavačkám a i jiným dělnickým pracovníkům.Můj muž studuje práva a vidí to jak se lidé k němu chovají.Dokavaď nikdo nevěděl,že studuje,tak také na něj koukali jako na póvla,že jezdí se zbožím a když se dozvěděli,že má několi škol a že studuje s vyznamenáním práva,tak mu podlézají a kafíčko dávají zadarmo a kuchař mu nosí ochutnávky v restauraci.Prostě humus.Práva studuje, poněvadž ho celý život baví a zajímá a ne pro peníze,a tak to mám být.Každý by rád dělal co ho baví,ale ne vždy mu to tato společnost umožňuje.Studenti VŠ a jiných oborů si neuvědomují kde bude jejich osud za 20 - 30 let,když každý bude chtít jen studovat.A v této době mají firmy velké nároky i na věk i na vzdělání.Možná,že jednou budou dělníci vážený osobnosti a já jim a složkám jako jsou zdravotníci,vědci, a hlavně hasiči,záchranáři,policisté fandím,protože ty potřebuje každý .A spousta pro náš život položili svůj vlastní.A mají můj obdiv.Doufám,že vám můj članek něco řekl a že jste mi porozuměli.Omlouvám se za chyby.Už mne bolí oči z pc.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2008 6:44 | citatel

Skoda, ze je situacia takato. Ked som prisiel pred par rokmi do UK, otvaral som oci, ako tu zarabaju remeselnici. Vodar, clovek, z ktoreho si my robime srandu tu zaraba viacej ako clovek s dobrou skolou. Zvacsa sa zaraba tak 900-1400 libier a vodar zivnostnik tu nema pod 2000 libier. Jedneho vodara som videl, mal doma centralu (zenu) , so sebou 2 telefony a stale mu zvonili s objednavkami, musel ich posielat ku konkurencii!! V Anglicku si ludia vazia niekoho, kto vie rukami nieco urobit, nieco, coho sa mozete chytit. Vari to bude aj u nas takto. Dakedy...
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 5. 2008 16:56 | Václav Eder

to : elektrikar -> Teď nevím jestli to o tom že si myslíte že o elektrotechnice nic nevím bylo na mě nebo všeobecně, každopádně, pokut jste to myslel na mě...Tak vám jen povím že soudit podle komentáře který se tím nezabýval je blbost, ale jinak samo sebou že nejsme žádná elita, jak jsem řekl, jsem rok po vyučení....
Jinak 50 mám, z vyučákem jsem měl paragraf 4 a pak jsem si hned udělal pětku, a pokud od řemesla uteču tak si snad ani neudělám šestku...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 5. 2008 10:37 | Jan Mika

Ubývání řemeslníků má pouze jednu zásadní příčinu - tyto práce jsou špatně placeny. Pokud bude odborná řemeslná práce ohodnocena podstatně méně, než práce úředníků a dalších "bílých límečků", tak bude řemeslníků dále ubývat, ať je vzdělávací systém nastaven jakkoli. Celý život jsem se živil jako elektrikář, po převratu jako elektrikář - živnostník. Bylo to jakž takž na přežití, žádná dovolená, práce i o víkendech. Když byla zavedena minimální daň a pan Špidla prohlásil, že kdo je v minusu, ať jde dělat něco jiného, řekl jsem si, že skutečně bude lepší se na řemeslo vykašlat. Začal jsem se tedy zabývat obchodem a situace se rázem změnila k lepšímu. Prodal jsem nářadí a měřící přístroje, nemusím již absolvovat různá školení a zkoušky a dohadovat se s lidmi o to, zda vůbec zaplatí. Prostě v této společnosti platí zásada, že není dobré dělat rukama. Jak mi kdysi říkal jeden můj známý - lepší malý obchod než velká práce. A měl bohužel pravdu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2008 23:20 | Milan

Víte,je jediný problém ,firmy moc nechtějí elektrikáře platit,Řidiči mají daleko více. Proto dneska třeba dopravní podniky MHD nemohou sehnat elektrikáře a strašně se tomu diví? Až bude mít dobrý řemeslník více než úředníci ,dealeři apod. , bude zájemců dost. A konkretně elektro jako zdravotnictví je celoživotní vzdělávání,věčné zkoušky, odpovědnost za životy a plat malý. Hodně mých známých řemeslníků jezdí , mají nejmíň o 30% více než jako dělníci.
+65
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2008 19:55 | elektrikar

Ono po vyučení nebo škole vám nikdo nijak velký plat nedá, byť po tom roce už byste se měl dostat na slušný peníze. Jestli vám platí málo, tak se podívejte jinde, momentálně jsem donedávna hledal jinou práci a 25 000 jsem požadoval jako nástup a nabídek bylo docela dost. Předpokládám že 50 máte? I když dneska se snad dává s výučákem, ne?
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2008 19:50 | elektrikar

Hm, vaše reakce ukazuje že víte absolutní nic o elektrotechnice, mrkněte někdy na zprostředkovatele práce a uvidíte kolik firem hledá elektrikáře do údržby, on to totiž firmám a organizacím nařizuje zákon. Byť jsem setkal s tím že spousta lidí tohle řeší od stolu. V občanské výstavbě pravidelné revize nařízeny nejsou, ale není od věci si to jednou za 5-10 let nechat prověřit. Umřít nebo si nechat vyhořet elektroinstalaci není zas takový levný špás a může se stát že pojišťovna odmítne plnění.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2008 17:03 | Václav Eder

Zdravím všechny, jsem rok po vyučení elektrikářem. Nastoupil jsem do firmy která montuje převážně slaboproudou elektrotechniku. Myslel jsem si že je to oka, že nebudu dělat jen silovku kterou dnes tahá kde jaký ukrajinec, že budu mít lepší práci a lidi na mě budou koukat jinak. Ovšem po roce to zdávám, plat cca 15 000 KČ není žádná sláva. Na stavbách ale pro lidi o kolo jsem povl, protože dělám rukama. Ale nikoho mnohdy ani nenapadne že umím třeba programovat, že mě zajímá literatura atd. Dělám na stavbě a proto jsem povl. Takhle to tu funguje, proto od tohodle oboru utíkám, chci si dodělat maturitu a programovat, mám velké znalosti v php a už externě pro jednu firmu kodím...
Mějte se : http://eddycek.f13.cz/
Realita už je prostě taková, člověk si dnes manuální práci moc prachu nevidělá a ještě k tomu na něj všichni koukaj jak na socku, kdo z vás by tohle chtěl? Pak se divte že lidi jako já ( i když oboru rozumí ) utíkají...
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2008 13:41 | krakra

Údržba nikoho nezajímá, já bych si třeba objednal živnostníka na pokrytí střechy, na instalaci topení, na vodovod, na zabudovfání oken. A nebudu požadovat fakturu.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2008 13:39

Hm, budu rád spodina za 25000 základ, než živnostník s hypotetickými 50000. Dělám elektrikáře 15 let a vím kolik jsou ochotný lidi platit nebo spíš neplatit. Jako ilustraci uvedu zážitek z nedávný doby, obrátil se na mě známý rodičů že bych chtěl vyměnit pár vypínačů a zásuvek, nechtělo se mi, osobně melouchy nedělám a kvůli pár tisícovkám navíc si živnosťák nebudu dělat. Povídám obraťte se na firmu, máte levnější materiál, budou rychlejší a máte bez problému záruku. Ne, ne firma je drahá, udělejto ty. Říkám OK, chci 200 za hodinu ( nebo se domluvíme na cené ) a kdy to chcete. Prej hned ( neděle dopoledne ), je to jen 8 ks. To mám za chvilku, poudám, ale v neděli se mi nechce, co v týdnu odpoledne? Ne, potřebuju to teď. Tak tam dojedu. za 2, 5 hodiny hotovo, říkám mu o 400. A ejhle, no ty nejsi živnostník a tuhle, támhle, co záruka, nemám žádnej papír, pak bude něco špatně. Já ti tu dám ňákou zeleninu a cigára. Důraznej zápor z mojí strany, na něčem sme domluvili, nakonec to skončilo tak, že jsem se dostal co jsem požadoval, ale opravdu nemám zapotřebí se dohadovat s kdejakým vychcánkem. A nemyslím si že jako živnostník bych na tom byl lépe, soudit se kvůli pár stovkám?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2008 13:37 | krakra

Pokrývači, a dál třeba ti co dělají vazbu na střechu. A možná asi i zedníci.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2008 13:19 | elektrikář

A v kterém oboru si řemeslník vydělá tak hezké peníze, že bych se rekvalifikoval z elektrikáře?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2008 13:16 | elektrikář

Patriku, možná rozumíte jiným věcem, ale v řemeslnictví se neorientujete. Ukažte mi firmu, kde si vezmou živnostníka elektrikáře s tím že jim bude zajišťovat běžnou údržbu a nic víc. Spíše dají přednost vlastním zaměstnancům nebo si najmou firmu, kde poskytnou vše od dělníků po projekty, revize atd. Elektrotechnika má úplně stejné specializace jako zdravotnictví, po svém obvoďákovi těžko budete chtít aby vám odstranil šedý zákal nebo provedl nějaké komplikovanější vyšetření. Jsou řemesla, kde si na živnosťák vyděláte více než zaměstnanec, ale v elektrotechnice to tak jednoduché není.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2008 8:17 | jura

Haha.MYslím,že nežijete v realitě.Řemesník -podnikatel má velké peníze?Pokud dělá pro firmu?Chtělo by to vyzkoušet,ale ne v Praze.Tam je všechno extra.Holt naše vládnoucí garnitura nastavila trh tak,aby velké peníze brali bankéři,manažeři,děti odcházející ze škol mají představu,že budou sedět v práci celý den u PC a řídit vše z kanceláře.Na řemeslníka je u nás pohlíženo jako na povl,neschopný si vydělat peníze jiným způsobem,než manuální prací.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 5. 2008 23:54 | WOLF

Problematika nedostatku kvalifikovaných řemeslníků se netýká jenom naší země. V záp. evr. už to řeší delší dobu . A je to způsobeno špatně nastaveným školstvím, které učńovské stř. skuteč. degraduje do pozice jakéhosi aucajdra. A než se z absoloventa uč. stane samost. řemeslník, chce to 10 až 20 let praxe.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2008 18:46 | Jarmila

Jestli to, že řemeslníci nebudou, není zpsobeno taky tím, že 1. nemá je to kdo naučit, protože úroveň učilišť je rok od roku katastrofálnější 2. kdo nemá v 9. třídě pětky shora dolů, jde na třdní školu. Sice na ni nemá, ale kvalita střdoškoláků je rok od roku horší. 3. na učilišti se řemeslo nenaučí, protože učiliště postupně umřou na úbytě. Už dneska jsou obory, na které se hlásí nikdo, jeden nebo dva učni, ti se pak vyučí čemusi příbuznému, protože nemá smysl otevírat obor pro dva učně v ročníku, a hotovo. 4. to, co se na učlišti naučí, je nula nic nebo ještě pod úrovní Ukrajince, který - ač má ukrajinskou VŠ - kope v Čechách kanály (jenže má aspoň nějakou inteligenci a možná se časem chytne v oboru) 5. na učiliště jdou v současnosti učni, co by šli před 15-20 léty rovnou makat. Inteligence je občas míjí dosti velkým obloukem a šikovnosti taky moc nepobrali, ale občas ten glejt přece jen do ruky dostanou, když zkušební komise přimhouří i kuří oka. Suma sumárum, než si zjednat na práci polointeligenta, budeme si ředu věcí muset jednou dělat sami jako za komunismu, kdy pro samé budování komunismu nebyl čas opravovat kapající kohoutky a padající baráky. Druhou cestou je to, že se nic opravovatebude a věci budou jen na jedno použití, kamž se už mnohdy blížíme.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2008 18:14

Svatá pravda!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hodboď

podnikatel, Miton

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Tomáš Hodboď
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services