Za ukradený přístup k bankovnímu účtu se platí až tisíc dolarů

Petr Čermák | rubrika: Rozhovor | 2. 4. 2008 | 5 komentářů
Nápor podvodných emailů bankovním klientům polevil. Na internetu se však prohání mnohem nebezpečnější viry a připravují se rafinovanější útoky, které mohou uživatele připravit o dost peněz, varuje Radek Smolík ze společnosti Symantec.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

3. 4. 2008 18:20 | zodax

Toto bude fungovat pouze za předpokladu, že se mohu spolehnout na to, že dané distro a hlavně moduly např. FF jsou bezpečné. Z vlastní zkušenosti - Konqueror obsažený defaultně ve Slaxu je pro většinu IB nepoužitelný (useragent, rozpad frame, atd.).
Bohužel mám pocit, že zde nastupuje VÍRA, protože si neumím představit, že by to byl schopen uživatel spolehlivě ověřit.
Pokud Vás napadá jak, budu rád, když mi napovíte.
Jinak máte pravdu, zatím jsem se s problémy nesetkal, což ovšem nezaručuje, že by v budoucnu nemohly přijít, to totiž vyřeší pouze nějaký systém jednorázových hesel.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2008 22:33 | F. Soukup

Dobrým řešením je použít úplně nový systém, na kterém nemohou a nejsou žádné viry. Příkladem je live distro linux, třeba zde http://www.slax.org/ Používám běžně v práci, nabootuju bez instalace jakýkoli počítač během 5 minut do čistého systému, připojím se do banky a pak to zase přepnu do zasviněných windows. Jinak do banky nelezu. Celá operace 10 minut. Za bezpečí to rozhodně stojí.
+77
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2008 21:36 | Martin Z.

kalkulacka je bezpecna! pokud s ni potvrzuji kazdou transakci a do vypoctu davam castku a cislo uctu kam penize posilam, tak nevidim jak by to nekdo zneuzil - pokud mi kalkulacku nekdo neukradne....
+73
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2008 9:09 | Jaromír

http://www.penize.cz/
penize
"Hackeři se specializují podle toho, jaká je poptávka na černém trhu."
Crackeři... Hacker je odborník. Cracker je ten který zneužívá. Hacker vás napadne, ale napíše vám, že tam máte chybu. Cracker vás napadne ukradne vám data, něco smaže, nainstaluje trojana.
"Uživatelé by si měli na domácím počítači nastavit vlastní účet s vlastním přihlašovacím jménem"
Je třeba jasně napsat, že ten účet nemá byt administrátor, a ne až v další větě to napsat.
"apříklad vypnout icq, skype a ukončit stahování souborů, otevřít nový prohlížeč, zkontrolovat, jestli má všechny aktualizace"
To nepomůže, hlavní je nespouštět soubory v email klientovi z podezřelých zdrojů a nelézt na warez. Jakmile máte trojana uvnitř, tak už mazání dočasných souborů je přinejmenším úsměvná aktivita :), která vám trojana neodstraní, ani ho na tu chvíli nezastaví.
Jde o to:
1) nebýt blbec, nelézt na warez a porno, které je zasypáno trojaný přímo od tvůrců, a neklikat na každou přílohu v emailu
2) mít dobrý antivirus. NOD, Avast.,.. (zachytí v průměru tak 90 procent trojanů)
3) mít dobrý firewall (ne standardní z Windows!!!, ten umí každý trojan jako majoritní zabezpečení obejít), od nějaké menší firmy, jako je Kerio, aby ho trojan neuměl sám vypnout, a tímto člověk zjistí a zakáže každého trojana, který prošel antivirem a chce se napojit ven a poslat data "domů".
A pak jistě platí další věc, pokud mám jeden PC na práci, nainstaluji na něm každou blbinu ze všech počítačových časopisů, nechám na něm dělat děti, aby si stahovali věci z Internetu, hráli hry, crackovli programy a hry ostošest, tak je trojan na počítači jen záležitost času.
Jde o to být zodpovědný, ne o to vypínat ICQ, WWW a mazat temporery soubory, to už si člověk může rovnou zatancovat taneček, a bude to mít stejný účinek, nebo si vedle PC položit magickou kouli, ta zabrání v práci trojanovi naprosto stejně.
Je vidět, že pan Radek Smolík o tom něco málo ví, ale plete si hrušky s jablky a následek za zdroj problémů. Jeho míru informovanosti bych označil jako "běžný uživatel, který v tom má zmatek".
"Tak za to pohodlí musíme zaplatit tím, že budeme používat kalkulačku či čtečku, že si koupíme slušný bezpečností program"
To je záležitost banky, aby nám to dala zdarma (jako ostatní služby). Banka má standardně proplácet všechny tyto škody, je jich jen naprostý zlomek procenta. Má to brát jako jisté pojištění. Stejně jako krádeže a zneužití CC a další věci.
Banka žije z našich peněz, kalkuluje i s určitým rizikem.
Kdo u nás v ČR ví, co je to například chargeback? Naprosto standartní věc v USA... Naše banky nás nechrání, neuhrazují naše nevědomé prohry, nedávají nám chargeback, nástroj naší ochrany, a ještě chtějí platit za čtečky a autentizátory (o vedení účtů, ani nemlivě, prostě samý zisk a za ztráty (byť způsobené uživatelem se nepostaví, no to je pěkné, proč tady pak jsou))?
Haha, nic takového, BANKY BUDOU VŠE PLATIT A ZÁROVEŇ BUDOU MÍT VŠE ZDARMA, jinak k nim nejdu, a konkurence to vyřeší. Už teď mám konto v zahraničí (zdarma), účet u mBank a FIo a vesele mám na tom postavené roky celé své podnikání.
A víte co je nejlepší, i kdyby teď celý ten můj systém krachl, tak mi to je jedno. Jsem si spočetl, že za 24 měsíců může vše krachnout, a já přijít o veškeré zůstatky, protože to jinak u našich bank jako ČSOB, KB a ČS bych zaplatil na poplatcích. To je smutné co? Holt člověk musí počítat a kalkulovat s rizikem, a kamenné banky jsou dnes spíš loupežníky, než pomocníky.
Navíc jsem měl jednou takový problém s KB při proplacení šeku (mi lhali, že je šek nekrytý, a přitom si ho vesele sami před půl měsícem proplatili), a já kvůli toho udělal u svého největšího zahraničního zasilatele peněz pěkný bordel (jsem myslel, že nemá dost peněz na účtě, což je první předzvěs krachu), že už po službách "kamenných" bank vůbec nesloužím.
Takovému FIO věřím mnohem víc, než KB, či ČSOB, protože když FIO udělá vůči klientům botu, tak jde ke dnu, kdežto velké banky nás mají za hloupá zvířátka, na které zvesela dlabou.
Takže, proč být klientem velkých bank? Špatné služby, které jsou navíc placené? Díky nechci.
+73
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2008 9:03 | V.Mlich

Ten clovek nejak precenuje kalkulacky, ktere ve skutecnosti nejsou o nic bezpecnejsi, nez ostatni zpusoby, akorat jsou zbytecne drahe.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Tomek

podnikatel a investor, zakladatel NetCentrum

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Ondřej Tomek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services